SEJO GASTARBAJTER SPAŠAVA WENGERA Arsenal doveo najopasnijeg braniča Bundeslige

Foto: Getty Images / Guliver Image

ŽELJELI su ga Liverpool, Milan, Chelsea i Manchester City, ali reprezentativac BiH koji se "proslavio" na proteklom SP-u, odabrao je Arsenal.

Sead Kolašinac za dva tjedna puni 24 godine, a za rani rođendanski dar samom sebi odabrao je dolazak u Arsenal nakon što mu je istekao petogodišnji ugovor sa Schalkeom.
S obzirom na to da je slobodan, odnosno njegovo dovođenje ne zahtijeva odštetu i k tome je lijevi bočni, pozicija na kojoj su kvalitetni igrači uvijek na posebnoj cijeni, Kolašinca su navedeni slavni klubovi obasuli raskošnim ponudama plaće. Milan mu je tako jamčio čak osam milijuna eura godišnje, ali dijete iseljenika rođeno u Njemačkoj, prihvatilo je Wengerovu ponudu.
 
Kolašinac je postao prvo pojačanje Arsenala otkako je kontroverzni trener potpisao novi ugovor i bio primoran obećati da na ljeto kreće u ozbiljni napad na engleski naslov, jer svima u Arsenalu u oko njega dojadilo je četvrto ili ove godine peto mjesto.
Novog Arsenalova ljevaka svijet je upamtio prije tri godine, kada je u prvom nastupu Bosne i Hercegovine na svjetskim prvenstvima, protiv Argentine postigao najbrži autogol u povijesti natjecanja. Na Maracani ga je u Begovićevu mrežu zabio nakon samo dvije minute i osam sekundi. 
 
Nakon što je prošao sve mlade reprezentacije Elfa, Kolašinac je odabrao seniorsku BiH, za koju je nastupio 23 puta.
Pouzdani je ofenzivac Schalkea, za koji je u pet sezona odigrao 123 utakmice, primarno lijevi bek (kada je Schalke igrao 4-2-3-1 ili 4-4-2), ali i krilo (3-5-2) te po potrebi stoper i defenzivni vezni. Kao što je očito, to je polivalentan te snažan i čvrst igrač u dvobojima, mlad, ljevak i još k tome kako smo istaknuli ovo ljeto slobodan, pa je stekao brojne obožavatelje. 
Ove sezone sjajan je bio u napadačkom dijelu jer od ukupno četiri gola i 13 asistencija, koliko je imao u pet sezona u Schalkeu, od ljeta je postigao tri četvrtine navedenih zgoditaka i više od pola dodavanja. Prodorni lijevi bočni službeno je s pet asistencija najbolji dodavač među braničima prošle sezone u Bundesligi.
 
S ukupno sedam asistencija bio je i prvi dodavač momčadi u svim natjecanjima 2016/17., što i ne čudi, s obzirom na to da mu je postotak točnih dodavanja visokih 76 posto, dok je uspješnih centaršuteva imao čak 77. Ali nije zanemarivao ni defenzivne dužnosti i uspješan je bio u 56 posto dvoboja:
Chelsea je za njega u siječnju nudio 6 milijuna eura, ali Schalke ga nije htio dati po sniženoj cijeni, iako sada na ljeto nije dobio ništa jer mu ističe ugovor, a Arsene Wenger je preduhitrio sve ostale ugledne pretendente na Kolašinčev potpis.
 
Već dulje vrijeme neskriveni fan mladog lijevog bočnog potakao je pregovore između Arsenala i igračevih zastupnika u siječnju, nakon čega su nastavili održavati kontakte koji su sada rezultirali "stiskom ruke". Kolašinac je već ranije odabrao i broj dresa koji će od ljeta nositi u Arsenalu, u kojem mu je konkurencija Nacho Monreal, a on, ostali suigrači i navijači, morat će prvo naučiti izgovarati prezime nove zvijezde:

Pročitajte više