Šizofrena situacija nije jedini razlog zbog čega Dinamo na Maksimiru mora pobijediti

Foto: Profimedia

''OVO JE najteža utakmica koju sam ikad pripremao. Ovo se događa jednom u puno vremena, nadam se da se više nikada neće nešto ovakvo dogoditi, ovakva priprema utakmice. Situacija je složena i drugačija, ali po tom pitanju ne možemo ništa napraviti, već se spremiti najbolje što možemo i hvatati najbolji rezultat. Teško je procijeniti koliko će tragični događaji utjecati na igrače'', na presici uoči utakmice s AEK-om rekao je trener Dinama Igor Bišćan.

Dinamo večeras od 20 sati protiv AEK-a igra prvu utakmicu trećeg pretkola Lige prvaka. Uzvratni dvoboj je za četiri dana u Ateni, na OPAP Areni, a ždrijebom od prošlog tjedna odlučeno je da će pobjednik ovog dvomeča u play-offu igrati protiv belgijskog Royal Antwerpa.

Utakmica se trebala odigrati prošli utorak, ali je odgođena zbog sukoba u Ateni u kojima su sudjelovali Bad Blue Boysi i AEK-ovi navijači. U tim neredima život je izgubio 29-godišnji navijač AEK-a, okolnosti njegove smrti još nisu razjašnjene, a u istražnom zatvoru u Grčkoj se nalazi preko 100 hrvatskih državljana, koje se sumnjiči da su sudjelovali u tragičnim neredima. 

Ni Bišćan ni bilo koji igrač Dinama nikad nisu igrali ovakvu utakmicu 

Kako je rekao Bišćan, dvomeč između prvaka Hrvatske i Grčke bit će nemjerljivo drugačiji od svih utakmica koje je kao trener vodio u karijeri, a ni jedan igrač modre momčadi nije bio u situaciji u kojoj bi pobjednika mogli odlučiti neki drugi detalji, a ne nogometni.

Tragedija, iščekivanje odluke UEFA-e, špekulacije o mogućem izbacivanju Modrih iz Europe, svakodnevno bombardiranje neprovjerenim i, kako smo se uvjerili proteklih dana, često lažnim vijestima iz Atene sigurno su poremetili mir koji svaka momčad mora imati pred utakmicu koja joj može obilježiti sezonu.

Nažalost, zbog svega gore navedenog Dinamo nije imao taj luksuz i upitno je koliko će Bišćan uspjeti ekipu podići psihički, posebice za uzvrat u subotu u paklu Atene. Ovo su bili oni nenogometni elementi koji mogu (ali i ne moraju) utjecati na ishod, a uzmemo li u obzir situaciju na terenu, dojma smo da je prvak Hrvatske bolja momčad, no neće mu biti nimalo lagano probiti se u play-off.

Grčka momčad nije bezazlena, a to zorno pokazuju brojke od prošle sezone. AEK jeosvojio naslov prvaka i kup s više od 75 posto pobjeda u oba natjecanja. U finalu kupa podigao je trofej pobjedom nad PAOK-om 2:0, a u tom susretu atenska ekipa je od 6. minute igrala s igračem manje, nakon što je isključen Lazaros Rota, 25-godišnji desni bočne grčke reprezentacije. 

AEK je jedan od najuspješnijih grčkih klubova s 13 osvojenih prvenstava, 16 kupova, jednim Liga kupom i 2 superkupa. Igra na prekrasnoj OPAP Areni, otvorenoj prošle godine u rujnu, čiji je kapacitet 32.500 gledatelja i koja je više-manje uvijek do kraja ispunjena fanatičnim navijačima. Prošle sezone je uzeo duplu krunu, prvu nakon sezone 1977./78. 

Argentinac je napravio fantastične stvari s AEK-om

Momčad čija je vrijednost na Transfermarktu 59.90 milijuna eura s klupe predvodi bivši zadnji vezni reprezentacije Argentine, River Platea, Seville, Lazija, Parme i Intera, 49-godišnji Matias Almeyda. Da je Argentinac veliki trenerski potencijal, dokazao je gdje god je radio.

U Argentini je s River Plateom i Banfieldom bio prvak druge lige, a nakon što je dobio nagradu za najboljeg trenera, otišao je u meksičku Guadalajaru. Tamo je nastavio sa sjajnim rezultatima i najprije osvojio MX Supercopu, a onda 2018. i CONCACAF Ligu prvaka pa je iste godine zaradio priznanje za najboljeg trenera tog natjecanja. U Ateni je od svibnja 2022., s tim da je u siječnju 2023. potpisao ugovor do 2028. 

