Skandal: Procurili dokumenti o namještanju mečeva, u igri i velika teniska imena

Foto: Guliver image/Getty Images

BBC je u posjedu dokumenata koji dokazuju namještanje na najvećim teniskim turnirima.
 
"U posljednjih deset godina za namještanje je osumnjičeno čak 16 tenisača koji su bili među 50 najboljih na svijetu. Svi su nastavili s tenisom, a neki od njih su i Grand Slam pobjednici", piše BBC.
 
"Dokumenti koje smo dobili pokazuju da su se u Rusiji, sjevernoj Italiji i Siciliji uplaćivale stotine tisuća funti na namještene mečeve, od čega su tri odigrana na Wimbledonu." 
 
Istražitelj: Bilo je desetak tenisača za koje smo vjerovali da namještaju mečeve
 
Mark Phillips, jedan onih koji je istraživao namještanje u tenisu 2007. godine, potvrdio je da se pratio određeni broj igrača.
 
"Bilo je oko deset tenisača za koje smo vjerovali da su najčešći počinitelji. Dokazi su stvarno bili jaki", rekao je Phillips.
 
 
BBC (još) nije objavio imena
 
BBC je odlučio ne objaviti imena tenisača jer bez pristupa njihovim bankovnim računima i kompjuterima nije moguće konkretno utvrditi jesu li tenisači osobno sudjelovali u namještanju mečeva. 
 
Osam "sumnjivih" tenisača nastupa na Australian Openu
 
Britanci posjeduju nalaze istraga od strane Tennis Integrity Unita, a čak osam "sumnjivih" tenisača nastupa na Australian Openu koji je počeo sinoć.
 
ATP je 2009. godine odlučno krenuo u borbu protiv namještanja, a najveće zasad suspendirano ime je Austrijanac Daniel Koellerer, koji je doživotno izbačen iz tenisa jer je navodno nagovarao druge tenisače da izgube svoje mečeva.
 

Pročitajte više