Sindikat nogometaša odgovorio HNS-u: Želimo neovisne suce, a ne da ih Savez bira

NA DANAŠNJOJ sjednici Izvršnog odbora HNS-a osim o najnovijim događanjima koji potresaju Savez, razgovaralo se i o kaotičnom stanju u HNL-u i klubovima koji su pred raspadom zbog katastrofalnog financijskog stanja i dugova koji prelaze granice zdravog razuma.

> Srebrić nije vidio USKOK u Kući nogometa i ne smatra se odgovornim za kriminal u HNS-u!

Glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić na press konferenciji je iznijeo stavove IO-a.

"Konstatirano je da se mora učiniti sve da savez funkcionira i dalje kroz svoj program, a jasno je da ako klubovi imaju financijskih poteškoća, onda se to odnosi i na savez. U odnosu na sindikat, s njima ćemo također razgovarati. Mora se djelovati u okviru aktualnih mogućnosti i propisa. Savez će nastojati i onako skraćene rokove za arbitražu ubrzati, u slučajevima gdje igrači traže zaštitu. HNS je prvo mjesto gdje se traži zaštita. Rokovi su kod nas brži nego u bilo kojim institucijama. Kod nas se nešto riješi za dva mjeseca, kod nekih dvije godine. Danas smo imenovali i još jednog arbitra".

Rok o donošenju odluka o licencama pomiče se na 10. svibnja, do sada je bio 1. svibnja.

"Naglasak će biti na procjeni financijskih mogućnosti klubova. Održali smo posebno sastanak s našim financijskim stručnjacima i predstavnicima ministarstva te smo dogovorili određene mjere i suradnju po pitanju klubova koji provode preoblikovanje. Ne možemo im pomoći u budućem planiranju prihoda i rashoda. Gubici se i dalje gomilaju, još su i veći u odnosu na prethodna razdoblja. Gubici prate i negativni trend europskih liga. Inzistiramo i na podmirivanju obveza prema zaposlenicima i drugim klubovima u razdoblju koje prethodi natjecanju. Toga još nema u našem, kao ni u Uefinom pravilniku", dodao je Srebrić.

Na poruke iz HNS-a brzo su reagirali iz HUNS-a (Hrvatska udruga Nogometni sindikat).

"Ne pristajemo na mijenjanje pravilnika po Ivetinom modelu jer nas je to dovelo do ovdje gdje jesmo. Hoćemo implementiranje FIFA pravilnika u sustav HNS-a! Želimo listu neovisnih sudaca, a ne da ih savez bira. Želimo da igrači imaju pravo izbora sudaca sa liste neovisnih sudaca! Želimo učestvovati u izradi pravilnika kako se ovakav kaos nebi više nikad ponovio! Arbitražni sporovi moraju biti završeni u roku od mjesec dana, jer sve ostalo vodi u kaos. Ove godine imat ćemo negativni rekord. Imat ćemo preko 150 arbitražnih sporova. I iz tog razloga Vlado Iveta nema pravo izrađivati pravilnike, nego poštivati FIFA pravilnike koji se trebaju implementirati u sustav HNS. Upravo nas je improvizacija dovela do ovog stanja", poručio je Mario Jurić u ime HUNS-a.

Pročitajte više