SERIE A

Smijala im se cijela Italija, a sad su Juveova noćna mora kojoj se divi i Klopp

Foto: EPA

PRVI PUT nakon 2002. u utrci za Scudetto su tri momčadi na razmaku od svega tri boda poslije 24 kola Serie A. I dok se za Juventus i Inter moglo očekivati da će biti tu gdje jesu, na Lazio bi se malo tko kladio, posebno nakon slabog ulaska u sezonu.

Rimljani su imali četiri pobjede nakon osam kola pa je kontroverzni gazda Claudio Lotito razmišljao o tome da smijeni trenera Simonea Inzaghija.

Talijanske naslovnice i tamošnja javnost držali su Lazio kao sigurnog kandidata za ulazak u Europa ligu da bi nakon blijedog Serie A starta, a posebno nakon ispadanja u skupini Europa lige u konkurenciji Rennesa, Celtica i Cluja u studenom, počeli i podsmjesi na njihova maštanja o četvrtom mjestu koje vodi u Ligu prvaka.

Sve se potom preokrenulo. Od listopada Biancocelesti su nanizali 11 uzastopnih prvenstvenih pobjeda, a u prvenstvu za poraz ne znaju 19 utakmica u nizu, od gostovanja kod Intera 25. rujna. 

Od njih su samo Liverpool i PSG skupili više prvenstvenih bodova od listopada 2019.

Lazio mašta. S punim pravom hvali ga i Klopp

Baš su se Interu, direktnom rivalu za Scudetto, revanširali u nedjelju na svom Olimpicu velikim preokretom u pobjedi 2:1 kojom su osvojili i Jürgena Kloppa.

"Imamo tamo nekadašnjeg nogometaša Liverpoola Lucasa Leivu koji se bori za titulu. Ciro Immobile je bio moj igrač, trenirao sam ga u Dortmundu. Žao mi je, Conte, žao mi je, Sarri, ali mislim da će Lazio iznenaditi ove godine. Igra nevjerojatnu sezonu", izjavio je Liverpoolov menadžer i dodatno zagolicao maštu svima koji favoriziraju Rimljane.

Mnogi su se nakon nedjelje odmah sjetili epske bitke Juventusa i Intera 2002. kada je milanski klub predvođen Ronaldom morao u posljednjem kolu pobijediti na Olimpicu kako bi ostao prvi, međutim, Lazio ga je i tada pobijedio s 4:2 i omogućio Juventusu titulu.

I sada je Lazio pomogao Juventusu jer je aktualni prvak sam na vrhu s 57 bodova, jednim više od Lazija, odnosno tri više od Intera, no Rimljani danas nisu tek opasni statisti, nego ozbiljan kandidat za prvo mjesto.

Zašto? Pa najbolje je to opisao čovjek koji im je prije točno 20 godina donio posljednji Scudetto, i to u napadu s tvorcem današnjeg Lazija, Simoneom Inzaghijem.

Lekcije Sven-Gorana Erikssona

"Njegovih prvih 11 je jače od Juventusovih ili Interovih. Ima jednu od najboljih veznih linija u Europi. Vjerujem da Lazio može osvojiti Scudetto, ima više samopouzdanja od drugih i igra bolji nogomet od svih u Italiji", rekao je 72-godišnji Šveđanin pa je nastavio:

"Bez ikakve rasprave njegov vezni red je najbolji u Italiji. Tek možda nekoliko veznih linija u Europi je bolje od njegove, da budem iskren. To je srce njegove moći", objasnio je slavni Šveđanin.

Dotaknuo se i mlađeg brata Inzaghija, 43-godišnjaka koji je na klupi ovoga kluba od 2016. i s kojim ima osvojen talijanski kup te dva domaća superkupa.

"Simone je sjajna osoba, ne možete zamisliti koliko sam sretan zbog njega. Ovo je tek početak njegove karijere, zamislite samo gdje bi mogao biti za pet godina. On je jedan od onih trenera koji će se uvijek boriti za Scudetto ili Ligu prvaka. Siguran sam da mi neće zamjeriti ako kažem da je Ciro Immobile bolji napadač nego što je on ikad bio", nasmijao je novinare Eriksson u intervjuu prije dva dana.

 

 

 

O najboljem talijanskom napadaču pisali smo detaljno početkom veljače. Trenutačno je s 26 golova prvi strijelac Serie A (drugi je Ronaldo s 20), a ima i šest asistencija, četiri više od konkurenata Ronalda i Lukakua.

Španjolski čarobnjak

Ciro je golgeter, ali nije vezan isključivo za protivničkih šesnaest metara. Posebnu povezanost ima s najkreativnijim veznjakom Serie A, 27-godišnjim Španjolcem Luisom Albertom. 

