NAVIJAČI

Skandalozno pismo navijača Lukakuu: "U Italiji ti majmunski huču jer te poštuju"

Foto: Gulliver / Getty Images

SKANDALOZNO "objašnjenje" navijača Intera novom napadaču njihovog kluba, tamnoputom Romeluu Lukakuu, da majmunsko hukanje kojim su ga vrijeđali navijači Cagliarija na prvenstvenoj utakmici na Sardiniji nije rasistička uvreda, nego dio folklora, tema je dana u Italiji. 

Lukaku je na Interovom gostovanju kod Cagliarija iz penala postigao gol za pobjedu 2:1 nakon čega se zagledao u navijače domaće momčadi koji su ga tijekom utakmice vrijeđali majmunskim glasanjem. Belgijski golgeter izjavio je da je užasnut takvom "dobrodošlicom" u Italiji, zemlji u koju je tek došao. Ali pravi šok priredili su mu navijači njegovog kluba. Oni su ga u otvorenom pismu podučili "kulturološkim razlikama" Italije i drugih država kada je u pitanju majmunsko glasanje s tribina dok je na terenu tamnoputi nogometaš. 

Pismo donosimo u cijelosti:

"Zdravo, Romelu. Pišemo ti u ime navijačke grupe Curva Nord. Da, to su oni momci koji su ti poželjeli dobrodošlicu u Milanu.

Doista nam je žao što misliš da je ono što se dogodilo u Cagliariju bio rasizam. Moraš shvatiti da Italija nije kao istočnoeuropske zemlje u kojima je rasizam STVARAN problem. Razumijemo ako ti se učinilo da su to bile rasističke poruke, ali to nije tako. Mi u Italiji koristimo određene 'načine' samo kako bismo pomogli svojem klubu i iživcirali protivnike. Ne zbog rasizma, nego da bismo ih dekoncentrirali. Mi smo multietnička navijačka skupina i uvijek smo prihvaćali igrače odakle god došli. Ipak, oduvijek smo koristili takvu vrstu provokacije za protivničke igrače i vjerojatno ćemo je koristiti i u budućnosti. Mi nismo rasisti niti su to navijači Cagliarija.

Moraš razumijeti da na stadionima u Italiji navijači podržavaju svoje klubove tako što skandiraju protiv rivala, ne zato što su rasisti, nego da bi poljuljali protivnika. Molimo te, shvati takvu gestu talijanskih navijača kao izraz poštovanja prema tebi jer se boje da ćeš postići gol protiv njihove momčadi, a ne zato što te mrze ili su rasisti. Pravi rasizam je nešto potpuno drugo i to svi talijanski navijači vrlo dobro znaju. Kada kažeš da je rasizam problem u Italiji, tako samo utječeš na to da represija prema svim navijačima bude veća, uključujući i nas, i doprinosiš stvaranju problema koji zapravo ne postoji. Ne na onaj način koji je prisutan u ostalim zemljama.

Mi smo kao grupa veoma osjetljivi prema svim ljudima. Jamčimo ti da u našoj grupi postoji velik broj navijača drugih rasa i nacija koji također na isti način provociraju protivničke igrače, čak i ako su iste boje kože kao i oni. Molimo te, pomozi nam da objasnimo što je pravi rasizam i da talijanski navijači nisu rasisti. Borba protiv pravog rasizma počinje u školama, ne na stadionima. Navijači su samo navijači i njihovo ponašanje je potpuno drugačije na stadionima i izvan njih, u privatnom životu. Jamčimo ti da ono što kažu igraču druge rase na stadionu nikada, ali nikada ne bi rekli bilo kada izvan stadiona. Talijanski navijači možda nisu savršeni i mi razumijemo tvoju frustraciju, ali oni definitivno nisu rasisti.

Još jednom... Dobro došao, Romelu."

Ali ovakvo "objašnjenje" navijača Intera igraču njihovog kluba da majmunsko hukanje njemu nije rasizam ne čudi kada se zna kako talijanske institucije reagiraju na rasizam na stadionima.

Primjerice, disciplinski sudac Serie A je, iako mu je Inter poslao videosnimku na kojoj se jasno čuje majmunsko glasanje upućeno Lukakuu, odgovorio je da treba "još dokaza" prije nego što odluči hoće li kazniti Cagliari. 

Sudac u svom izvještaju za ovu utakmicu i ne spominje riječ "rasizam", samo "povike koji su bili tema medijskih natpisa i priloga". 

U Cagliariju su u posljednje tri godine majmunskim povicima vrijeđani tamnoputi nogometaši Sulley Muntari, Blaise Matuidi i Moise Kean. Cagliari nijednom nije kažnjen zbog toga.

Pročitajte više