Smijali su im se kad su ga doveli za trenera. Sad ga želi cijela Europa

Foto: Profimedia

KAD nekog proglase "sljedećim velikim" nogometnim trenerom, to može imati i loših strana. Samo pitajte Grahama Pottera, Juliana Nagelsmanna i Stevena Gerrarda. Roberto de Zerbi bi, ipak, mogao biti prava stvar, piše ESPN. Angažman bivšeg trenera Šahtara, Sassuola, Beneventa, Palerma i Foggieja u Brighton & Hove Albionu u ovo vrijeme prošle godine bivši Liverpoolov menadžer Graeme Souness je ismijao.

"Mislim da je to rizik", rekao je Souness. "Dovodite nekoga tko ne poznaje našu igru. Brightonov izvršni direktor Paul Barber rekao je da je impresioniran njegovim znanjem o Brightonu, onome što je klub učinio, i načinu na koji pokušava igrati, ali sve je to mogao pokupiti na internetu. Mislim da je rizik dovesti nekog s takvim životopisom, sedam poslova u devet godina. Ako si izuzetan trener, onda te ljudi žele zadržati."

Godinu dana poslije, prilično je jasno da Brighton zaista želi zadržati De Zerbija, ali koliko će  još dugo moći?

Sudbonosni Manchester

Ovog se vikenda obilježava prva godišnjica njegova imenovanja trenerom Brightona nakon odlaska Grahama Pottera u Chelsea prošlog rujna. Svoju će obljetnicu 44-godišnjak proslaviti gostovanjem kod Manchester Uniteda u subotu i prilikom da završi dan među prve četiri momčadi Premier lige.

Ista je utakmica prošle sezone pogurala Pottera prema poslu u Chelseaju. Prvog dana sezone, na debiju Erika ten Haga na klupi Uniteda, Potterov Brighton nadigrao je, nadtrčao i nadmudrio domaćine i odnio pobjedu 2:1, koja je dala naslutiti potencijal momčadi Galebova.

Ali to što je Brighton ispunio taj potencijal i prvi put u povijesti se plasirao u Europu prošle sezone, zasluga je De Zerbijeva dolaska. Talijan je u prosjeku osvajao 1.60 bodova po utakmici tijekom svog mandata u usporedbi s Potterovih 1.28, ali njegov personality - čeličan i grub - Brightonu je donio veću čvrstinu od blagog prethodnika.

Potter je postavio temelje i otišao u Chelsea, samo da bi izgubio posao na Stamford Bridgeu sedam mjeseci kasnije, ali De Zerbijev uspjeh u pretvaranju Brightona u napadački moćniju momčad osigurao mu je najviši ligaški plasman u povijesti i proboj do polufinala FA kupa. Sad je on postao "sljedeći veliki trener".

Odolio je izazovu kojem Potter, Nagelsmann i Gerrard nisu

Nakon prošle sezone De Zerbi je navodno odbio ponude Tottenhama i Napolija, iako je Brighton u ljetnom prijelaznom roku ostao bez Alexisa Mac Allistera i Moisesa Caiceda, koji su otišli u Liverpool, odnosno Chelsea.

U jednom trenutku možeš biti vruća roba i imati zvjezdanu budućnosti, ali jedan krivi korak može ti uništiti reputaciju, pa je De Zerbi možda gledao širu sliku u Tottenhamu i Napoliju te zaključio da će se prikladnija, možda i veća prilika, ukazati prije nego kasnije.

Potter nije mogao odbiti priliku da vodi Chelsea, ali bio je previše neiskusan za taj posao i nije imao osobnost potrebnu treneru tako velikoga kluba. Isto se može reći za Nagelsmanna, koji je sa samo 34 godine napustio RB Leipzig zbog Bayerna, ali je otpušten nakon 18 mjeseci zbog loših rezultata i glasina o nemiru u svlačionici.

Gerrard se pak pozicionirao da postane eventualni nasljednik Jürgena Kloppa u Liverpoolu nakon što je vodio Rangers do prvog škotskog naslova nakon desetljeća. Ali bivši Liverpoolov kapetan prerano je otišao zbog premierligaške prilike u Aston Villi te je ostao bez posla za manje od godinu dana.

Nakon što su ga ovog ljeta u izboru novog trenera zaobišli Leicester i Leeds, Gerrard sad pokušava obnoviti svoju reputaciju s Al-Ettifaqom u Saudijskoj Arabiji, što baš i nije očit korak prema povratku u Premier ligu.

Postupan uspon i čekanje prave prilike

De Zerbi je već stvorio impresivnu ostavštinu u raznim klubovima, pa je njegov put prema slavi bio postupan. Pridobio je obožavatelje zbog stila nogometa koji je predstavio u Beneventu i Sassuolu., koje je vodio do uzastopnih plasmana među najboljih osam u Serie A, prije nego što mu je ruska invazija u Ukrajinu 2022. skratila mandat u Šahtaru.

Brighton je već bio označio De Zerbija kao potencijalnog Potterova nasljednika i prije njegova odlaska u Šahtar, zbog taktičke filozofije energičnih, napadački orijentiranih momčadi. Kad je Pottera odveo Chelsea, u klubu je postojao samo jedan izbor, iako je njegov angažman iznenadio većinu izvan stadiona Amex.

EPA-EFE

"Robertov dolazak bio je fantastičan", rekao je Brightonov vlasnik Tony Bloom za klupsku stranicu ovog tjedna. "On je elitni trener. Njegov učinak, kad se pogledaju svi detalji, bio je izniman posljednjih godina u Šahtaru i Sassuolu, ali nisam shvaćao koliki će utjecaj imati na nas kad je došao.

Mislim da je svakome teško kad dođe u novi klub, bilo treneru, bilo igraču. A on je imao ogroman utjecaj na toliko igrača, tako je dobar u njihovom individualnom poboljšavanju. Potter je također činio izniman posao u podizanju razine i standarda igrača, ali Roberto je sve to odveo još korak dalje.

Kvaliteta igre, riskiranje u pravom trenutku da bi se stvorile prilike te njegove taktičke sposobnosti redom su briljantne, tako da smo vrlo sretni što ga imamo u klubu. Drago nam je što je tu i neka tako ostane još dugo."

No Mac Allister i Caicedo otišli su u veće klubove ovog ljeta, baš kao i Marc Cucurella (Chelsea), Yves Bissouma (Tottenham), Leonard Trossard i Ben White (obojica Arsenal) prije njih. Bloom i Brighton znaju da će njihova menadžera tražiti svaki veliki klub u Europi.

U nekom će se trenutku otvoriti posao u momčadi koja igra Ligu prvaka, a niti jedan trener u Europi nije tako vruća roba kao De Zerbi. Pep Guardiola, Jürgen Klopp i Thomas Tuchel na samom su vrhu trenerskog stabla, što njihovi ormarići s trofejima dokazuju, ali De Zerbi bi mogao biti predvodnik novog vala elitnih trenera.

Pročitajte više