Slaven i Šibenik žele Europu, Karlovac će teško opet biti senzacija

PREDSTAVLJANJE sudionika posljednjeg izdanja Lige 16 nastavljamo Šibenikom, Istrom 1961, Karlovcem i Slaven Belupom.

> Što može jadranski četverac na oproštaju s Ligom 16?

> Može li Dinamo do novog naslova i kako će proći njegove filijale u borbi za opstanak?

Prije mjesec dana sve je izgledalo tako sivo za nogometaše Šibenika - Ermin Zec napustio je Šubićevac i otišao u Tursku, udarni stoperski dvojac Šibenčanima je preoteo novopečeni prvoligaš Split, a na sve to nadovezala su se i za šibenske prilike uobičajena potraživanja nezadovoljnih prvotimaca. Ipak, nakon odličnih igara u Europa ligi euforija je opet zapljusnula Šibenčane.

Može li Karačić opet napraviti čudo sa Šibenčanima?

Svakako najveći udarac svim ambicijama Šibenika predstavljao je odlazak Zeca u Genclerbirligi, od kojeg je klub zbog klauzule u ugovoru igrača dobio oko milijun eura. Uz Vidića i Budišu, od kičme momčadi koja je osvojila povijesno četvrto mjesto prošle sezone ostali su samo vratar Blažević i Alispahić, nakon što je Arijan Ademi Šubićevac zamijenio Maksimirom.

Ni približno zanimljiva imena nisu stigla u Krešimirov grad tijekom prijelaznog roka. Dražen Gović sigurno će donijeti opciju više u veznom redu, a Aračić i Cerić (pristigli iz Hajduka, odnosno Rijeke) trebali bi zakrpati rupe u središnjici obrane. Svi ostali mogu se nazvati tek prinovama, na koje će se Karačić osloniti u slučaju ozljeda ili žutih kartona provjerenijih imena.


Teško je očekivati da Šibenik može ponoviti lanjski uspjeh - puno realniji cilj za Karačićevu ekipu trebao bi se odnositi na ostanak u ligi s obzirom na to da se pet klubova seli u niži rang natjecanja. Šibenik je sigurno slabiji nego prošle sezone, time i znatno dalji od mjesta koja vode u Europu, ali problema s plovljenjem u sredini tablice ne bi smjelo biti.

Istra 1961: Sve želje i pozdravi vezani su za opstanak

Istra 1961 je nakon ostavke Zorana Vulića na mjesto trenera postavila još jednog bivšeg Hajdukova stratega - Antu Mišu, koji ima samo jedan cilj, ostaviti Puljane i dogodine u Prvoj ligi.



Pogled na listu nogometaša koji su napustili Verudu sugerira kako je Istra puno slabija nego lani. Švrljuga i Lisjak preselili su se u redove rivala s Kantride, a najveći hendikep sigurno će biti u sredini terena, jer Mathias Chago se vratio u Dinamo nakon isteka posudbe, a Malijac Traore, uz Šehića najbolji igrač prošle godine, transferiran je u danski Odense. Također, osjetit će se sigurno i odlasci Bodrušića i Tadića.

Nema sumnje kako težak posao očekuje Antu Mišu u Puli, gdje su ove sezone narasle i ambicije vodstva kluba, koje podrazumijeva sudjelovanje Istre u Ligi 12 iduće sezone. Istra će biti u donjem dijelu ljestvice, vrlo vjerojatno neizvjesne budućnosti u najvišem razredu do zadnjeg kola.

Pamić u nemogućoj misiji ponavljanja šestog mjesta?


U povijesnoj prvoj sezoni Karlovac je iznenađujuće osvojio šesto mjesto nakon što je dobar dio jeseni bio najbliži pratitelj nedodirljivom Dinamu. U nastavku je momčad Igora Pamića ipak malo pala u formi, ali je uspjela razuvjeriti skeptike koji su joj predviđali strmoglavi pad na ljestvici.



Karlovčani u ovu sezonu ulaze oslabljeni odlaskom svog najboljeg igrača Zvonka Pamića, ali to je nešto na što su već računali jer je Pamić bio na posudbi u gradu na četiri rijeke iz - Rijeke. Vrlo dobri stoper Gordan Bunoza odbio je Dinamo, ali ne kako bi ostao u Karlovcu već kako bi karijeru nastavio u Wisli Krakow. Član Karlovca više nije niti Neven Vukman koji je otišao u Rijeku, kadar je popunjem prinovama poput Okića iz Istre, Juroša iz Međimurja ili Lokomotivinog dvojca Špišić - Puljić.

Igor Pamić ostao je u Karlovcu i to će biti svakako najveći plus za hit lanjskog prvenstva. Div iz Žminja standardizirao je 4-2-3-1 formaciju u kojoj se Karlovčani vrlo uspješno brane i uglavnom igraju na kontre. Taj recept pokazao se kao pobjednički i Karlovac će sigurno i ove godine biti tvrd protivnik svima. U debitanskoj sezoni nisu uspjeli dohvatiti Europa ligu, a ove će im sezone izboreni opstanak značiti jednako koliko i euronatjecanja.

Koprivničani imaju imperativ izlaska u Europu

Slaven Belupo posljednjih je nekoliko sezona bio stalan sudionik Kupa Uefe, odnosno Europa lige, ali lani je platio danak katastrofalnom ulasku u sezonu. Zlatko Dalić digao je momčad u nastavku prvenstva, a potom je i podignuo sidro i odlučio prihvatiti poziv iz Saudijske Arabije. Novi-stari trener postao je Mile Petković, od kojeg se opet očekuje - Europa. Čitavu promenadu gledali smo u prijelaznom roku u Koprivnici, a iz kluba je otišla nekolicina igrača bez kojih se Slaven nije mogao zamisliti prethodnih sezona.

Posavec, Šafarić i Jurić dobili su slobodne papire nakon što im je istekao ugovor, a Pelin i Čaval skrasili su se u Rijeci. Slaven je planski kupovao i sigurno se može reći - pojačao momčad. Cibaliji su Koprivničani uzeli Josipa Milardovića i Davora Bagarića, a kao novo rješenje u vršku napada stigao je Tomislav Bušić iz izraelskog Maccabija Petah Tikve. Iz Turske je vraćen Stjepan Poljak, a obranu je pojačao i Tomislav Labudović iz zaprešićkog Intera.

Belupo bi nakon prošlogodišnjeg jada ove sezone trebao "uskrsnuti", barem su u klubu stvoreni svi preduvjeti za uspješnu sezonu. Koprivničani imaju odličan raspored na startu prvenstva (dolaze im u prva tri kola Šibenik i Zadar, a idu u goste Interu) i ukoliko uzmu sedam ili devet bodova, dobit će zalet i ogromnu injekciju samopouzdanja.

Pročitajte više