dijamantna liga

Sidorova tek četvrta motkašica u povijesti koja je preskočila pet metara

Foto: EPA-EFE

DRUGOG dana finala atletske Dijamantne lige u Zurichu ostvareno je nekoliko vrhunskih rezultata, a u obje konkurencije istaknuli su se motkaši.

U natjecanju skakačica s motkom pobijedila je svjetska prvakinja i olimpijska doprvakinja Ruskinja Anželika Sidorova s 5.01 metrom, čime je za čak šest centimetara popravila osobni rekord te postala četvrta žena u povijesti koja je preskočila pet metara. Prije nje to je uspjelo tek svjetskoj rekorderki Ruskinji Jeleni Isinbajevoj (5.06 m) te Amerikankama Sandi Morris (5.00 m) i Jennifer Suhr (5.03 m).

Kod motkaša najbolji je bio Šveđanin Armand Duplantis, kojemu je za pobjedu bilo potrebno preskočiti 6.06 m. Nakon toga Duplantis je podigao letvicu i na visinu svjetskog rekord od 6.19 m, ali ni jedan od tri pokušaja nije bio uspješan.

Senzacionalna je bila 18-godišnja Namibijka Christine Mboma, koja je slavila na 200 metara s novim svjetskim juniorskim rekordom, ali ujedno i afričkim rekordom od 21.78 sekundi. Afrički rekord ostvarila je i Nigerijka Tobi Amusan na 100 metara s preponama s 12.42. Sjajna jamajčanska sprinterica Elaine Thompson-Herrah odličnu je sezonu okrunila pobjedom u Dijamantnoj ligi na 100 metara s 10.65.

Nova svjetska rekorderka, a ujedno i olimpijska pobjednica i svjetska prvakinja u troskoku, Venezuelanka Yulimar Rojas, bila je najbolja i u Zurichu, i to s odličnim skokom od 15.48 metara, što je za samo 19 centimetara slabije od svjetskog rekorda, koji je postavila na nedavnim Olimpijskim igrama u Tokiju.

Kod atletičara je u utrci na 100 metara najbrži bio Amerikanac Fred Kerley s 9.87 sekundi, dvije stotinke ispred drugog, Kanađanina Andrea De Grassea.

U bacanju diska nastupile su i dvije hrvatske predstavnice. Sandra Perković je hicem od 67.22 metra zauzela drugo mjesto, iza Amerikanke Valarie Allman sa 69.20, dok je Marija Tolj s 57.79 metara bila šesta.

Pročitajte više