EURO 2020

Škotska je izbacila Srbiju? Pa što? Mi smo ekipa bez plana i strategije već 20 godina

Foto: Pixell,Epa

HRVATSKA i Škotska u utorak od 21 sat na Hampden Parku u Glasgowu igraju ključnu utakmicu za prolaz u nokaut-fazu Eura. Samo pobjednik ide dalje.

Škoti su dobra ekipa. Iako su izgubili od Češke u prvom kolu, taj poraz je više bio plod nesretnih okolnosti nego loše igre, što su dokazali na Wembleyju, kad su protiv moćne Engleske zasluženo uzeli bod, a mogli su i više.

Škotska je do Eura došla kroz baraž, a u ključnoj utakmici je izbacila Srbiju. Stoga smo za najavni komentar utakmice Hrvatske i Škotske zamolili Ivana Vukomanovića, srpskog trenera koji je u karijeri vodio Standard iz Liegea, Slovan Bratislavu, ciparski Apolon, a od nedavno je novi trener indijske Kerale.

Hrvatska je svemirski brod za sve ostale države bivše Jugoslavije

Od svih država nastalih raspadom bivše Jugoslavije, jedino Hrvatska ima stalni kontinuitet nastupa na velikim natjecanjima i ostvarila je senzacionalne rezultate. Hrvatska ima visok nivo nastupa, a ako znamo da je u dvadeset godina osvojila svjetsko srebro i svjetsku broncu, onda mislim da je jasno o kakvoj nogometnoj sili pričamo. U tom kontekstu Hrvatska je svemirski brod za sve ostale države iz regije, no mogu razumjeti i nezadovoljstvo navijača nastupima na ovom Euru. Hrvatski navijači su naviknuti na odlične rezultate i teško im je prihvatiti da ekipa koja je prije samo tri godine u Rusiji šokirala svijet ne igra najbolje na ovom turniru. Međutim, rekao bih da postoje razlozi zbog kojih je tako. 

Najveći problem Hrvatske je zasićenost najvećih zvijezda

Najprije zasićenost najvećih zvijezda. Modrić, Perišić i još neki stožerni igrači, koji su u Rusiji uzeli srebro, a u svojim klubovima su osvojili sve što se može, osjećaju umor, pa čak i zasićenost. Mnogi od njih su dosegnuli zenit u reprezentativnim karijerama i na jednom ovako atipičnom turniru, kao što je ovaj Euro, gdje se igra u paklenom ritmu nakon sezone obilježene covidom, jako je teško pronaći snagu. Protiv Engleske je Hrvatska igrala u 15 sati, po strahovitoj vrućini, i jako je bilo teško u takvim uvjetima dati svoj maksimum. Englezi, koji imaju puno mlađi roster, protiv Hrvatske također nisu pokazali puno. Ta je utakmica mogla bez problema završiti remijem. 

Hrvatska će proći, toliko je puta dokazala da je najbolja kad je najvažnije 

Nakon dva kola Hrvatska ima jedan poraz i jedan remi i sve drži u svojim rukama. Ne vidim razloga za paniku i brigu. Na koncu, ta je momčad kroz svoju nogometnu povijest više puta pokazala da itekako zna odigrati najbolje baš onda kad je najvažnije. Škotska će biti tvrd i zahtjevan rival, ali siguran sam da će Hrvatska na individualnu klasu pokazati tko je bolji i da će na kraju proći dalje. Makar i s minimalnom pobjedom. Mogu razumjeti da navijači žele više, ali jednako tako oni moraju shvatiti da Hrvatska nema puno stanovnika, kao ni registriranih nogometaša. To što vi radite u posljednjih 25 godina je čudo.

Na Balkanu bi se slavilo još jedno hrvatsko čudo 

Ova generacija je sjajna, sve su to igrači najviše klase. E sad, mogu li opet do nekog čuda i možda još jedne medalje, to ne znam, ali od srca želim da se to dogodi. Još jedan fantastičan rezultat Hrvatske bio bi na cijelom Balkanu s radošću dočekan jer ljudi s ovih prostora vole kad mi mali velikima pokažemo inat i pobijedimo ih. Ponavljam, Hrvatska ima samo jedan poraz. Pa što? I jedna Njemačka opasno visi, a ni Portugalu nije svejedno.

