Sosu trener proziva, a mediji i navijači ga pljuju. Ovako im je odgovorio

Foto: Profimedia

OTKAKO je došao u Ajax, Borna Sosa nalazi se na udaru nizozemskih medija i legendi kluba, ali i gotovo pa svake osobe koja ima nešto za reći o povijesnoj krizi Ajaxa. Nizozemski velikan igra jednu od najlošijih sezona otkako postoji, a nerijetko se kao igrače koji snose najviše krivice za loše rezultate ističe Sosu i Josipa Šutala, dvojicu Hrvata koji su ljetos stigli u Amsterdam.

Nizozemski mediji hrvatske braniče blate, pljuju i prozivaju nakon svake lošije partije, a treba reći: takvih ne nedostaje otkako su stigli u Ajax. Neke su čak bile toliko loše da su opravdano nazivane katastrofama. Ipak, u posljednje se vrijeme ipak čini da je barem Sosa počeo hvatati neku dozu stabilnosti. 

Kritizirao ga i trener

U 2024. se nametnuo kao prva opcija na lijevom boku, većinu utakmica je odigrao počevši od prve minute i nije imao većih kikseva osim na utakmici protiv Heerenveena 11. veljače, nakon koje ga je prozvao i sam trener Ajaxa. Bio je Sosa u toj utakmici jedan od najbolje ocijenjenih nogometaša na terenu prema Sofascoreu, ali nizozemski stručnjak očito ne koristi isti algoritam.

"Pozicija lijevog bočnog ostaje ona na kojoj imamo velike probleme. Sosa jednu utakmicu odigra dobro, pa mislimo da smo našli rješenje i onda se dogodi ovo danas. Nije sve Sosina krivica, ali činjenica je da smo na toj poziciji ranjivi", rekao je John van 't Schip pa dodao:

"Sosi se prelako iza leđa podvali lopta za igrača u naletu, kao što smo vidjeli kod drugog gola. Treba više komunicirati sa suigračima i taj problem se ponavlja. Znam da je Sosa navikao igrati obranu s pet igrača, ali to mu više ne može biti isprika. Sosa je igrao dobro protiv AEK-a jesenas ili nedavno protiv PSV-a, tako da nije prekrižen. Svi su danas bili loši."

Odigrao sjajno protiv Utrechta

Nakon Heerenveena je Sosa odigrao još jednu prosječnu partiju protiv Bodo Glimta u Europi pa preselio na klupu za utakmicu s NEC-om u prvenstvu. I tu mu se onda otvorilo. Upao je ponovo u momčad za uzvrat protiv Bodo Glimta i bio jedan od najboljih u osiguranju plasmana u sljedeću fazu, a počeo je i u porazu 2:0 protiv AZ-a te u posljednjem kolu u pobjedi 2:0 protiv Utrechta.

Grafike: Sofascore

Brian Brobbey je postigao prvi gol Ajaxa u 40. minuti, nakon asistencije Sose. Sosa je otišao jako visoko, a suigrač ga je pronašao odličnom dijagonalom. Sosa se snašao u toj situaciji te prebacio protivnika i tako proigrao Brobbeyja, koji je zabio za vodstvo. Gol pogledajte OVDJE.

Za svoju partiju protiv Utrechta dobio je ocjenu 7.7 prema Sofascoreu te odnio titulu najbolje ocijenjenog hrvatskog nogometaša u Europi proteklog vikenda. Odgovor je to na kritike koji će se u Nizozemskoj zasigurno čuti.

Grafika: Sofascore

Pročitajte više