Sjećate li se kako je Hrvatska protiv Sigurdssona doživjela nezapamćeni šok?

Foto: EPA

NAKON što je Hrvatska gotovo mjesec dana čekala na novog rukometnog izbornika, danas je službeno potvrđeno da će to biti Islanđanin Dagur Sigurdsson, koji će tako postati prvi stranac na klupi hrvatske rukometne reprezentacije. Sigurdsson je najpoznatiji kao trener koji je donio zlato Njemačkoj na Euru 2016., kao i broncu na Olimpijskim igrama iste godine.

Od 2017. sve do ovog mjeseca bio je izbornik Japana, koji je pod njegovim vodstvom značajno napredovao. Ove godine Sigurdsson je doveo Japan do finala Azijskog prvenstva, gdje je izgubio od nedodirljivog Katara, šesterostrukog uzastopnog prvaka Azije.

Sigurdsson je s Japanom šokirao Hrvatsku

Japan je pod Sigurdssonovim vodstvom dvaput igrao i protiv Hrvatske. I dok je u prvom krugu Svjetskog prvenstva 2019. Hrvatska stigla do rutinske pobjede od 35:27, dvije godine kasnije Sigurdssonov sastav šokirao je momčad Line Červara.

Premda Hrvatska nakon srebra na Euru 2020. ne ostvaruje dobre rezultate, upravo je remi s Japanom (29:29) vjerojatno najšokantniji kiks hrvatske reprezentacije u tom periodu. Dogodilo se to na otvaranju Svjetskog prvenstva u Egiptu 2021., a svi su očekivali da će Hrvatska, nakon što je godinu ranije osvojila medalju na Euru, u natjecanje krenuti rutinskom pobjedom.

Japan je dominirao tijekom cijele utakmice, Hrvatska se spasila sedmercem pet sekundi prije kraja

Ipak, Hrvatska ni u jednom trenutku nije bila blizu te pobjede. Povela je 1:0 i do kraja utakmice više nijednom nije imala prednost. Obrana nije imala rješenja za brzonoge Japance, koji su već nakon 12 minuta stvorili prednost od pet razlike, da bi pred kraj poluvremena stigli i do +6 (14:8). 

Do poluvremena je Hrvatska uspjela ublažiti zaostatak na tri razlike, a u drugom dijelu kvaliteta je ipak nešto više došla do izražaja pa je utakmica ušla u egal. No i u takvoj napetoj završnici Japanci su bili bliže pobjedi - Hrvatskoj je bod donio Ivan Čupić pogotkom iz sedmerca pet sekundi prije kraja.

Hrvatskoj je taj izgubljeni bod jako nedostajao

"Ovo je za nas povijesni rezultat. Preponosan sam na igrače i nadam se da mogu nastaviti ovako. Naravno da sam htio vidjeti svoje dečke kako slave pobjedu, ali ne smijemo zaboraviti ni protiv koga smo igrali. Ovaj bod je za nas poput pobjede", rekao je tada Sigurdsson.

Pokazalo se da je taj izgubljeni bod za Hrvatsku bio vrlo bolan. Od natjecanja se oprostila već u drugom krugu, koji je završila s pet osvojenih bodova, dok je četvrtfinale izborio Katar kao drugoplasirani u grupi sa šest bodova.

Hrvatska - Japan 29:29 (15. siječnja 2021., Svjetsko prvenstvo u Egiptu)

HRVATSKA: Pešić (7), Šunjić; Marić 7, Duvnjak 4, Horvat 3, Šarac 1, Štrlek 2, Čupić 2 (1), Musa, Mamić, Šebetić, Cindrić 4, Brozović 1, Mamić 1, Martinović 3, Šipić.

JAPAN: Sakai, Iwata (11); Kashakara, Kitazume, Narita 3, S. Tokuda 2, Watanabe 1, Doi 1, H. Motoki 4, Tamakawa 2, Yoshino 4, Agarie 5 (1), Demura, Mizumachi 3, Takano 1, R. Tokuda 3 (2).

SEDMERCI: Hrvatska 1 (1), Japan 4 (3)

ISKLJUČENJA: Hrvatska 6 minuta (Šarac 35, 46, Brozović 58), Japan 6 minuta (Takano 19, Doi 41, Mizumatchi 57).

IGRAČ UTAKMICE: Yuto Agarie

Pročitajte više