Skupina smrti: Španjolci su s razlogom favoriti, Vujina Slovenija sprema iznenađenje

Foto: Guliver Images/Getty Images

ODBROJAVAMO posljednje dane do početka Europskog rukometnog prvenstva u Poljskoj, koje počinje 15. i traje sve do 31. siječnja.

> Hansen želi vratiti Dansku na europski tron, a Crna Gora samo traži prvu pobjedu

Nakon što smo predstavili skupinu D, red je da upoznamo reprezentacije koje se natječu u skupini C. Grupa u kojoj su Slovenija, Švedska, Španjolska i Njemačka slovi za skupinu smrti na rukometnom Euru.

Španjolska

U polufinalu SP-a u Kataru naletjeli su na Francusku koja je po dobrom starom običaju u toj fazi natjecanja ubacila u višu brzinu. Da budemo precizniji, tadašnje svjetske prvake zaustavio je tko drugi nego čudesni Thierry Omeyer (20 obrana). Španjolci su na kraju ostali i bez bronce koja je otišla u ruke Poljacima.

Uz Francusku i Dansku, reprezentacija Manuela Cadenasa slovi za glavne favorite turnira. Španjolci bi u Poljskoj trebali biti jači za dvojicu igrača; vratara Arpada Šterbika i desnog vanjskog Alexa Dušebajeva. Obojice nije bilo u Kataru zbog ozljeda. Vođa ove generacije je Raul Entrerrios, a tu je i iskusni pivot Julen Aguinagalde.

Kako bi to trebalo izgledati najbolje su pokazali u posljednjoj pripremnoj utakmici u kojoj su u potpunosti ponizili domaćine turnira Poljake. Španjolci su na krilima Šterbika, Entrerriosa i Dušebajeva slavili s 26:12. Bio je to najgori poraz Poljske u posljednjih 13 godina.


Švedska

Aktualni olimpijski viceprvaci još uvijek traže svoje mjesto pod suncem. U Kataru su krenuli silovito, ali čim su naišli na prve ozbiljnije protivnike počeli su pakirati kofere. Domet u Kataru bilo im je deseto mjesto, a izbornički duo Ola Lindgren i Staffan Olsson, koji je odnedavno pomoćnik Noke Serdarušića u PSG-u, nadaju se kako će to puno bolje izgledati u Poljskoj.

Švedski aduti su brza tranzicija, kontra i polukontra te najbolji vratar Bundeslige, Mattias Andersson. Fokus će im biti, dakle, na granitnoj obrani kojom zapovijeda kapetan Tobias Karlsson, a ako im 33-godišnji Andersson izdrži bez ozljeda, tko zna...

Njemačka

Na prošlo SP su upali s pozivnicom, nakon što je IHF preko noći prekrižio Australiju, a u konačnici su dogurali do sedmog mjesta. Izbornik Dagur Sigurdsson pred Euro u Poljskoj ostao je bez nekoliko ključnih igrača (Groetzki, Wiencek, Drux), ali najbolniji je izostanak kapetana Uwea Gensheimera.

S druge strane, Njemačka puno toga očekuje od talentiranog Runea Dahmkea, 23-godišnjeg krila Kiela.

Slovenija

"Nemojte se čuditi ako Slovenija bude na kraju visoko plasirana", poručio je nedavno u intervjuu za Index slovenski izbornik Veselin Vujović. Nekoliko dana nakon toga, Vujo je predstavio svoju Sloveniju u Ivanić Gradu protiv Hrvatske i nije nas pretjerano oduševio. Dan kasnije iz Kopera je stigla vijest kako je Vujina Slovenija zadala je Hrvatskoj najteži poraz od 1998. godine. Iako je riječ samo o pripremnoj utakmici, Slovenci su se napunili samopouzdanjem za ono što ih čeka u Poljskoj.

Slovenija je propustila Euro u Danskoj prije dvije godine, dok je u Kataru natjecanje završila na osmom mjestu. Do novih iznenađenja predvodit će ih iskusni Uroš Zorman i Dragan Gajić, koji je na prošlom SP-u bio najbolji strijelac turnira te je izabran u All-star momčad.

Raspored utakmica:

16.1.

18:30 Španjolska - Njemačka
20:45 Švedska - Slovenija

18.1.

18:15 Slovenija - Španjolska
20:30 Njemačka - Švedska

20.1.

17:15 Njemačka - Slovenija
20:00 Španjolska - Švedska

Pročitajte više