"Luis me poznaje bolje od supruge. U svakom trenutku zna gdje sam i može me pronaći", rekao je Immobile o svom omiljenom suigraču.

Albertove brojke govore same za sebe.

Grafika: Sofascore za IndexSport

On je Sevillin proizvod, no u njoj nikada nije dobio pravu priliku, zbog čega je u 21. godini odlučio otići u Liverpool. Nije se snašao ni u Engleskoj zbog taktičke neprilagodljivosti pa su uslijedile posudbe u Malagu i Deportivo La Coruñu, gdje počinje pokazivati svoje kvalitete u ofenzivnoj igri.

Od 2016. je u Laziju, a upravo je Simone Inzaghi najzaslužniji za njegovo nogometno odrastanje.

Juventusova noćna mora

Nakon tri godine brušenja Inzaghi je dobio zrelog igrača s kojim je akcija jedina opcija. Iskreirati šansu, namjestiti gol, tući po golu... Luis Alberto može baš sve kvalitetno i zato ga Transfermarkt danas procjenjuje na 40 milijuna eura. Upravo je Španjolac bio glavni režiser rušenja Juventusa u prosincu.

"Naša glava se promijenila. Želimo osvojiti sve ove sezone. Odlična smo ekipa, igramo ofenzivno i uvijek vjerujemo u sebe, što se najbolje vidjelo protiv Cagliarija. Okrenuli smo rezultat i pobijedili snagom volje. Idemo utakmicu po utakmicu, a prva sljedeća je Juventus, koji smo nedavno pobijedili. Zato idemo po trofej superkupa", govorio je Španjolac uoči dvomeča s Juventusom koji su u prosincu tukli dvaput po 3:1.

Juventus je u obje utakmice bio u podređenom položaju i na terenu je jedini pravi gazda bio Lazio. Nije Inzaghijeva momčad gubila glavu ni pri 0:1 na Olimpicu, a ni kod 1:1 u Saudijskoj Arabiji. Mentalno slabije momčadi bi pukle kad bi ih prvak krenuo uzimati pod svoje, ne i ovaj Lazio.

Prvu su utakmicu preokrenuli (baš kao i protiv Intera u nedjelju), a drugu jednostavno rutinski prelomili u svoju korist.

Moćna vezna linija pokreće stroj

Uz Alberta se u veznoj liniji se nalaze 24-godišnji Srbin Sergej Milinković-Savić te 33-godišnji Brazilac Lucas Leiva. Čine, kako je Eriksson opisao, gotovo perfektan trio. Spoj su iskustva (Leiva), snage (Sergej) i tehnike (Alberto) i najviše njima Ciro Immobile može zahvaliti na nogometu karijere jer ga neumorno hrane loptama.

"Lazio ima sjajne tehničare i čini se da su uvijek jako mirni. Ako gube, nije važno. Pogledaju se i kao da si kažu - nema veze, idemo ovo riješiti", podcrtao je Eriksson dodatno.

Tom je rečenicom ugrubo opisan i njihov način igre. Nema tu pretjeranog umiranja u ljepoti, spektakularnih driblinga i nadigravanja s protivnikom.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Ako izdvojimo samo segment driblinga, uočit ćemo da je Lazio tu tek prosječna talijanska momčad, no zato drži konstantu u najvažnijim stavkama - golovima i asistencijama. 

Na visokom nivou su preciznost i kreacija, Laziju uistinu ne treba previše šansi da napakosti protivniku, što je najbolje osjetio Juventus koji je u prosincu pobijedio dvaput s 3:1 u prvenstvu i superkupu.

Lazio je beskompromisni stroj koji melje presingom u protivničkoj polovici i malo tko se naigra protiv njega jer dvije godine igra u 3-5-2 formaciji pod istim trenerom uz minimalne promjene u prvih 11.

Zbog čega je Lazio u prednosti u odnosu na Juventus i Inter?

Njegovih udarnih 11 vjerojatno zna svaki fan Calcija. Strakosha na golu, u obrani Radu, Acerbi i Luiz Felipe. Desni bek je Lazzari, lijevi Lulić, u sredini igraju Lucas Leiva, Milinković-Savić i Luis Alberto, a u napadu su Joaquin Correa i Ciro Immobile.

U bitnim ulogama često se pojavljuju i Patric Gabarrón, Adam Marušić, Danilo Cataldi i Felipe Caicedo i upravo u nedostatku kvalitetnih opcija na klupi leži njegova najveća slabost.

Taj deficit može i zaobići jer do kraja sezone, za razliku od Juventusa i Intera, ima samo 14 utakmica. Rivali iz Torina i Milana i dalje su aktivni u Europi i domaćem kupu. 

Standings provided by Sofascore LiveScore

 

Pročitajte više