Senzacija Europa lige: Lani su naživcirali Bilića, a sada s Hrvatom na klupi ispisuju povijest

Foto: Getty Images/Guliver Image

NAJVEĆE iznenađenje prvih kola kvalifikacija za Europa ligu priredila je momčad s Malte koju s klupe vodi hrvatski trener. Dražen Besek i njegova Birkirkara jučer je sa 2:1, nakon 0:0 iz prve utakmice, izbacila ugledni škotski Hearts.


Škoti su imali priliku povesti iz jedanaesterca, ali neiskorištenu šansu kaznili su Maltežani u drugom dijelu. Australski Hrvat Kristian Bubalović doveo je Birkirkaru u vodstvo u 55. minuti, a Edward Herrera je povisio samo 12 minuta kasnije, da bi Hearts uspio tek smanjiti zaostatak petnaestak minuta prije kraja.

Besek i Maltežani proživljavaju pravi europski preporod, jer prije Heartsa iznenađujuće su izbacili i Široki Brijeg u 1. kolu. Sljedeći protivnik im je ruski Krasnodar, najteži izazov do sada.

Zanimljivo je da je Birkirkara prošle sezone umalo izbacila West Ham iz Europe, ali momčad Slavena Bilića provukla se tada na penale. Besek je stigao prije samo šest mjeseci i uspio stvoriti organiziranu i čvrstu momčad u kojoj igra i nekoliko nogometaša iz regije, bivši igrač Lučkog i Varteksa Miroslav Koprić, još jedan Hrvat Bruno Marotti, Slovenac Plut te Srbi Dimitrov i Jović.

Dražen Besek je kao igrač-trener u Varteksu 1999. počeo trenersku karijeru, vodio je Čakovec, Belupo, Zagreb i Osijek, a u inozemstvu poljski Lubin, slovensku Dravu te bio pomoćnik Ćiri Blaževiću u mladoj kineskoj reprezentaciji i Shanghai Shenhui.

Ovo je najveći europski uspjeh Birkirkare, koja je proteklih sezona bila redovita mušterija i hrvatskih klubova. Hajduk ih je 2008. u dvije utakmice pregazio sa 7:0, Slaven Belupo sezonu kasnije sa 1:0, a gubili su od klubova iz Slovenije, Albanije, Makedonije, Islanda...

Pročitajte više