SENZACIONALAN TRADE Clippersi ostali bez najboljeg igrača, a srpskom čarobnjaku pridružili diva sunarodnjaka

Foto: Guliver Image/Getty Images

BLAKE GRIFFIN, All-Star i simbol L.A. Clippersa, koji je svih devet godina karijere proveo u klubu, a ljetos potpisao petogodišnji ugovor, razmijenjen je u Detroit zajedno s Briceom Johnsonom i Williejem Reedom.

Pistonsi su u suprotnom smjeru poslali prvog strijelca Tobiasa Harrisa, zatim jednog od najboljih defenzivaca lige Averyja Bradleyja i gorostasnog centra (221 cm) Bobana Marjanovića. Clippersi su uz to dobili i pick prve runde (zaštićen od 1. do 4. izbora 2018., 2019. i 2020. te nezaštićen 2021.) te pick druge runde drafta. 
 
Bombastična razmjena, najveća ovog siječnja, bila je na vidiku početkom prošlog tjedna, kada su počeli pregovori, ali sve je riješeno tijekom noći. Prvi je vijest objavio ESPN-ov novinar Adrian Wojnarowski:
Potvrdio ju je i Marjanovićev menadžer Miodrag Ražnatović:
Potpuni redizajn Clippersa tako tek počinje, jer Amerikanci navode da iz kluba odlaze i DeAndre Jordan i Lou Williams, koji igra u životnoj formi. Momčad iz L.A.-a tako se okreće mlađim igračima i lovi pickove, istovremeno ne zanemarujući lov na play-off ove sezone. 
Clippersi ovim tradeom dobivaju srpsku osovinu Teodosić-Marjanović.
 
Razigravaču kojeg su zbog sjajnih asistencija Amerikanci prozvali Čarobnjak Teo pridružen je 221 cm visoki centar. 

Zašto su se Clippersi odlučili na ovaj potez? Prevladava tumačenje da su to napravili kako bi očistili sljedeću, 2019. godinu. Griffin bi ih koštao čak 141 milijuna dolara za iduće četiri godine. Dok Harrisu, koji zarađuje 14.8 milijuna dolara i Marjanoviću (7 milijuna) ističu ugovori. Bradleyju ugovor težak 8.8 milijuna dolara ističe sljedećeg ljeta pa bi tako stvarali novu momčad. U sklopu tog projekta Jordan bi već ovog ljeta mogao postati free agent. Clippersi su posegnuli za drastičnim mjerama kako bi pokrenuli momčad koja je ove sezone sa skorom 25-24 na tek devetom mjestu Zapada. Podsjećamo da je u svih pet prethodnih sezona imala više od 50 pobjeda.

Detroit ima još gori skor (22-26) nakon što je odlično počeo sezonu. Ali nakon toga je pao na deveto mjesto Istoka. Stan Van Gundy ovim tradeom spaja Griffina s vodećim skakačem lige Andreom Drummondom. S ovim dvojcem u reketu i playmakerom Reggiejem Jacksonom, Pistonsi se također nadaju da će spasiti sezonu i ugurati se u doigravanje. 
 

Pročitajte više