Šokantna priča bivšeg igrača HNL-a: Kroz šumu sam ušao u EU, platili smo 20.000 eura

Foto: EPA-EFE

JEDNA od najboljih priča netom završenih kvalifikacija za Europsko prvenstvo je reprezentacija Albanije koja se drugi put u svojoj povijesti plasirala na završni turnir. Odlični Albanci osvojili su prvo mjesto ispred Češke, Poljske, Moldavije i Farskih otoka, a dio Sylvinhove momčadi je i bivši igrač Lokomotive Myrto Uzuni.

On je danas član španjolske Granade u koju je došao u siječnju prošle godine iz Ferencvarosa za četiri milijuna eura. U Mađarsku ga je u ljeto 2020. za 1.8 milijuna eura prodala Lokomotiva. Za klub iz HNL-a odigrao je 69 utakmica te je upisao 20 golova i 16 asistencija.

Platio 20.000 eura da prijeđe granicu

Uzuni je u razgovoru za španjolski portal Panenka otkrio šokantne detalje iz djetinjstva u kojemu je bio ilegalni imigrant u Grčku i kako je zbog ogromne neimaštine njegove obitelji morao prestati igrati nogomet u jednoj fazi života iako ga je uvijek jako volio.

"Dok sam bio dijete, moja obitelj i ja platili smo 20.000 eura za prelazak granice u Grčku, jer Albanija nije u Europskoj uniji. Ušli smo kroz šumu. Nogomet je bio moj san, ali tada sam čak i prestao trenirati.

Mnoge noći sam proplakao u svojoj sobi, u kupaonici, a da me nitko nije vidio. Nisam želio da se moji roditelji osjećaju loše. Sve mi je to dalo snagu da budem igrač kakav sam danas. Nikad, baš nikad, nikad nisam razmišljao o odustajanju", rekao je Uzuni, koji je kao dječak počeo raditi kako bi pomogao obitelji.

"Radio sam na crno. Konobario sam, prao sam suđe, brao masline, čistio kuće", rekao je Uzuni koji je paralelno i trenirao nogomet. Na jednom turniru spazio ga je Olympiakos koji ga je želio dovesti, ali nije mogao jer je Uzuni u Grčkoj bio ilegalno.

Prva plaća bila mu je 165 eura

"Ubrzo smo se vratili u Albaniju iako nismo imali ni kuću. Počeo sam igrati za prvi klub, Tomori Berat, koji me mjesečno plaćao 165 eura. Sav novac sam davao roditeljima koji su bili jako sretni zbog mene", rekao je Uzuni koji je igrao sve bolje pa je prvo otišao u Apoloniju, pa u Laci i onda u Lokomotivu.

Mjesec dana nakon što je u rujnu 2018. stigao u Lokomotivu za 350.000 eura dobio je poziv u albansku reprezentaciju za koju je odigrao 35 utakmica i zabio pet golova, a sad je izborio i nastup na Euru.

Pročitajte više