Sharbini: Rijeka može do naslova jer nema probleme koje imaju Dinamo i Hajduk

Foto: Goran Kovacic,Nel Pavletic/PIXSELL

RIJEKA je trenutno vodeća ekipa Supersport HNL-a s dva boda više od drugoplasiranog Hajduka te četiri boda i utakmicom više od trećeplasiranog Dinama. Iako je Rijeka u prvom kvartalu sezone poražena od oba sadašnja pratitelja, ekipa se uspješno konsolidirala, čak i usprkos činjenici da im je Dinamo preoteo trenera Sergeja Jakirovića.

Željko Sopić nastavio je gdje je njegov prethodnik stao i, osim spomenutog poraza u premijeri protiv Jakirovićevog Dinama, ostao neporažen u idućih devet utakmica, a taj niz uključivao je i pobjedu u Jadranskom derbiju protiv Hajduka. Od svih ekipa u ligi, Rijeka trenutno ima možda i najpouzdaniji igrački kadar i iako je njihovih prvih 11 prilično lako predvidjeti, zaustaviti ih je puno teže.

O igrama kluba s Kvarnera razgovarali smo s jednim od njegovih najboljih igrača u povijesti i najboljim strijelcem u povijesti što se tiče HNL-a, Ahmadom Sharbinijem. Grobničanin je u dresu Rijeke osvojio dva Kupa, a u 40. godini i dalje aktivno igra nogomet, zajedno s mlađim bratom Anasom u redovima županijskog prvoligaša OŠK Omišlja.

Kako vidite igre Rijeke ove sezone? 

Ekipa izgleda jako stabilno, čvrsto i dobro. Prvi su na tablici i sve ide svojim tokom. Trener Sopić je to dobro posložio i nastavio raditi dobar posao kao i Jakirović. Igraju čvrsto i imaju dobre pojedince u svim linijama, pogotovo u obrani. Mitrović, Dilaver i Galešić daju veliku mirnoću ekipi. Mi koji navijamo za Rijeku se imamo čemu veseliti.

U završnoj trećini terena je jako opasan mladi kvartet Janković - Fruk - Pašalić - Ivanović. Kako vidite njihov potencijal? 

Velika vrijednost ove ekipe je kombinacija mladosti i iskustva. Igrači koje ste nabrojali prema naprijed su opasni svakom protivniku. Na terenu su živi i agresivni, ekipa kao kolektiv puno trči. Ima i velike konkurencije na nekim pozicijama kao što i treba biti, trener ima više opcija. Rezultat je najbolji pokazatelj kvalitete.

Marko Pjaca je nakon dolaska u Rijeku nakon desetak utakmica ponovno postao reprezentativac. Kako komentirate njegov uspjeh? 

Svi znamo o kakvom igraču je riječ. Hvala Bogu, zdravlje ga služi. Diže se i vraća, u kontinuitetu dobiva minutažu i protiv Osijeka je pokazao za što je sposoban.

Još jedan igrač o čijem se uspješnom povratku malo manje priča je Matej Mitrović, koji se suočavao s ozljedama koje su mu čak ugrozile i nastavak karijere...

Mi koji smo igrali nogomet, razumijemo ga i gledamo ga na poseban način znamo što igrači poput Mitra znače za svaku ekipu, a naročito za Rijeku. Samo on i ljudi koji su radili s njim znaju kakav je proces rehabilitacije prošao. Jako sam sretan zbog njega i što igra dobro. 

Trener Sopić je na glasu kao strog trener i motivator. Što mislite o takvom pristupu?

Nisam imao prilike raditi s njim, ali igrao sam protiv njega više puta i takav je također bio kao i igrač. Najvažniji su mu bili disciplina i agresivnost. Takav je sada i uz teren, vidim da živi s ekipom, stalno skače i 100 posto je 'unutra'. Želim i njemu i Rijeci da tako nastave.

Može li Rijeka do naslova?

Mislim da može. Dinamo i Hajduk imaju svojih problema, ali i Rijeka ima svoju kvalitetu. Olakšavajuća okolnost im je što nedvojbeno imaju malo manje pritiska na leđima nego Hajduk ili Dinamo, pritisak postoji i u Rijeci, ali je ipak manji. S druge strane, moramo biti svjesni da je prvenstvo dugo. Očekujem da se u jednom trenutku dignu i Dinamo i Hajduk, ali vjerujem da Rijeka neće posustati.

Bit će tu još pobjeda i poraza, ali imamo se čemu nadati. Mladi igrači Rijeke će sigurno imati dosta upita u zimskom prijelaznom roku, ali vjerujem, i ako se dogodi nešto, da će to biti samo jedan igrač, što ovakva ekipa može preživjeti.

 

Pročitajte više