Šefovi ex-yu nogometa o regionalnoj ligi odlučuju nakon SP-a u Južnoj Africi!

"NE MOŽEMO na silu igrati regionalnu ligu", kaže predsjednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić koji je priznao da se o toj ideji neformalno razgovaralo na Uefinom seminaru u Sloveniji. Karadžić je najavio konkretnije razgovore o toj temi nakon Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi.

"To što jedan čovjek iz Hrvatske želi igrati regionalnu ligu, ne znači da će to i njihovi klubovi prihvatiti. Uostalom, reakcije navijača Dinama i Hajduka na Mamićevu izjavu jasno govore kakvo je tamo raspoloženje za regionalnu ligu", kaže prvi čovjek srpskog nogometa.

No, Karadžić je također natuknuo kako regionalna liga nije samo patka kojom se mediji zabavljaju tijekom zimske prvenstvene stranke. Iz njegove izjave za "Sportski žurnal" može se naslutiti kako su se neki ozbiljni razgovori o toj temi već vodili, a vodit će se i dalje. "Planiralo smo nakon SP-a konkretnije razgovarati sa svima koji žele regionalnu ligu. Naravno, uz reakciju i konkretne stavove klubova koji bi se eventualno natjecali u njoj", kaže Karadžić.

Partizan i Dinamo za, Zvezda i Hajduk protiv

Mišljenja o regionalnoj ligi, o kojoj se već godinama priča, su drastično podijeljena, a to se posebno vidi po porukama koje stižu iz ex-yu "velike četvorke". Dinamo i Partizan su, sudeći prema izjavama njihovih čelnika, zagovornici takve opcije, dok joj se Crvena Zvezda i Hajduk protive.

"Što se Partizana tiče, za nas je jedna takva liga u svakom slučaju interesantna i naš klub vidi sebe u jednom takvom natjecanju. Međutim, jasno je da je do formiranja takvog natjecanja dug i trnovit put", kaže glavni tajnik Partizana Darko Grubor.

Predsjednik Crvene Zvezde Vladan Lukić, pak, smatra da je još prerano za zajedničku ligu klubova iz bivše Jugoslavije. "Naš stav ćemo predočiti predstavnicima Partizana i Vojvodine ako budemo ikada razgovarali o tome. Crvena Zvezda smatra da nisu ispunjeni osnovni sigurnosti uvjeti za održavanje utakmica regionalne lige kao i da trenutno nema ni sportskih ni financijskih razloga da se takva liga osnuje", kaže Lukić.

"Svaki srpski domoljub koji voli nogomet mora podržati regionalnu ligu"

No, nisu baš svi "zvezdaši" veliki protivnici ove ideje koju je svojim izjavama nedavno aktualizirao Zdravko Mamić (koji je, pak, kasnije pokušao objasniti da nije baš tako mislio). Legendarni nogometaš Zvezde Dragiša Binić, a danas sportski direktor kruševačkog Napretka, smatra da je baš regionalna liga jedini put prema ponovnom jačanju klupskog nogometa na ovim prostorima.

"Ja sam za formiranje zajedničke lige sa onima koji su živjeli s nama u SFRJ! Tako treba razmišljati svaki pravi srpski domoljub koji voli nogomet. Drugačije ne ide. Konkurencija sa susjedima brzo bi podigla kvalitetu utakmica i igrača, a klubovi bi zaradili od sponzora, tv prava i prodaju ulaznica. Više ne bismo prodavali igrače za siću kako bismo preživjeli, veći bi došli u situaciju da čuvamo timove, ugovaramo transfere za konkretan novac od kojeg bismo kasnije popravljali infrastrukturu i pojačavali rad s mlađim kategorijama", rekao je Binić u razgovoru za Kurir.

Predsjedniku Zvezde Lukiću je Binić odgovorio postavivši mu preko medija pitanje smatra li da su "crveno-beli" postali ono što su danas igrajući srpsku ligu ili onu drugu? "Pitao bih ga da li smo postali prvaci svijeta kao šampioni Srbije ili Jugoslavije? Ovo kako se danas radi nema smisla. Mali klubovi prodaju igrače Zvezdi ili Partizanu pa onda čekamo da ih oni dalje prodaju u inozemstvo. Titule pripadaju samo njima, ali kad izađu u Europu postaju boksačka vreća za prosječne klubove", kaže Binić.

Pročitajte više