Školnik nakon debija: Slovenaca je malo i šokirani su što sam se odlučio za Hrvatsku!

U RAZGOVORU za Index novi mladi hrvatski gastarbajter Dejan Školnik govori o očaju Slovenaca, svom debiju u hrvatskom dresu i nastavku karijere.

Dejan Školnik, inače rođeni Slovenac, danas je prvi put nastupio pod hrvatskom zastavom. Njegova nedavna odluka da odjene hrvatski dres ostavila je nogometnu Sloveniju u šoku. Jedan od njihovih najtalentiraniji igrača odlazi u odnedavno omraženu Hrvatsku.

"Jesu, naravno da su bili iznenađeni, nitko to nije očekivao, ni u snu. Malo je reći da su bili šokirani, međutim kada sam im objasnio o čemu se radi, kada su shvatili moje razloge ona su poštivali moju odluku. Nije bilo nikakvih pritisaka, prihvatili su to, iako razočaranja nisu krili. Znate njih je malo, treba na svakoga pazit pa kad i samo jedan ode to je veliki neuspjeh", iskreno će Školnik.

"Popularnost Hrvatske u nogometnom svijetu nije utjecala na moju odluku"

Njegovi su roditelji iz sela Cvetlina pokraj Trakošćana i u njemu oduvijek kuca hrvatsko srce. Iako je Hrvatska posljednjih godina u trendu, među najboljim reprezentacijama svijete to Školniku nije važno, kaže, on se oduvijek osjećao Hrvatom i to je glavni razlog što je odbio Slovence.

"Ne, to što Hrvatskoj ovako dobro ide u posljednje vrijeme nije razlog moje odluke. Igrao bi tako i za bilo koju drugu zemlju da sam u njoj rođen. Nema to veze sa uspjesima i popularnošću, to je stvar osjećaja, srca. Hrvatska mi je od malih nogu bila u srcu, znao sam da ću jednog dana igrati za nju", istaknuo je u razgovoru za Index veznjak Maribora.

"Jedino mi je žao što nismo pobijedili Crnu Goru"

Kao što smo rekli, Školnik je danas odradio prvu utakmicu po paskom dražena Ladića. Mlada reprezentacija remizirala je sa Crnom Gorom, no, to nije moglo utjecati na Dejanovo zadovoljstvo.

"Da zadovoljan, presretan sam što sam napokon odjenuo hrvatski dres. Zahvalan sam svima što su mi dali ovu priliku, bio je to moj san još otkako sam bio dijete. Jedino mi je žao što nismo pobijedili, ali što je tu je. Bit će bolje već u sljedećoj utakmici, u to sam uvjeren". rekao je u razgovoru za Index Dejan Školnik.

"Ladićev poziv veliki mi je podstrek za dalje"

Bila je to jedna dobra provjere, a Školnik ističe kako treba biti zadovoljan bodom, utakmica mogla na obje strane: "Ma da, šteta što nismo izdržali do kraja i pobijedili. Dobro smo otvorili utakmicu, poveli, ali nismo izdržali do kraja. Međutim, moramo biti zadovoljni imali su i oni nekoliko prilika i utakmica je mogla otići na obje strane. jedino žalim za prilikom koju smo imali pri samom kraju utakmice kada je Ljubičić promašio".

Debi u dresu mlade reprezentacije je nema sumnje veliki poticaj za Školnika. Sada će sa zadovoljstvom prionuti novim nogometnim treninzima i inoj izobrazbi: "Nema sumnje da mi je poziv izbornika Ladića i ova utakmica koju sam odigrao veliki poticaj za budućnost. Nekakav putokaz da sam na dobrom putu, da samo moram nastaviti ovako. No, nema sumnje da me čeka još puno puno rada".

"U selu rade feštu, svi su presretni što sam napokon debitirao"

Prva Školnikova utakmica u dresu Hrvatske neće ostati nezapamćena, a pobrinut će se za to Dejanovi sumještani koji organiziraju feštu u selu: "Nisam se još čuo s roditeljima, evo upravo sam ih razmišljao nazvati. Sigurno je da su presretni, a imao sam i dosta publike ovdje danas, a i cijelo me selo gledalo na televiziji. Bit će veliko slavlje kada se vratim."

Bilićev poziv i dalje naravno ostaje nedosanjani san, nešto što će ga tjerati na daljnji rad, sljedeća postaja u razvoju:"Naravno da se nadam i Bilićevu pozivu jednoga dana, to mi je i bio cilj kada sam se odlučio za hrvatski dres. Svjestan sam kako sam još daleko od tog poziva i kako moram  još puno raditi i igrati da bi ga zaslužio. Međutim, jednog dana logično je da i on dođe, a tada nitko sretniji od mene", odgovorio je Školnik.

"Zvone Boban moj je uzor, odličan igrač i odličan čovjek"

Kao i svaki mladi Hrvat, Školnik se sjeća Francuske 98 i veličanstvenog uspjeha naše reprezentacije. Bila je to sjajna generacija, kaže.

"Da, uživao sam u toj generaciji, tu je bilo nekolicina strašnih igrača, svjetske klase. Ipak, od svih njih najdraži mi je bio i još je Zvone Boban. To je odličan igrač i odličan čovjek. Reklo bi se da mi je on uzor u životu", rekao je mladi hrvatski reprezentativac.

Školnik trenutno ima još tri godine ugovora sa Mariborom i ne razmišlja o transferu. Ipak ističe kako bi volio jednog dana zaigrati u kraljevskom klubu.

"Imam još ugovor u Mariboru i za sada stvarno nisam razmišljao o tome, trenutno uživam u nogometu, a to tome ću razmišljati kada i ako dođe ponuda. Ipak, volio bi jednog dana zaigrati u španjolskoj ligi, u dresu Real Madrida, to mi je oduvijek bio san", istaknuo je u razgovoru za Index Dejan Školnik."

"Hnl i nije baš neki izazov, možda pred kraj karijere;  volio bi jednog dana otići u Španjolsku"

Igrati u Hnl-u za Školnika i nije baš neki izazov, ima on malo veće planove, možda bi se tek vrati pred kraj karijere.

"Hmm, dobro, možda jednog dana, ne znam. Ono pred kraj karijere, bilo bi lijepo završit karijeru u Hrvatskoj", rekao je veznjak Maribora, a onda shvatio da je možda ipak preoptimističan:"Gledajte, kad bi u skoro vrijeme došla neka dobra ponuda iz Hrvatske, sigurno da bih promislio", rekao je za kraj mladi hrvatski reprezentativac Dejan Školnik.

Vedran Buble
Foto: Taka

Pročitajte više