Skandalozna Francuska i zabarikadirana Rumunjska otvaraju na St Denisu

Foto: Guliver Image/Getty Images

POČELO je. Mjesec dana nogometnog ludila starta u petak od 21 sat na stadionu State de France, a Euro će otvoriti domaćin Francuska i reprezentacija Rumunjske.
 
>>> ANALIZE, REZULTATI, INFOGRAFIKE I NAJNOVIJE VIJESTI: PRATITE EUROPSKO PRVENSTVO NA INDEXOVOJ TEMI  
 
UŽIVO NA INDEXU OD 21 SAT
 
O tome tko je favorit u ovom dvoboju suvišno je raspravljati. Francuska ne samo da je apsolutni favorit protiv Rumunjske, već je prema analizama brojnih stručnjaka najozbiljniji kandidat za naslov prvaka.
 
 
 
Nevjerojatan niz nesreća i pehova za Francusku 
 
Međutim, cijeli niz problema pogodio je momčad Didiera Deschampsa i bit će zanimljivo vidjeti imaju li Galski pijetlovi adekvatan protuotrov. Naime, Francuzi nisu igrali kvalifikacije, nego su se pripremali prijateljskim utakmicama, a u posljednje dvije godine odigrali su samo četiri natjecateljske utakmice, što bi moglo predstavljati manji problem.
 
Zatim, neposredno prije Eura ostali su bez nekoliko važnih, stožernih igrača obrane, pa se tako prvo ozlijedio Varane, a nakon njega i Mathieu, a kao zamjene pozvani su Umtiti i Rami. Da stvar bude gora, Liverpoolov branič Mamadou Sakho suspendiran je zbog korištenja dopinga, a izvan stroja su i Lassana Diarra, Kurt Zouma i Mathieu Debuchy.
 
Deschamps je priznao da do prije nekoliko tjedana nije mogao ni zamisliti da će mu momčad biti tako osakaćena u tako kratkom periodu, tik do početka Eura.
 
''Osjećam se kao da sam u noćnoj mori''
 
''Sve ovo što nam se dogodilo otkako sam 12. svibnja objavio popis, nevjerojatno. Nešto slično nisam mogao zamisliti ni u nagorim noćnim morama'', rekao je Deschamps za L'Equipe u srijedu.
 
Ipak, najveći hendikep za Francusku je neigranje Karima Benzeme. Francuski Alžirac nije igrao za Les Bleus od listopada prošle godine nakon što je postao upleten u aferu oko ucjenjivanja suigrača Mathieua Valbuene. Deschamps je po napucima političkog i sportskog vrha Francuske izbacio Benzemu iz momčadi, a ovaj je udario na rasnoj osnovi.
 
''Deschamps nije rasist, ali je podlegao pritisku rasističkog dijela Francuske'', izjavio je Realov napadač, a podršku mu je dao i karizmatični Eric Cantona.
 
Ta je izjava izazvala pravu lavinu komentara i reakcija na francuskoj političkoj sceni i uvjereni smo, čim završi Euro, ta će se priča ponovno zakotrljati.
 

 

Francuska je jaka, super jaka, međutim, bit će zanimljivo vidjeti hoće li se uspjeti othrvati problemima za koje su u dobroj mjeri sami krivi.
 
Za pretpostaviti je da će Deschamps forsirati 4-3-3 formaciju s Llorisom na vratima, a Evrom, Koscielnyjem, Ramijem i Sagnom u zadnjoj liniji. U vezi bi trebali igrati Matuidi, Cabaye i Pogba, dok su u napadu sigurni Martial, Giroud i Griezmann.
 
Upitne su tek dvije pozicije – one Ramija i Cabaye -  za koje ozbiljno konkuriraju Mangala i Kante. Svakako najveća snaga ove reprezentacije je vezni red sa igračima koji odlično igraju u oba smjera, dok su u napadu sjajni napadači poput Griezmanna i Martiala koji svojim individualnim potezima mogu riješiti susret. 
 
Nakon osam godina Rumunjska se vraća na veliku scenu
 
Rumunjska se nakon osam godina vraća na veliku nogometnu scenu. Ova Rumunjska nije ni izbliza jaka kao ona Hagijeva iz sredine 90-ih, međutim, u kvalifikacijama je pokazala kako je veoma nezgodan protivnik.
 
Unatoč činjenici da u kvalifikacijama nisu izgubili niti jedan susret, dojam je da je ova reprezentacija ipak poprilično limitirana nogometnim znanjem, posebice u veznom redu gdje ne postoji kvaliteta s kojom bi nametnula svoj ritam ili kreirala neke opasne akcije, barem protiv ozbiljnijih reprezentacija. U svakom slučaju bit će motivirani na otvaranju koje će gledati veliki broj gledatelja i sigurno je da se protiv Francuske predati neće, ali za njih su ipak presudne utakmice sa Švicarskom i Albanijom.
 
Rumunjska se prije svega uzda u korektnu obranu i jako dobrog vratara Tatarusanua iz Fiorentine, a u napadu će sve ovisiti o njihovom najboljem igraču Torjeu i drugom krilnom igraču Chipciu. Zanimljivo je da Rumunjska igra bez klasičnog napadača, pa time otvaraju prostor za svoje krilne igrače. Jedini igrač koji ima manjih problema prije susreta je Steliano Filip branič koji ne bi trebao biti značajniji izostanak.
 
Daleko je ova momčad od one Hagijeve
 
''Pritisak na Francuzima je puno veći. Oni moraju pobijediti, a od nas nitko ništa ne očekuje. Tu je naša šansa. Kad bi uspjeli izvući bod bilo bi to izvanredno, ali kad bismo pobijedili, to bi bilo fantastično'', rekao je Viorel Moldovan, nekadašnji čuveni reprezentativac i igrač Nantesa, a danas pomoćni trener Rumunjske.
 
Ove dvije reprezentacije do sada su odigrale 9 međusobnih susreta, a Francuska još uvijek ne zna za poraz. Francuzi imaju 4 pobjede uz 5 remija. Posljednji susret odigrali su 2011. kada je bilo 1:1. Na Eurima su se susretali u dva navrata, 2008. godine kada je utakmica završila 0:0 i 1996. godine kada je Francuska slavila 1:0.
 
 
Očekivani sastavi
 
 

Pročitajte više