Slišković tuži Hajduk: Štimac i Grgić iskoristili su me da sačuvaju mir na tribinama

BLAŽ SLIŠKOVIĆ tužio je Hajduk i traži 260 tisuća eura za tri godine trenerskog posla na Poljudu. Slišković se, međutim, poziva na ugovor kojega nema. Ispao je problem s njegovim papirima, nije uspio dobiti trenersku licencu u Hrvatskoj, pa ugovor nikada nije ni vidio premda se dobro sjeća da je na Poljudu potpisan u pet kopija. 

Slišković je protiv Hajduka već išao zahtjevom za ovrhom koji je odbijen. Danas se Baka pojavio na splitskom Općinskom sudu u društvu odvjetnice Doris Košte. Na suprotnoj strani bio je Hajdukov odvjetnik i predsjednik skupštine Vinko Radovani.

Ne vraćajte se bez Bake u Split

Slišković je sutkinju Sandu Petričić upoznao s okolnostima koje su prethodile njegovu pozivu na Poljud: "Bila je to sezona 2004./05. Hajduk je jako loše stajao pa su nakon šest, sedam kola zamijenili trenera Ivana Katalinića. Nazvao me sportski direktor Igor Štimac, predložio mi je da se nađemo u njegovoj vili na moru kod Neuma. Bili su tamo i direktor Fredi Fiorentini i predsjednik Branko Grgić. Kazali su mi da se ne smiju vratiti u Split bez mene. Ja sam posao već imao, bio sam izbornik reprezentacije BiH. Tri sata su me nagovarali. Na kraju sam pristao."

Slišković je često vraćao film unatrag i ima već neko vrijeme da mu je sinulo zašto je zapravo trebao Štimcu i ekipi. "Torcida je tražila Štimčevu i Grgićevu smjenu. Iskoristili su me da vrate mir na Poljud. Angažirali su mene jer me Torcida voljela. Iskoristili su to, mislim, samo da kupe vrijeme. Nisu ni oni računali da bi išta mogao napraviti s Hajdukom. Htjeli su na mene svaliti krivnju za eventualni neuspjeh. Ponudili su mi trogodišnji ugovor i godišnja primanja od 90 tisuća eura", kazao je Slišković.

"Volio bih vidjeti Fredija"

Ugovor su potpisali, Slišković je svoje papire dao Fiorentiniju. Ovaj mu ništa nije kazao, a Slišković nije ni sumnjao da bi mogao ispasti nekakav problem jer ga je Uefa priznala kao izbornika BiH reprezentacije. Fiorentini je u ovršnom postupku naveo da Slišković nije donio papire i da bez licence nije uopće mogao biti upisan kao trener u zapisniku. 

"Ne znam za zapisnik, znam da sam sjedio na klupi i vodio momčad. Ako Uefa može priznati licencu, kako to HNS može osporavati? Volio bih vidjeti Fredija", uzrujao se Slišković.

Stvari su se konačno rasplele nakon 20 i nešto kola. Hajduk je zasjeo na prvo mjesto, na Poljud je stigla Rijeka. Baka je izvukao neriješeno, 1:1. I dalje su ostali u vodstvu tri boda ispred drugoplasirane Rijeke, no slijedio je poziv Igora Štimca. U klubu ga je dočekao s Fiorentinijem, Grgićem i odvjetnikom Matom Perošem. Tražili su da odstupi, a kao razloge su naveli lošu atmosferu u svlačionici, pobunu starijih igrača te izostanak očekivane pobjede koja bi im osigurala prvu poziciju na ljestvici.

Prazna obećanja

"Navikao sam na takve situacije, prihvatio. Rekli su mi da poštuju ugovor, koji nikada nisam dobio. Zašto su mi nudili nagodbu ako nije bilo ugovora? Tri minute je trajao razgovor, a ja sam iznio uvjete. Štimac je rekao da su korektni, Grgić je nešto okolišao, ali je na kraju i on pristao. Tražio sam 150 tisuća eura i još 25 tisuća eura za premije i osvojeno prvo mjesto. Štimac mi je rekao da će platiti iz svog džepa ako Hajduk osvoji prvo mjesto. Dogovor je bio da se novac isplati za tjedan dana, no prošli su mjeseci... Prazna obećanja", rezignirano je zaključio Slišković.

Pročitajte više