Filozofija Almeydinog nogometa je atraktivna igra koja se bazira na visokom pritisku, velikoj količini trke i napadačkom nogometu s puno vertikalnih dodavanja u dubinu protivničkog polja. Takav stil igre donio je puno golova, a posebno je impresivna gol-razlika AEK-a u ligi i kupu. Zabili su čak 90 golova, a primili su ih samo 17, što znači da prosječno postižu 2.05 golova po susretu, a primaju samo 0.39.

Statistika AEK-a samo u prvenstvu Grčke prošle sezone

Na golu Argentinac ima dvije opcije - 30-godišnjeg austrijskog internacionalca Cicana Stankovića (poznatog nam iz Red Bull Salzburga) te grčkog vratara, 191 cm visokog Giorgosa Athanasiadisa. Kako je Grk uglavnom prošle sezone branio u prvenstvu, a Austrijanac u kupu, vjerujemo da će protiv Dinama među vratnicama stajati Athanasiadis.

Bekovi AEK-a su šansa Dinama

Na desnom beku je u većini utakmica startao 25-godišnji Lazaros Rota. Ovaj grčki reprezentativac je najveća šansa Dinama. Rota je pouzdan u defenzivi, ali u otvaranju igre AEK inzistira na tome da mu i jedan i drugi bek stoje visoko. Kada napad ide preko njegove strane, zna imati tehničkih problema u primopredaji lopte, što otvara mogućnost, ako Ivanušec bude postavljen visoko na toj strani, Dinamovog kontranapada.

Također, Rota zna kiksati, što najočitije pokazuje situacija iz finala kupa, gdje je zaradio crveni karton u šestoj minuti nakon tehničke pogreške u dodavanju. Na lijevoj je strani puno ofenzivniji iranski reprezentativac (čak 125 nastupa za reprezentaciju) Ehsan Haji Safi, čijih se centaršuteva, za razliku od Rotinih, treba više pribojavati Dinamova obrana. I na njegovoj strani bude prostora gotovo svaki put kad AEK izgubi loptu.

Na bočnim pozicijama se izmjenjuju Francuz Djibril Sidibe, finalist Svjetskog prvenstva 2018., na desnoj strani te Milad Mohammadi, još jedan iranski reprezentativac, ali s uvjerljivo manje nastupa za reprezentaciju (49 nastupa), na lijevoj strani.

Vida je srce obrane

U središnjici obrane stoperska mjesta zauzimaju Domagoj Vida i 191 centimetar visoki Kamerunac Harold Moukodi. Vidine kvalitete su nam poznate, a Moukondi impresionira snagom i čvrstinom te odličnom skok-igrom, kako na obrambenom tako i na napadačkom korneru, jer je upravo tako zabio par golova prošle sezone. Prva zamjena neprikosnovenom stoperskom paru je Grk Mitoglou, kojem je, s obzirom na visinu od 195 centimetara, glavni adut igra glavom.

Dvije šestice u veznom su Danac Jens Jonsson te kapetan, Poljak Damian Szymanski, kojem će upravo početi peta sezona u AEK-u. Obojica su dobri u pas-igri, agresivni su na lopti i donose veliku količinu trke.

Kada igraju u visokom pritisku, Szymanski ostaje na svojoj polovici dosta udaljen od svog igrača, što će sigurno pružiti Baturini priliku da se vrati po loptu i pomogne u organizaciji igre s Mišićem i Ljubičićem. Konkurencija Jonssonu i Szymanskom je Kostas Galanopoulos, još jedan od domaćih igrača.

Pakleni Pineda

Jedan od najvažnijih nogometaša AEK-a i igrač s najviše nastupa prošle sezone je omaleni Meksikanac Orbelin Pineda, fantastično krilo koje može podjednako dobro igrati i na poziciji iza napadača. Ne libi se u središnjici igre i u završnici napada pronalaziti rješenja sa suigračima kroz dupli pas ili individualno kroz igru jedan na jedan.

Dešnjak je i obožava ulaziti s pozicije lijevog krila prema unutra da bi eventualno udarcem desnom nogom ugrozio protivnička vrata. Ristovski će imati s njim jako puno posla, isto kao i lijevi bek Dinama Mihaljičenko s Eliasonom.

