SEMAFOR OD 335 METARA Novi stadion u Atlanti vrijedan milijardu i pol dolara izgleda kao iz SF filmova

Foto: Getty Images/Guliver Image

KROV, koji je u obliku cvijeta, zatvara se za 11 minuta. Kružni HD semafor dug je 335 metara,stakleni zid na jednoj strani visok je 40 metara, sjedalice su široke pet centimetara više od standarda, pivo se toči s 1264 točionika, a više od 71.000 gledatelja može uživati u 26 kafića i restorana te više od 600 štandova i dućana.

Zvuči kao neki stadion iz budućnosti, ali to je Mercedes-Benz Stadium u Atlanti, koji je otvoren sredinom prošlog mjeseca, a službenu premijeru imat će ove nedjelje u MLS-u na utakmici Atlanta Uniteda i FC Dallasa.

Osim nogometa, ovdje će se igrati i američki nogomet, prvi put 18. rujna kad će Atlanta Falconsi biti domaćini Green Bay Packersima.

Predivni stadion gradio se 39 mjeseci, a ideja arhitekta bila je da se moderno spoji s antičkom rimskom kulturom. Tako krov stadiona kad je otvoren podsjeća na krov rimskog Panteona. No, iako na trenutke vraća u povijest, Mercedes-Benz Stadium je čudo tehnike.

U spremnik kapaciteta 2,3 milijuna litara skupljat će se kišnica koja će se koristiti za potrebe WC-a, zalijevanje terena, hlađenje uređaja, itd. Više od 4000 solarnih ploča zaduženo je za proizvodnju električne energije, tako da su troškovi održavanja svedeni na minimum.

Oko stadiona se nalazi plaza površine 6000 četvornih metara koju krasi 36 tona teška skulptura sokola, simbola Atlanta Falconsa.

Pročitajte više