Skupina C: Favoriti prošli u hičkokovskom raspletu

ENGLESKA reprezentacija slovila je kao najveći favorit skupine C. Amerikanci, kao doprvaci Kupa konfederacija, vidjeli su se na drugom mjestu, dok su "slabašni" Slovenci i nogometno maleni Alžirci trebali biti zadovoljni sudjelovanjem.

Favoriti su prošli, ali nitko se nije mogao nadati hičkokovskom raspletu u kojem su Slovenci na veliku žalost ispali u samoj sudačkoj nadoknadi. No, idemo od početka. U prvom kolu Slovenija je u ne baš sjajnoj nogometnoj predstavi veoma sretnim golom svladala momčad Alžira. Ostvarili su svoju prvu pobjedu na svjetskim prvenstvima i zasjeli na prvo mjesto skupine nakon što su neuvjerljivi Englezi i Amerikanci odigrali 1:1. Slovenci su potom imali veliku priliku nakon drugog kola proći u drugi krug, ali nisu uspjeli zadržati vodstvo od 2:0 iz prvog poluvremena. Amerikanci su izjednačili i odnijeli sudbonosan bod, kako se pokazalo na kraju.

Kraj u maniri najvećih drama


Još jedna slaba partija Tri lava protiv Alžira donijela je ogrome sumnje u njihovu kvalitetu i mogućnosti. S pretrpljenom medijskom paljbom i velikim strahom dočekali su Sloveniju u zadnjem kolu. No, Gordi Albion je ipak na kraju pokazao zašto ga se smatralo favoritom. Pobjeda od 1:0 jest neuvjerljiv rezultat, ali igrom su pokazali puno više nego u prve dvije utakmice. Remijem Alžira i SAD-a Slovenija bi prošla u drugi krug. U otvorenoj utakmici u kojoj je sijevalo sa svih strana nije bilo pogodaka sve do samog kraja. U sudačkoj nadoknadi Amerikanci su postigli pogodak koji ih je ne samo odveo u drugi krug, nego i postavio na čelo skupine.

Landon Donovan, jedan od najboljih američkih igrača u povijesti, s pravom je najavljen kao glavna karika svoje reprezentacije. Donovan je opravdao povjerenje, bio glavni pokretač svoje momčadi i postigao dva od četiri pogotka svoje reprezentacije. Ključan je bio ovaj zadnji protiv Alžira. Vrijedi izdvojiti igrače Slovenije koji su pružili velike partije, poput vratara Handanoviča, neprelaznog Brečka, Birse s gromovitom ljevicom te kapetana Korena. Zasigurno najveće razočaranje skupine je Wayne Rooney. Izgleda da je ozljeda pred sam kraj sezone ostavila traga na ubojitom napadaču Manchester Uniteda. Igra engleske reprezentacije uvelike ovisi o njemu, stoga će u daljnjem tijeku natjecanja Engleskoj biti potreban jedan puno bolji Rooney.

Pročitajte više