Pineda je prošle sezone bio na posudbi iz Celte Vigo, ali je s 11 golova, tri asistencije te mnoštvom fantastičnih stvari u igri, poput vrhunskog smisla za kombinatornu, natjerao upravu AEK-a da plati Celti odštetu od 6.5 milijuna eura i tako sruši klupski rekord.

S lijeve strane prijete nekadašnji igrač Eintrachta i Hoffenheima Mijat Gaćinović te Španjolac Paolo Fernandes koji je prošlu sezonu završio s dvije asistencije i jednim golom, ali i manjim brojem nastupa od gore navedenog. 

Meksikancu na krilnim pozicijama društvo rade prvi asistent ekipe, brzonogi Šveđanin Eliasson (sedam asistencija) na desnom krilu, izrazito opasan ljevak koji, kao i Pineda, s druge strane voli ulaziti lijevom nogom prema unutra te se ne libi lomiti suparnika kad je u poziciji jedan na jedan. Eliason je na desnom krilu prošle sezone dijelio minutažu s prekaljenim marokanskim reprezentativcem, 36-godišnjim Nordinom Amrabatom.

Iza napadača je Švicarac Zuber koji je sezonu završio s osam golova i tri asistencije. Zuber je energičan igrač, ima fantastična dodavanja u prostor, a malo mu vremena i prostora treba da se namjesti i zabije gol udarcem izvana.

Na tom mjestu, doduše uglavnom ulascima s klupe, igra i legenda kluba Petros Mantalos, koji je u klubu od 2014. godine. Po izgubljenoj lopti zna ostati na protivničkoj polovici i pitanje je, što se njegovog obrambenog dijela tiče, može li pratiti Mišića, koji je motor i pokretač svih napada Dinamove ekipe. 

Garcia najveća opasnost po Dinamo 

Uvjerljivo najbolji strijelac iz prošle sezone je reprezentativac Trinidada i Tobaga Levi Garcia. Brz je i snažan, s nevjerojatnim osjećajem za igru i prostor te puca gotovo iz svih pozicija.

Prošle sezone je zabio 17 golova, a još šest puta je asistirao. Izazvao je velik interes na europskom tržištu i pitanje je trenutka kad će završiti u nekoj od liga Petice s obzirom na to da je AEK nedavno odbio ponudu od oko 20 milijuna eura za njega iz Francuske.

Druga najjača napadačka karika AEK-a je nekadašnji mladi reprezentativac Argentine Sergio Araujo, koji je u Atenu došao iz Las Palmasa. Araujo je jako dobar na lopti, tehnički je izuzetno potkovan, zna razigrati suigrače poput mantinele kroz dupli pas te ima nevjerojatan osjećaj za gol. U rotaciji je lani još bio Nizozemac Tom van Weert, igrač koji je uglavnom ulazio s klupe, ali minutažu je maksimalno iskoristio i postigao je šest golova.

Od ljeta je AEK u ofenzivi još jači jer je vratio Ezequiela Poncea, argentinskog napadača koji je u AEK-u bio prije pet godina, a u međuvremenu je igrao za Romu, Elche i Spartak iz Moskve. AEK je Poncea platio tri i pol milijuna eura, pa je tako ovog ljeta na nove igrače potrošio više od 10 milijuna eura.

Nije Ponce jedino pojačanje u ofenzivi. Potpisali su i još jednog meksičkog reprezentativca, koji je došao iz meksičke lige. Riječ je o Rodolfu Pizzaru, ofenzivnom veznjaku, tako da AEK u napadačkom dijelu ima vrlo širok izbor, vjerojatno i širi nego Dinamo.

Bude li Petković na nivou, Dinamo je favorit

Dinamova velika prednost u ovom dvomeču mogao bi biti Petković te će Vida i Moukodi imati ogromnih problema s prvim Dinamovim napadačem. Ako Petković nastavi s igrama kao s početka ove sezone, grčki prvak neće imati rješenja za njega.

Petković je igrač koji pored AEK-ovih stopera može zadržati loptu dok mu se ostali igrači priključe u fazi napada, također otvara prostor proigravanjem na vezne igrače, a driblingom i kretanjima bez lopte i s njom znao je biti opasniji i za veća protivnička imena u odnosu na ova koja ga sada očekuju.

Također, vrlo je bitno neutralizirati AEK-ov visoki presing, biti miran, brz i precizan u dodavanjima u fazi otvaranja napada jer AEK je sposoban kazniti i najmanju grešku. Grci najviše vole jednostavnost i pragmatičnost, čim uzmu loptu u široj fazi obrane, odmah prelaze u završnicu te rješavaju situaciju udarcem na gol.