Problem Hrvatske su senatori bez motiva, Savez je možda trebao nakon Rusije ići u smjenu generacije

Hrvatska ne igra najbolje, to je jasno i to ne treba skrivati. Dalić iz utakmice u utakmicu eksperimentira, traži, netko će reći i da luta, ali morate shvatiti da nije lako kad u momčadi imaš nekoliko senatora, lidera, koji možda više nisu toliko motivirani, ali i dalje su tu. Teško je treneru njih prekrižiti i preko noći osloniti se na mlađe snage i njima dati povjerenje. Velik je to problem i to se ne događa samo Hrvatskoj. Puno velikih i mnogo jačih reprezentacija s velikom tradicijom u prošlosti se poskliznulo baš zbog toga. Hrvatska je trebala nakon Rusije napraviti smjenu generacija, no to spada u dužnosti Saveza i u to se ne bih želio miješati. Mogu samo dodati da i ovakva Hrvatska, s puno problema, ima snagu da pobijedi Škote.

Škotska je izbacila Srbiju? Pa što? Srbija je ekipa bez ideje, plana i strategije već 20 godina 

Škoti su dobra, tvrda ekipa, koja je na Euro došla tako što je u baražu izbacila Srbiju. No, to nije nikakav pokazatelj njene snage. Srbija nije dobar primjer jer se radi o reprezentacije koja od razilaženja s Crnom Gorom nema nikakvu ideju, plan ni strategiju. Ovakvu Srbiju samo neki incident može dovesti do nekakvog baraža, ali ništa više od toga. Teško mi je dati savjet Daliću što treba napraviti protiv Škota kako bi izvukao pouke iz našeg poraza jer je to sa Srbijom bila jedna sasvim specifična situacija. Dolazak Tumbakovića na poziciju izbornika je bio dobrano ispolitiziran, a samim tim nije bilo moguće u momčadi stvoriti dobru atmosferu i sinergiju prije tako važne utakmice.

Škoti su teški i tvrdi, ali ako im Hrvatska zabije rano, onda će slaviti. Dalić mora momčad motivirati i vratiti joj samopouzdanje

Škoti su dobra momčad, ali nisu ništa posebno. Jaki su, fizički su moćni, većina njih igra u Premiershipu, što znači da su naviknuti na ritam teških utakmica, ali jednako tako riječ je o reprezentaciji koja se, ako brzo primi gol, u većini slučajeva raspadne. Zabije li Hrvatska što prije gol, ne dopusti li Škotima da se igra onako kako oni žele, onda neće biti problema. Dalićeva jedina zadaća u ova 24 sata je odraditi psihološki manevar i motivirati igrače, napuniti ih samopouzdanjem. Za Škotsku bi to trebalo biti dovoljno jer je velika razlika u kvaliteti između ove dvije ekipe.

Uopće nemam osjećaj da se igra ikakav Euro

Pitanje je jedino hoće li Dalić u tome uspjeti jer je jako teško zasićenog igrača usred turnira uvjeriti da nešto mora. Većina ekipa na ovom turniru, osim možda Italije i Belgije, igra tek tako da odradi i već se vide na plažama s koktelima u rukama. Računaju, ionako ih čeka SP iduće godine. Također, ideja da se Euro održava po cijeloj Europi po meni je sasvim pogrešna. Navijačima je financijski neisplativo putovati s jednog kraja kontinenta na drugi, a bez pravog naboja s tribina jako je teško igrati dobar nogomet. Bilo je nekoliko jako dobrih utakmica, Italija i Belgija su pokazale dosta, ali svi ostali kao da odrađuju. Nažalost, nemam osjećaj, kao na prijašnjim turnirima, da se igra nešto veliko. Sve skupa mi ovo izgleda kao da gledamo grupnu fazu Lige prvaka u kojoj se svi doziraju i čekaju. 

Pročitajte više