HNL

Skoro polovica gledatelja HNL-a je na Poljudu. Ostali klubovi nikog ne zanimaju

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

RIJEKA i Osijek poravnati su na vrhu, Dinamo zaostaje tri boda, ali ima i utakmicu manje, a ni uvijek ambiciozni Hajduk nije previše zaostao za vodećim trojcem. Može se reći da smo usred jedne od najneizvjesnijih sezona u HNL-u.

Ali to se ne osjeti na stadionima. Brojke nakon nepotpunih 15 kola pokazuju da je posjećenost utakmica najjače hrvatske nogometne lige slabija nego ikad, ne računajući prošlu sezonu, koja se zbog pandemije uglavnom igrala pred praznim tribinama.

Najgora je bila sezona 2009./10.

Na prve 73 utakmice ove sezone bio je 123.281 gledatelj, odnosno 1689 u prosjeku. Najniža prosječna posjećenost u povijesti HNL-a zabilježena je u sezoni 2009./10., kada je iznosila 1871 po utakmici.

Tada je u Prvoj HNL igralo 16 klubova, a u usporedbi sa sezonama kada se igrala ekskluzivnija Liga 10, pad gledanosti još je očitiji jer negativni rekord drži sezona 2015./16. s 2461 navijačem u prosjeku.

Čak i u prvom izdanju hrvatskog prvenstva, ratne 1992., kada su mnogi klubovi bili dislocirani, u prosjeku ih je gledalo 2863 ljudi. Iduća sezona, 1992./93., prva potpuna, drži rekord posjećenosti od 4230 gledatelja u prosjeku i jedina je u povijesti koja je probila barijeru od ukupno milijun posjetitelja na svim utakmicama.

Na Poljudu 44% ukupnog broja gledatelja u HNL-u

Očekivano, uvjerljivo najviše gledatelja dolazi na Poljud, koji s 53.725 ljudi na dosadašnjih sedam utakmica drži udio od čak 44 posto ukupne posjećenosti HNL-a. A u Splitu još nije gostovao najveći rival Dinamo, koji bi zasigurno privukao više od 20.000 navijača te povećao Hajdukov udio na više od 50 posto.

Jednako očekivano, za Hajdukom slijedi ostatak velike četvorke. Rijeka je druga s 2799 gledatelja u prosjeku, Osijek treći s 1972, a Dinamo kod kuće gleda tek 1200 ljudi. Ni jedan od preostalih šest prvoligaša nema četveroznamenkasti prosjek, a na samom dnu je Hrvatski dragovoljac s 304 namjernika na tribinama.

Nije posebno pošteno ni vjerodostojno donositi zaključke o najslabijoj posjećenosti HNL-a u povijesti bez da je u izračun ušao ijedan derbi dvaju najpopularnijih hrvatskih klubova, ali ove su brojke dobar indikator, a djelomično se mogu objasniti otežanim pristupom stadionima uslijed mjera protiv covida.

Pročitajte više