Slovenci istražuju susret Dinama i Kopra: Mamić kupio utakmicu za 400 000 eura?

SLOVENSKI policijski istražitelji ispitali su Kristijana Polovanca, nekadašnjeg igrača Dinama, i ostale igrače Kopra zbog sumnje da su sudjelovali u namještanju utakmica s Dinamom u pretkolu Lige prvaka.

> Miran Pavlin: Drago mi je da je došlo do istrage oko utakmice Kopra i Dinama

Slovenski inspektori su, prema pisanju portala "Požareport.si", jučer ispitivali nekoliko igrača nogometnog kluba Koper zbog sumnjivih događaja koji su okruživali susrete pretkola Lige prvaka protiv zagrebačkog Dinama. Utakmice su već u srpnju, ubrzo nakon odigravanja, pobudile veliku sumnju pogotovo nakon što se u to vrijeme razbuktala rasprava o namještenoj utakmici finala Hrvatskog kupa između Dinama i Hajduka.

Pavlin optužio Polovanca za prodaju utakmice

Kriminalistički istražitelji ispitali su nekadašnjeg slovenskog reprezentativca i igrača Kopra Amira Karića, Kristijana Polovanca i bivšeg kapetana Slovenije Mirana Pavlina, koji je u Zagreb u srpnju stigao kao igrač i sportski direktor Kopra. Tada su mediji pisali o velikom sukobu između njega i tadašnjeg trenera Nedžada Okčića nakon maksimirske utakmice koju su Slovenci izgubili 5:1 nakon što su u 10. minuti poveli sa 1:0. Pavlin je razočarano objavio kako odlazi u mirovinu. U uzvratu, kada su na klupi Dinama umjesto trenera Zajeca sjedili pomoćni trener Ćuk i Zoran Mamić, Modri su poraženi sa 3:0.

Slovenski mediji pišu kako je Pavlin bio bijesan na Kristijana Polovanca kojeg je optuživao da je prodao utakmicu kao bi vratio dug svome bivšem klubu, a od bijesa nije želio putovati kući klupskim autobusom, nego se u Sloveniju vratio taksijem. Pavlin je, navodno, nakon sljedeće utakmice zahtijevao od vodstva kluba da Polovanec više ne igra, što mu je Ante Guberac obećao, ali se onda predomislio i slovenski internacionalac je napustio klub.

"Slovenski Mamić" financira Koper, a u autu mu visi Dinamova zastavica

Iskusni Pavlin otišao je u kolovozu, kao i Karič, a zanimljivo je da su se vratili u listopadu kada je klupu napustio Okčič, a stigao novi trener Gliha. Pavlin je još tijekom maksimirske utakmice na terenu povjerio treneru Okčiću da se njegovi suigrači čudno ponašaju, a trener je njega izvadio iz igre i uveo Ivicu Guberca, sina kontroverznog slovenskog poduzetnika Ante Guberca za kojeg se već vežu brojne afere. Slovenski mediji napominju kako je Guberac glavni financijer kluba, a vrlo je sporna njegova naklonost Dinamu "čija zastavica redovito visi u njegovom luksuznom BMW-u".

Tko je Ante Guberac? Suvlasnik "Grafista", čije poslove posljednjih desetak godina istražuje policija zbog zloupotreba položaja i ovlasti, već je nekoliko puta bio priveden i ispitivan, a istragom protiv njega pokušalo se ući u trag desecima milijuna eura za koje je sumnjalo da je sa suradnicima izvukao iz Luke Koper. Policija ga je i prije nekoliko godina ispitivala u vezi poslovanja nogometnog kluba Koper kojemu je na čelu.

U sezoni 2009/2010 Koper je otpustio Nedžada Okčiča zbog slabih rezultata, a mjesto trenera ponuđeno je bivšem igraču i treneru mlađih uzrasta Timu Vaukmanu. On je ponudu odbio objasnivši da ne želi imati posla sa "prljavim poslovima i prljavim novcem predsjednika kluba Ante Guberca". Kontroverzni poduzetnik na optužbe je odgovorio "mamićevski": "Vi ste svi ljubomorni na moje bogatstvo".  Guberca se optuživalo i da je plaćao kako bi njegov sin Ivica igrao u prvoj momčadi. Najprije je to negirao, a onda je zbog toga morao platiti novčanu kaznu jer ga je vlastiti sin razotkrio.

Zanimljiv je slučaj sa tadašnjim trenerom aktualnog slovenskog prvaka Nedžadom Okčičem koji je klub napustio protekle sezone, da bi se vratio i osvojio prvi naslov prvaka. Upravo je on odgovoran za dovođenje Pavlina i Kariča u klub. Nakon što je u rujnu smijenjen zbog slabih rezultata, ipak je ostao u klubu kao trener mlađih uzrasta.

Polovanec je zaposlenik Guberčevog "Grafista"

Zanimljiva je i veza Guberca i Polovanca. Igrači Kopra nisu zaposlenici kluba, nego plaću dobivaju direktno od klupskih sponzora. Polovanec je zaposlenik u Guberčevoj tvrtki Grafist, koja je uz pomoć europskih sredstava i kredita Hypo banke izgradila moderni stadion "na Bonifiki".

Optužbe za namještanje utakmice s Dinamom dobile su na težini i zbog navodnog telefonskog razgovora direktora Kopra Tomaža Belea sa neimenovanim Dinamovim dužnosnikom pred brojnim svjedocima. Nagađa se da se radilo o Zdravku Mamiću koji je nakon pobjede na Maksimiru 5:1 Kopru oprostio dug od oko 400 000 eura za transfere igrača (Ante Tomić).

Najnovija događanja samo su nastavak kladioničarskog skandala koji buknuo nakon otkrića njemačke policije o velikom broju namještenih utakmica u nacionalnim prvenstvima i Uefinim natjecanjima. U opsežnoj akciji koju zajedno provode Uefa i policija većine europskih država istražuje se oko 250 sumnjivih utakmica u devet europskih liga, među kojima i neke iz HNL-a, a i 14 utakmica slovenskih klubova u domaćem prvenstvu i Europi.

Pročitajte više