Širić zbog prijetnji novinarki Indexa nepravomoćno osuđen kaznom zatvora, radit će za opće dobro

Foto: Index 

OSJEČKI moćnik i dugogodišnji šef hrvatskih nogometnih sudaca Željko Širić pred Općinskim sudom u Osijeku nepravomoćno je osuđen za kazneno djelo prijetnje novinarki Indexa Dei Redžić nakon utakmice hrvatske reprezentacije na stadionu Gradski vrt u Osijeku 16. listopada 2012. godine. Željku Širiću, koji je godinama bio jedan od od najutjecajnijih ljudi Hrvatskog nogometnog saveza, izrečena je kazna zatvora od šest mjeseci a koja se zamjenjuje radom za opće dobro u trajanju od 60 radnih dana. 

Novinarka Indexa Dea Redžić nakon nogometne utakmice Hrvatske i Walesa 2012. godine mobitelom je snimala Širića koji je u VIP prostor pokušao uvesti svoje poznanike bez potrebnih akreditacija. Tom je prigodom Širić novinarki oduzeo mobitel, novinarsku akreditaciju te joj prijetio, i to sve u svojstvu VIP gosta Hrvatskog nogometnog saveza. Prema navodima novinarke u optužnici, Širić se s mobitelom zaključao u zahodu prijeteći da će mobitel razbiti te poslati na kućnu adresu.

Službeni mobitel Indexovoj novinarki vratio je djelatnik II policijske postaje Osijek Davor Lukenda, koji je u svojstvu svjedoka, kako se navodi u presudi, također ukazao na alkoholizirano stanje optuženika. Nakon postupanja temeljne policije iz Osijeka Željko Širić iste večeri priveden je zbog alkoholiziranosti te remećenja javnog reda i mira, ali je optužni prijedlog temeljem članka 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i čl. 4 Zakona o sprječavanju nereda na sportskim događajima odbačen. No, u postupku koje je pokrenulo Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku, nastavno na prijetnje upućene novinarki Indexa sudac Općinskog suda u Osijeku Mirko Ljubičić donio je nepravmoćnu osuđujuću presudu temeljem čl. 129 st. 1 i 3 Kaznenog zakona, a kažnjivo po čl. 129. st. 3 Kaznenog zakona čl 129 s. 1 i 3 Kaznenog zakona, a zbog kaznenog djela protiv slobode i prava čovjeka i građanina - prijetnje.

Olakotna okolnost Širiću zasluge iz Domovinskog rata 

Prilikom odlučivanja sud je kao olakotnu okolnost uzeo u obzir činjenice da je Širić sudionik Domovinskog rata tijekom kojeg je obnašao brojne zapovjedne dužnosti te do sada nije kazneno kažnjavan.

U nepravomoćnoj presudi od 23. travnja sudac Ljubičić obrazložio je da motiv za Širićeve prijetnje novinarki Indexa vidu u njezinom novinarskom radu i praćenju rada optuženika kroz sudačku organizaciju i HNS.

"Željko Širić kriv je što je 16. listopada 2012. godine u prostoru stadiona NK Osijek po dovršetku nogometne utakmice između reprezentacija Hrvatske i Walesa koju je Dea Redžić pratila u svojstvu novinarke portala Index, prišao oštećenoj, uzeo je mobitel iz ruke i s vrata skinuo akreditaciju te povišenim tonom rekao: "Što snimate, vidjet ćete ti, sada znamo gdje živite pa će mobitel stići na kućnu adresu", čime je kod oštećenice, znajući za njezine osobne podatke i priloge koje radi kao sportska novinarka izazvao osjećaj straha i uznemirenosti, dakle drugome je ozbiljno prijetio kakvim zlom da bi ga ustrašio i uznemirio, a kazneno djelo počinjeno je prema odgovornoj osobi u svezi s njezinim radom. Time je počinio pod točkom 1. kazneno djelo protiv slobode i prava čovjeka i građanina te mu se izriče kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci, a koja se zamjenjuje radom za opće dobro u trajanju od 60 dana"; navodi se u nepravomoćnoj presudi. 

Željko Širić tijekom suđenja izjavio je da se ne osjeća krivim po točkama optužnice. 

Sud drži da je motiv Širićevih prijetnji Indexovo praćenje njegovog rada u HNS-u i sudačkoj organizaciji 

Po ocjeni suda prijetnje koje je uputio Željko Širić predstavljaju objektivno ozbiljnu prijetnju oštećenici od strane optuženika iz razloga što je snimala da se optuženik povišenim i uznemirenim tonom obraćao zaštitarima koji u VIP prostor nisu htjeli pustiti njegove poznanike bez potrebnih akreditacija, a isto tako što je kao novinarka pratila rad optuženika i imala je puno priloga o njemu u svezi rada kroz sudačku organizaciju i Hrvatski nogometni savez, što sud drži da je motiv zbog kojeg je optuženik kritične zgode prijetio.

OPŠIRNIJE O LIKU I DJELU ŽELJKA ŠIRIĆA:

>>> Željko Širić nakon prijetnji i fizičkog napada na novinarku Indexa trijeznio se u pritvoru

>>> Index ekskluzivno objavljuje nepravomoćnu presudu Željku Širiću za pošteno suđenje: Skupljao je mito po parkiralištima i obećavao poželjne suce

>>> Ekskluzivne fotografije: Željko Širić na Maracani dila karte za utakmicu BiH 

>>> Tko je sve štitio kriminal u hrvatskog nogometu? 

>>> Željko Širić - lik i nedjelo: Siledžija i Mamićev prijatelj, koji s ratnim zločincem drma Osijekom 

>>> Index doznaje: Željku Širiću prijeti zatvor zbog studentske prevare 

>>> Željko Širić opet osuđen uvjetno zbog bespravne gradnje na Braču

 

Pročitajte više