RUKOMETNI EURO

Šola: Ako ovo što gledamo nije dio plana, onda su potrebne promjene iz korijena

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

HRVATSKA rukometna reprezentacija muči se na aktualnom Europskom prvenstvu te su njene šanse za plasman u polufinale natjecanja svedene na teoriju. Kao najveći razlog svih problema u igri spominje se problem s koronavirusom koji kreira sastave, no problema ima i u samoj igri. Jedan od većih su golmani koji se na Euru nisu razbranili.

Komentar dosad viđenog i napravljenog dao je za SportKlub nekoć sigurni hrvatski reprezentativni vratar Vlado Šola. Premda je, navodi se, nevoljko pristao na razgovor, pristao je prokomentirati turnir i učinak vratara hrvatske reprezentacije na njemu.

"Postotak je sve"

"Mi smo općenito takvi da kada izgubimo, previše kritiziramo, a kad pobijedimo, izazivamo euforiju do neba, nemamo sredinu i tu treba biti malo realniji. Golmani su isto dio tog trenda, posebice jer su u toj nezahvalnoj ulozi, ne samo u rukometu već u svakom sportu, da se njihove greške najviše stavljaju pod povećalo u slučaju lošeg rezultata", započeo je Šola.

"U čemu je problem? Pa trebamo biti realni i sagledati činjenice. Činjenice su postotci, a postotci sve otkrivaju. Ne možeš biti dobar ako imaš 20% obrana, dobar si ako si iznad 35% pa nadalje. Naši postoci u zadnjih nekoliko godina nažalost govore sve o tome…", rekao je.

I on je u razgovoru istaknuo koronavirus kao razlog zbog kojeg turnir i hrvatska reprezentacija na njemu izgledaju drugačije od očekivanja, a rekao je i svoje mišljenje o snazi nacionalne momčadi. Tvrdi da je ona "sigurno bolja od ovog i onog što smo pokazali u Egiptu" i dodaje:

Je li ovo plan?

"I drugi se dižu, gledajte Nizozemce koji su do jučer bili rukometni anonimci, a evo sad igraju odličan rukomet, Crnogorci su me ugodno iznenadili. Možda smo zagazili u neki prosjek, ali još uvijek pripadamo u gornji dom europskog rukometa, a i kažem, uvijek treba uzeti u obzir da se ravnoteža u reprezentativnom rukometu uvijek mijenja i da ne možemo konstantno biti apsolutni vrh."

"Mnogo se stvari dogodilo u pet godina. Smjena generacija, izbornika i ekipe, i sad oni koji su u vrhu u skladu sa svojim ciljevima i planovima moraju vidjeti kako dalje. Plana mora biti, ako je strategija tog plana biti jak za Olimpijske igre u Parizu i SP u Hrvatskoj, onda se ovo može istrpjeti, ali ako je strategija drukčija, onda ovo ne valja i nešto treba iz korijena mijenjati", zaključio je.

 

Pročitajte više