Sky: Hrvatsko dijete Bayerna izguralo zvijezdu Cityja. Sigurno ostaje

Foto: Profimedia

JOSIP STANIŠIĆ (22), desni bočni Bayerna i prva zamjena Josipu Juranoviću u reprezentaciji Hrvatske, oduševljava u Bayernu u prvoj sezoni kao prvotimac. Briljirao je na uzvratu osmine finala Lige prvaka. Bayern je na svom terenu pobijedio PSG 2:0 i tako s ukupnih 3:0 prošao u četvrtfinale. Stanišić je u tek sedmom nastupu za Bayern ove sezone u prvoj momčadi igrao sjajno protiv možda najboljeg napadača na svijetu.

Njemački mediji nisu oduševljeni samo Stanišićevom predstavom protiv Mbappea, kojeg je sjajno čuvao, nego i protiv jednog od najvećih ikad, Lionela Messija. Stanišića su nakon utakmice nahvalili trener Julian Nagelsmann i sportski direktor Braco Salihamidžić, a njemački mediji ističu ga kao jednog od junaka velikog trijumfa. 

Miljenik Brace i Nagelsmanna sjajno kotira na Bayernovom odlazometru

Nakon partije života u kratkoj karijeri Stanišiću su značajno porasle akcije u Bayernu. Njemački Sky objavio je "Odlazometar", kako je nazvao grafički prikaz vjerojatnosti ljetnih izlaznih transfera Bayernovih igrača. Od osam igrača s čijim odlascima se špekulira, daleko najmanje ili 20 posto vjerojatnosti odlaska ima Stanišić. Zanimljivo, Joao Cancelo, koji je doveden u zimskom prijelaznom roku iz Manchester Cityja kao zvijezda za desni bok, ima tri puta veću vjerojatnost odlaska od Stanišića.

Njemački mediji obasuli ga superlativima i dvojkama

U Njemačkoj, gdje je 5 najgora, a 1 najbolja ocjena za perfektnu partiju, Stanišić je za igru protiv PSG-a dobio 2, što znači da je Stanišić odigrao gotovo savršeno, i to protiv Mbappea i Messija. Goal je Stanišiću također dao dvojku uz obrazloženje: "Bilo mu je teško protiv jednog od najboljih napada. Mbappe ga je neumorno i neprestano napadao i pokušavao probiti. Međutim, Stanišić mu to nijednom nije dopustio. Odigrao je maestralno i dokazao da je sve bolji i bolji."

Isti izvor Mbappea je proglasio "luzerom utakmice" i objasnio: "Mbappe nije imao nijednu šansu. Nestao je na PSG-ovoj utakmici sezone. Točnije, njegov čuvar Stanišić ga je potpuno isključio." Focus je Stanišića ocijenio također dvojkom, a opisno je dodao: "Majstorska partija Hrvata. Protiv Mbappea je igrao točno onako kako Nagelsmann od njega traži: mirno, pametno, samouvjereno. Osim što je eliminirao Mbappea, moramo istaknuti i da je u 37. minuti pobijedio Messija u izravnom duelu."

"On je sve što treba Bayernu"

Tageszieitung piše: "Stanišić je bio sjajan u najvećoj utakmici karijere. Bayern se uvijek mogao pouzdati u mladog braniča. Miran u obrani i siguran s loptom prema naprijed pružio je veliku partiju protiv Mbappea i Messija, igrača najviše klase." Ran također hvali hrvatskog braniča njemačkog velikana. "Protiv PSG-a je igrao točno onako kako ga je Nagelsmann opisao; pouzdan branič koji malo griješi. Osim toga, stalno je tražio loptu i pokušavao se probiti s njom."

"Direktori oduševljeni hrvatskim djetetom kluba"

"Bayernov sportski direktor Braco Salihamidžić i tehnički direktor Marco Neppe bili su oduševljeni ulogom i ključnim doprinosom koju je u pobjedi nad PSG-om imao upravo 'džoker', i to onaj koji se tek počeo probijati u prvu momčad, k tome kao dijete kluba stasalo u Bayernu", pisao je Bild još o Stanišiću i dodao:

"Nagelsmann je za pripremu utakmice protiv PSG-a gledao kako je Stanišić zaustavio Mbappea na utakmici Hrvatske i Francuske"

"Josip Stanišić (22) prošao je vatreno krštenje s najvišim ocjenama. Hrvatski reprezentativac rođen je u Münchenu, a u klubu je od 2017. Partiju kratke karijere pružio je protiv svjetske superzvijezde Kyliana Mbappea. Nagelsmannu je prijašnji videomaterijal Stanišića u takvoj akciji pomogao pri donošenju hrabre odluke. On je ljetos tako riješio Mbappea na utakmici Francuske i Hrvatske u Ligi nacija za pobjedu 1:0.

Mladi Hrvat je sjajan i s loptom, što je Nagelsmann objasnio u skici naslovljenoj 'Ofenziva, ispucavanje, pritisak', kojom objašnjava da Stanišić i pod pritiskom dobro šalje visoke lopte prema naprijed." Bild dodaje da je Stanišić toliko impresionirao Nagelsmanna da je njega pretpostavio etabliranom Joau Cancelu, koji je u nedavno došao iz Cityja. 

Pročitajte više