NBA

Simmons zatražio razmjenu, ne želi više igrati za Sixerse. Oni su sami krivi za to

Foto: AP Photo/Darron Cummings/Guliver

BEN SIMMONS, prvi izbor na NBA draftu 2016. godine, službeno je obavijestio Philadelphia 76erse kako želi napustiti klub.

Cijelu karijeru 25-godišnji Simmons je proveo u Philadelphiji, ali vjerojatno je već odigrao posljednju utakmicu za ovu momčad. Simmonsa su iziritirale izjave suigrača i trenera Sixersa nakon ispadanja iz doigravanja, a klub nije krio da ga se ovog ljeta želi riješiti. Mjesecima je licitirao s njegovim imenom, ali nitko nije želio dati traženu ogromnu odštetu za njega.

Izvori bliski klubu, javljaju američki mediji, tvrde da je odnos između kluba i igrača postao tako loš da se više ne može popraviti.

Simmons je najavio da više ne namjerava igrati za Sixerse te da želi prijeći u neki od klubova iz Kalifornije. Simmons ima istog agenta kao LeBron James i Anthony Davis, ali Lakersi ga ne mogu dovesti osim ako u drugom smjeru ne pošalju nekog od njih dvojice ili novoangažiranog Russella Westbrooka, a to se neće dogoditi. Ali Golden State Warriorsi i Sacramento Kingsi već su pregovarali s Philadelphijom i razmjena s nekim od tih klubova čini se najizglednijom.

Simmons je uz Embiida trebao biti kralježnica novih 76ersa koji su 2013. započeli zloglasni Proces i krenuli od nule, a njih su se dvojica iskristalizirala kao njegovi najbolji plodovi. No dok je Embiid uglavnom ispunio velika očekivanja i svake godine rastao u sve većeg superstara, Simmons je nizao loše predstave u ključnim utakmicama ove momčadi. Sve se ponovilo i prošle sezone u polufinalu Istoka, u ispadanju od Atlanta Hawksa.

Australac je jedinstveni tip igrača, s 208 cm visine, fantastičnim pregledom igre i sposobnosti da čuva igrače na svim pozicijama te je dvaput izabran u najbolju petorku NBA lige. Ali ujedno je i dalje igrač s užasnim šutom, o čemu najbolje govore samo neke njegove brojke: ispod 60 posto s linije slobodnih bacanja u karijeri te ispod 15 posto šut za tri poena u karijeri.

Ugovor Simmonsa je vrijedan 147 milijuna američkih dolara i traje još četiri godine. Sixersi su tijekom ljeta za njega tražili kombinaciju etabliranih mladih igrača i niza izbora na draftu, što je u startu bilo teško prihvatljivo budući da su sami inicirali glasine, a njegov zahtjev za odlaskom dodatno će mu sniziti vrijednost, koja je ionako na najnižim razinama nakon loših nastupa u ovogodišnjem doigravanju. Ne uspiju li Sixersi dobiti zadovoljavajuću odštetu za Simmonsa, moći će se zaključiti da je Proces propao.

 

Pročitajte više