Dinamo ima igrače za rješavanje ovih situacija. Šutalo je vrhunski stoper, jako dobar u pas-igri. Perić, drugi dio stoperskog para, iskusan je i uvijek s loptom jako siguran. 

Bišćan ima jako oružje i na bočnim pozicijama. Ristovski je u pas-igri najbolji desni bek u HNL-u, a novopridošli Ukrajinac Mihaljičenko zasad izgleda jako dobro i čini se da je Dinamo napravio odličan posao dovođenjem bivšeg igrača Šahtara.

Ljubičić kao Bišćanovo oružje

U veznoj liniji za anuliranje visokog pritiska AEK-a ključan će biti Josip Mišić, a zbog agresivnog stila igre grčkog sastava Bišćan bi kao pomoć Mišiću trebao u sredinu gurnuti Ljubičića i Baturinu. 

Ovo je sjajna prilika za Ljubičića, za kojeg se zna da može trčati do besvijesti. Uostalom, i doveden je u Dinamo na osnovu tog parametra i da igra u sredini terena. Austrijanac bi mogao biti tajno oružje Igora Bišćana u ovom duelu.

Može se nadmetati s AEK-ovim Jonssonom i biti podrška i Mišiću i Baturini u kombinatornoj igri jer ima brzinu, vještinu i smisao za igru. Svi oni mogu se nositi s visokim pritiskom, mogu držati loptu na podlozi i izbacivati krilne igrače kada se AEK postavi visoko. 

Dinamu ne bi odgovarao AEK-ov bunker

Ovosezonske utakmice s Hajdukom i Goricom pokazale su da Dinamo itekako ima problema kada ga protivnik čeka na svojoj polovici terena, dok se na primjeru Istre i Astane pokazalo da, kada dođe ekipa koja želi igrati i napadati, Dinamo izgleda puno bolje.

Za očekivati je da će Grci, kao ekipa koja je dvostruki osvajač trofeja, doći sa željom da igraju nogomet kao što igraju cijelu prošlu sezonu, a i ovu u prijateljskim utakmicama. To bi trebalo odgovarati Dinamu.

Dinamo kontinuiranim napadom i brzim protokom lopte u dodavanjima AEK vrlo lako može dovesti u ozbiljne probleme. Atenski klub se ne susreće često u domaćem prvenstvu s rivalima Dinamova profila i upitno je mogu li stariji igrači izdržati ritam Bišćanove momčadi. AEK-ovi igrači prosječno imaju 27 godina, tri više nego Dinamovi. Almeyda u sastavu ima nekolicinu iskusnijih igrača (Vida 34, Haji Safi 33, Zuber 31, Araujo 31, Amrabat 36...)

Ta prednost Dinama može još i više doći do izražaja bude li imao veći posjed lopte i uspije li na taj način razvući protivnika i napraviti mjesta za ulazak Ivanušeca s jednog krila i Špikića/Kaneka s drugog krila. Isto tako, velika snaga Dinama je ulazak Baturine iz drugog plana, iza Vide i Moukodia, za što također treba biti strpljiv.

Kada kažemo da treba biti strpljiv, treba znati da AEK najčešće prima golove između 30. i 60. minute utakmice. U prošloj sezoni ih je primio u tom periodu 59 posto.

Dinamo je iskusniji, AEK-u sezona nije ni počela

Važno je dodati da je Dinamo europski znatno iskusnija momčad, a i velika prednost Modrima je to što su u tekućoj sezoni odigrali nekoliko jakih službenih utakmica, dok će Grcima susret s Dinamom biti prva prava akcija ove sezone. 

Ipak, morat ćemo ponoviti, obje utakmice će se odigrati u nogometno nenormalnim uvjetima i u totalno šizofrenoj situaciji, pa će psihološki aspekt biti jako važan. Momčad koja bude mentalno jača, mogla bi imati veliku prednost. Čak i presudnu.

U ovoj situaciji - kad se igra bez gostujućih navijača, kad se zna kakva ga atmosfera, neprijateljski orijentirana, čeka u Ateni - Dinamo jednostavno mora pobijediti u maksimirskoj utakmici kako bi gajio šanse za prolazak u sljedeći krug natjecanja.

Jer bojimo se da će u Ateni biti jako teško doći do povoljnog rezultata, što zbog atmosfere, što zbog rezultata ostvarenih na domaćem travnjaku u prošloj sezoni, kad je njihova OPAP Arena izgledala kao neosvojiva utvrda.

Pročitajte više