SP U SKIJAŠKIM SKOKOVIMA

Senzacija u skijaškim skokovima: Poljak do zlata s 27. mjesta

Foto: EPA

Poljak Dawid Kubacki osvojio je naslov svjetskog prvaka u skijaškim skokovima na maloj skakaonici na SP-u u Seefeldu ispred sunarodnjaka Kamila Stocha i branitelja naslova Austrijanca Stefana Krafta.

Kubacki, koji trenutačno zauzima peto mjesto u ukupnom redoslijedu Svjetskog kupa, do zlata je stigao na senzacionalan način. Nakon prve je serije zauzimao tek 27. mjesto s 19.2 boda manje od vodećeg Japanca Ryoyua Kobayashija, da bi se u drugoj seriji skokom od 104,5 metara uspeo za čak 26 mjesta i stigao do nevjerojatnog uspjeha.

Kubacki je ukupno osvojio 218.3 bodova, Stoch je do srebra stigao s 215.5, a Kraft do bronce s 214.8.

Za Kubackog ovo je prva individualna medalja s velikih natjecanja, do sada je odličja osvajao samo kao član poljske momčadi, prije dvije godine je u Lahtiju osvojio zlato na SP-u, a lani u Pjongčangu broncu na ZOI-ju, a usto ima i broncu sa SP-a u Val di Fiemmeu 2013.

Stoch je do srebra stigao s 18. mjesta nakon prve serije, a to mu je prva medalja s male skakaonice sa svjetskih prvenstava u karijeri iako je prije pet godina u Sočiju osvojio olimpijski naslov na spravi ove veličine.

Krafrtu je ovo treće SP zaredom na kojemu osvaja medalju na 90-metarskoj skakaonici, nakon bronce 2015. u Falunu i zlata 2017. u Lahtiju, a do nje je stigao s 10. mjesta nakon prve serije.

Veliku ulogu u raspletu natjecanja u Seefeldu imali su vremenski uvjeti. Jak snijeg koji je padao tijekom čitavog natjecanja onemogućio je neke od favorita u ostvarivanju boljih rezultata u prvoj seriji, da bi u drugoj seriji vodeći nakon prvog skoka bili suočeni s lošijim uvjetima jer je napadali snijeg na zaletištu uvelike utjecao na njihovu brzinu na odskoku. Stoga je vodeći nakon prve serije i vodeći u ukupnom redoslijedu Svjetskog kupa Ryoyu Kobayashi nakon 101,0 metra u prvoj seriji u drugoj doskočio na samo 92,5 metara i tako pao na konačno 14. mjesto. Drugi nakon prve serije i srebrni s velike skakaonice s ovog SP-a, Nijemac Karl Geiger, je lošim skokom od 92,5 metra pao na konačno 18. mjesto, dok je mladi Slovenac Žiga Jelar sa samo 87,0 metara u drugoj seriji pao s trećeg na 27. mjesto.

Pročitajte više