HRVATSKI NOGOMET

Šimunić: Dinamo je nekorektan i to je podcjenjivački. Što bi onda Hajduk trebao?

Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

HRVATSKA U-19 reprezentacija nije se uspjela kvalificirati na Euro. U elitnom kolu u skupini s Rumunjskom, Islandom i Gruzijom Hrvatska je bila posljednja. Za vrijeme turnira izborniku Josipu Šimuniću stigle su kritike jer je iz prvih 11 izostavio jednog dinamovca. Kritizirao ga je Tomislav Butina, Dinamov direktor škole nogometa. Šimunić je u intervjuu za Sportske novosti rekao:

"Izuzetno cijenim Dinamovu školu i doprinos koji je Dinamo dao svim uspjesima reprezentacija, za hrvatski nogomet je svakako jako važno da Dinamo nastavi proizvoditi istim tempom. Ipak, to je bilo neprimjereno i nekorektno. Čemu to? Znamo da Hrvatska postiže rezultate kada svi pušemo u isti rog, kada smo zajedno. To me razočaralo. Što bi Hajduk trebao reći, koji je imao manje pozvanih igrača od Dinama za ovu akciju, a oni su prvaci u tom uzrastu? Uostalom, to je podcjenjivački prema svim drugim klubovima i tim igračima, kakvu im onda to poruku šaljemo? Žao mi je zbog njih, a žao mi je i zbog dečki iz Dinama, koji su se ni krivi ni dužni našli pod tim povećalom. Takvi pritisci mogu samo rezultirati nekim podjelama, što ne vodi ničemu dobrome."

Potom je dodao: "Sve što sam kao igrač postigao, postigao sam radom. Takav sam i takav ću biti i kao trener, pošten i neovisan. Ako ne mogu raditi posao neovisno, neću ga niti raditi. Meni nije važno kako se igrač zove, u kojem klubu igra, tko mu je trener, otac ili menadžer, već samo kako igra i kako se ponaša u reprezentaciji. ostalom, radio bih protiv sebe da ne stavljam u ekipu najbolje što imam, zar ne? Dečkima iz Dinama nije potreban taj oblik zaštite kluba. Neka se fokusiraju na rad i ne sumnjam da će isplivati jer imaju kvalitetu."

Butina: Dinamo mora imati drugačiji status

Podsjetimo, Butina je u razgovoru za Sportske novosti rekao: 

"Mi moramo neke stvari definirati. Pitanje jest ovakvo: Zaslužujemo li mi kao dugogodišnji nositelji kvalitete hrvatskog nogometa takav tretman? Kad je naša B momčad, u kojoj primarno igraju igrači 2003. i 2004. godište, bila zadnja ili predzadnja u Drugoj ligi, mi smo šutjeli. Međutim, kad se situacija promijenila i kad su izvedbe i rezultati pokazali nešto sasvim drugo, onda više ne možemo šutjeti. Ta naša djeca dominiraju u Drugoj ligi, primjerice, pobjeđuju Varaždin, koji ima prvoligaške ambicije, pa onda moramo imati drukčiji status. Ovdje se ne radi o izbornicima! Slika mora biti šira. Svi smo mi na nekoj poziciji jer nas je tu netko postavio iz nekog razloga. Postoje institucije koje funkcioniraju ili ne funkcioniraju. Svi mi nekome odgovaramo. Treba gledati cijeli koncept. Nije to priča koja traje od kvalifikacijskog ciklusa do kvalifikacijskog ciklusa. Tu se ne radi o Tomislavu Rukavini, Josipu Šimuniću ili Igoru Bišćanu. Radi se o cijelom paketu proizvoda o kojem se treba pričati. O procesu koji traje. Ja, recimo, program radim za tri olimpijska ciklusa jer imamo 12 generacija. Sve što je kratkoročno će propasti, to je sigurno. Ako ne vidite cijelu priču, nemojte se baviti tim poslom."

Pročitajte više