SKIJAŠKO LUDILO USRED JADRANA Na Ižu održana spektakularna utrka, stigla čak i švedska "reprezentacija"

Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

SVE DOK se kamioni sa 60 tona snijega nisu pojavili prvo na trajektu pa onda i na samom otoku, nitko nije vjerovao da će na otoku Ižu zaista biti organizirana prava skijaška utrka. Nitko, osim Ižana, koji su se nevjerojatnim organizacijskim pothvatom pobrinuli da se za njihov otok čuje i puno dalje od kriižaljki u kojima je uvijek pod pojmom "otok s dva slova".

"Iška kraljica", kako su nazvali svoju utrku, na Iž je privukla više od 1000 ljudi, a niz stotinjak metara dugu stazu spustilo se 70-ak skijaša. Bilo ih je od svuda. Zadar, Split, Zagreb, Slovenija, BiH, Austrija pa čak i Švedska. Da, na Iž je stigla peteročlana skijaška momčad koja se nije pretjerano iskazala budući da je najbrži niz išku stazu bio jedan mladić iz Zadra.

Za nagradu je dobio medalju i krunu koju mu je osobno uručio iški kralj.

Noćna utrka bila je popraćena bogatim zabavnim programom, hranom i pićem kako i priliči pravom adventu, a u centru Velog Iža bile su postavljene adventske kućice kao u svim većim gradovima.

Nakon što je utrka završila na stazi su se našli i brodovi, sanjke i pravi bob kojim se dobro raspoloženi natjecatelji pokušavali spuštati do cilja. Prema posljednjim informacijama, nitko nije završio u obližnjem moru, a koliko je akcija bila uspješna govori i podatak da je do ponoći prodano gotovo svo jelo i piće.

Od toga će najviše koristi imati mali Ižani, kojima će se od svog prihoda obnoviti škola, a svi troškovi su pokriveni od strane sponzora i zadarske turističke zajednice.

Idejni začetnik "Iške kraljice" je predsjednik mjesnog odbora Siniša Kulišić koji je na ideju došao na večeri s prijateljima. Uzor je bila skijaška staza koja je prošle godine postavljena u zagrebačkoj Bakačevoj ulici.

Pročitajte više