nba

Shaq spasio NBA legendu od propasti, ovaj je sad milijunaš: "Koliko ti treba novca?"

Foto: Guliver

JEDAN od najboljih igrača u povijesti NBA lige Shaquille O'Neal (49) poznat je kao čovjek koji ne štedi novac kako bi pomogao drugim ljudima.

Jedan od takvih bio je i legendarni John Salley, košarkaš koji je četiri puta osvajao NBA naslov.

Salley je bio član čuvene generacije Detroit Pistonsa koja je 1989. i 1990. uzela naslov, a kasnije je prsten osvajao i s Bullsima te Lakersima. Na kraju karijere 2000. Salley je bankrotirao, a imao je poslovni plan s kojim je računao da će opet stati na noge.

Shaq mu je dao novac i nije ga želio natrag

Pitao je Shaqa da mu pozajmi 70 tisuća dolara.

"Kad mi je trebao novac, Shaq je samo rekao: 'Koliko ti je potrebno?'. Rekao sam 70.000. Želio sam mu ih vratiti, a on je rekao da smo u redu", rekao je Salley.

Salley se oporavio. Uložio je novac u posao s medicinskim kanabisom koji ga je obogatio. Njegova se imovina procjenjuje na oko 15 milijuna dolara.

Salley je u NBA karijeri igrao za Pistonse, Heat, Raptorse, Bullse i Lakerse te kratko vrijeme u Panathinaikosu.

Shaq ima četiri pobjednička prstena i u karijeri je zaradio hrpu novca pa se njegovo bogatstvo danas procjenjuje na 400 milijuna dolara ili više od 2.5 milijardi kuna. A Shaq je sada o odnosu prema novcu progovorio u podcastu Earn Your Leisure koji se bavi financijama. 

''Nismo mi bogati, ja sam''

''Svojoj djeci stalno govorim: mi nismo bogati, ja sam bogat. Moja su djeca sada starija pa su malo ljutita na mene. Nisu baš uzrujana, ali ne razumiju zašto'', rekao je jednom.

Objasnio je i kako djeca mogu doći do njegova novca. Kaže da je ključna stvar obrazovanje.

''Moraju imati diplomu ili magisterij. I onda, ako žele da uložim u neku od njihovih tvrtki, morat će mi predstaviti svoju ideju i uvjeriti me da se to isplati. Nije me briga hoće li se baviti košarkom, nije me briga ništa od toga. Gledajte, imam šestero djece. Htio bih imati liječnika, farmaceuta, odvjetnika, nekoga tko se bavi investicijama i ima tvrtke da preuzme moj posao. Ali kažem im da im to neću predati. Moraju ga zaraditi'', rekao je Shaquille O'Neal.
 

Pročitajte više