Sjećate li se kad je Torcida zadnji put na Poljudu navijala za Hrvatsku?

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

HRVATSKA nogometna reprezentacija igrat će u Splitu na Poljudu u subotu od 20:45 prvu utakmicu kvalifikacija za Europsko prvenstvo. Ulaznice su rasprodane dva tjedna prije utakmice te će reprezentacija imati veliku podršku. Velika vijest bila je i povratak Torcide na tribine. Najžešći navijači Hajduka dugo su bojkotirali reprezentaciju, ali čini se da je s time sad gotovo.

Torcida je još 2011. godine krenula s bojkotom reprezentacije. Na Poljudu se tad igrala utakmica protiv Gruzije, u kojoj su navijači šutjeli do 14. minute te tako izrazili negodovanje zbog činjenice da HNS nije htio punih 14 godina Splitu dodijeliti značajnije utakmice. Nakon Gruzije povećalo se nezadovoljstvo splitskih navijača HNS-om i Torcida je krenula u totalni bojkot.

"Sve izgubili dabogda"

Najbolje se to vidjelo u prijateljskoj utakmici Hrvatske i Švicarske 2014. godine, kad je kao izbornik na Poljudu debitirao Igor Štimac. Bio je to pravi debakl jer je na utakmicu došlo tek oko sedam tisuća gledatelja, koji su Štimca i reprezentaciju "častili" uzvicima "HNS, pederi, nogomet ste sjebali", "Štimac, Turčine, napuši se kurčine" i "Jebo vas Mamić".

Na splitskoj je Rivi u jesen 2014. održan i veliki prosvjed protiv HNS-a, na kojem je sudjelovalo 30 tisuća ljudi. Pripadnici Torcide inicirali su nerede u Saint-Etienneu 2016. godine na Europskom prvenstvu u utakmici protiv Češke, a 2018. godine su na Svjetsko prvenstvo ispratili reprezentaciju porukom "Sve izgubili dabogda".

Kustić miri sjever i jug

Dolaskom Marijana Kustića na čelo HNS-a Poljud je dobio značajniju ulogu u hrvatskom nogometu, a raspadom Maksimira splitski je stadion postao prvo rješenje za igranje velikih utakmica reprezentacije.

No Torcidu to nije pretjerano zanimalo. Utakmica s Mađarskom igrala se u listopadu 2019. godine, a iz Kluba navijača poručili su da neće ići na nju. "Nismo mi protiv, mi smo za. Za čisti nogomet, za Hrvatsku koja neće biti odraz močvare koju ste svojom šutnjom omogućili. Za reprezentaciju koja odražava sve te ideale", pisali su tad.

Zlatko Dalić poručio je da ne želi vidjeti samo Torcidu na utakmicama reprezentacije već i Bad Blue Boyse, Kohortu, Armadu i ostale navijače skupine. Utakmicama reprezentacije u vrijeme bojkota navijačkih skupina dominiraju razne udruge navijača, ponajprije "Uvijek vjerni" i "Mi Hrvati".

Pročitajte više