LIGA PRVAKA

Sin Hajdukove legende iz Ferencvaroša: Mađari žele osvetu, boli ih poraz od lani

Foto: Pixell, Ferencvaroš

DINAMO večeras u Budimpešti igra najvažniju utakmicu sezone. U trećem kolu pretkola Lige prvaka prijeti mađarski prvak Ferencvaroš. Prošle je sezone u istoj fazi natjecanja isti rival bio protivnik. Dinamo je nakon maksimirskih 1:1 u prvom susretu pomeo mađarskog prvaka u uzvratu i s 4:0 izborio play-off, a kasnije i Ligu prvaka.

Ove godine ista priča, samo što za Ferencvaroš sad igra bivši igrač Dinama Roko Baturina. Stariji sin čuvenog igrača Hajduka Mate u kontroverznoj priči prije tri godine je kao 17-godišnji klinac s tri godine mlađim bratom Martinom postao igrač Dinama.

Nije se snašao u Dinamu

Nakon što su počeli svoj put u Hajduku, prije pet godina prešli su u Split. Tada se mjesecima raspravljalo o tijeku njihove karijere. Za ostanak u Hajduku nuđeni su im najbolji stipendijski ugovori, a ocu Mati posao trenera u omladinskoj školi. No, odbili su i prešli u klub braće Žužul.

Nakon što je Split zbog financijskih dubioza izbačen u Treću HNL talentirani igrači napustili su klub i otišli u Zagreb. Za Dinamo je Roko Baturina odigrao 14 minuta u pobjedi kod Slaven Belupa 3:0 27. srpnja 2019., još pod vodstvom Nenada Bjelice. Potom je jesenski dio sezone odradio u Dinamovoj drugoj momčadi igrajući u 2. HNL, gdje je u 13 utakmica zabio pet golova. Prošao je i sve uzraste mladih hrvatskih reprezentacija, a za U-19 vrstu je u 12 nastupa postigao dva gola.

Roko Baturina se u Dinamu nije najbolje snašao, nije pronašao svoje mjesto te je bio posuđen u slovenski Bravo u kojem je odigrao odličnu rolu, dovoljno dobru da ga kupe Mađari za milijun eura.

Ferencvaroš i Dinamo u srijedu u Budimpešti igraju utakmicu godine, a Roko Baturina branit će boje slavnog mađarskog kluba.

Nazvali smo hrvatskog igrača u dresu Ferencvaroša koji nam je najavio utakmicu protiv Dinama.

''Drago mi je da smo izvukli Dinamo, moj bivši klub. To mi daje veliku motivaciju. Znam da je Dinamo jak i moćan klub, ali obećavam da ćemo dati sve od sebe, baš kao i u prethodnim utakmicama'', odmah na početku razgovora kazao nam je dinamovac u dresu mađarskog prvaka pa nam je otkrio kako dišu u Budimpešti.

''Boli ih poraz prošle godine i sad se žele osvetiti. U jednoj utakmici može biti svašta, momčad koja zabije prva u velikoj je prednosti'', kazao nam je Baturina pa je nastavio:

''Čuo sam da su ljudi iz Dinama rekli kako su nas željeli izbjeći. Drago mi je to bilo čuti jer to znači da nas poštuju i da cijene ono što smo napravili u prethodnim fazama natjecanja. Posebno kad smo izbacili Celtic. Da, znam da sam donedavno bio igrač Dinama, ali mi smo profesionalci. Ne razmišljam da ću se boriti protiv dojučerašnjih suigrača. Koncentriram se samo na našu igru i na ono što mi možemo napraviti. Protivnici me ne zanimaju'', kazao je Hrvat u dresu mađarskog kluba.

Obožava Budimpeštu

Trener Sergej Rebrov je i dalje na klupi. Baturina je oduševljen onim što ga je dočekalo u Budimpešti.

''Grad i klub su savršeni. Napredujemo iz dana u dan, a sve zahvaljujući treneru. Primljen sam savršeno, oduševljen sam. U Budimpešti mi se jako sviđa'', priča nam Baturina kojeg smo pitali zna li u kakav je klub došao.

Ferencvaroš je najtrofejniji mađarski klub, čak 31 put bio je državni prvak, a jedini je mađarski klub koji je osvojio europski trofej. U finalu Kupa velesajamskih gradova 1965. pobijedio je Juventus. Za Fradi je igrao Florian Albert, dobitnik Zlatne lopte 1967.  i jedini Mađar koji je dobio tu nagradu. Baturinu smo pitali je li svjestan u kakvom klubu slavne prošlosti igra.

''Da, kad sam došao tu, čuo sam za sve to što ste rekli i sad znam da mi je čast nositi ovaj dres'', kazao je Roko.

Tužan je zbog stanja u Hajduku

U Dinamu nikad nije dobio pravu priliku. Samo 14 ozbiljnih minuta. Pitali smo ga je li mu žao zbog toga.

''Takve se stvari događaju u nogometu. Što je bilo, bilo je, sada samo razmišljam o Fradiju i da ovdje napravim nešto u karijeri'', rekao nam je ovaj 20-godišnjak.

Roko je ipak dijete Hajduka. Pitali smo ga za kraj kako doživljava potrese u splitskom klubu.

''Sve što se događa u Hajduku je jako tužno i žalosno. Boli me to i volio bih da se taj problem riješi'', za kraj će Baturina.

Pročitajte više