EURO 2020

Škoti novom originalnom naslovnicom i posebnim zahtjevom razbjesnili Engleze

Foto: EPA

ŠKOTSKI dnevnik The National uoči finala Eura podijelio je svijet kontroverznom naslovnicom, koju su jedni ocijenili urnebesnom, a drugi smatrali da je jadna i potiče na mržnju.

Na naslovnici je bila glava Roberta Mancinija montirana na tijelo Mela Gibsona iz kultnog filma Braveheart, uz naslov: "Spasi nas, Roberto, ti si naša posljednja nada", čime je dnevnik otvoreno iskazao podršku Italiji u nedjeljnom finalu Eura protiv Engleske.

Italija je na Wembleyju poslije penala pobijedila Englesku i postala prvak Europe. To je, jasno, oduševilo Škote. Talijanski izbornik Roberto Mancini imao je baš tu naslovnicu ispred sebe u avionu talijanske reprezentacije, i to dok je putovao s peharom europskog prvaka.

The National je napravio korak dalje. Kako bi dodatno zahvalili Talijanima, Škoti su objavili novu naslovnicu. U prvom je planu Mancini, koji u avionu čita The National, dok je kraj njega naslonjen pehar.

"Učinite Roberta the Brucea počasnim Škotom", stoji u naslovu tiskovine.

Škoti su Mancinija na trenutak pretvorili u jednog od svojih najvećih i najpoznatijih junaka, slavnog vojskovođu Roberta the Brucea. Bruce je od 1295. do 1304. godine podupirao bunu Williama Wallacea protiv Engleza, a 1314. ih je teško porazio, čime je postigao škotsku neovisnost.

Nema sumnje kako će i ova naslovnica ponovno razljutiti utučene Engleze.


 

Pročitajte više