ŠPANJOLSKA - HRVATSKA 6:0 Katastrofa Hrvatske, ovo je najteži poraz u povijesti

Foto: EPA-EFE

HRVATSKA je doživjela neviđeni debakl u 1. kolu Lige nacija i u Elcheu je izgubila od Španjolske 6:0.

Postoje porazi i - porazi. Iako je Zlatko Dalić uoči prijateljske utakmice protiv Portugala i ove u Elcheu protiv Španjolske rekao da rezultat nije u prvom planu i da su ovo pripreme za kvalifikacije za EP, debakl koji je Hrvatska doživjela protiv Furije jednostavno se nije smio dogoditi.

Koliko god noge bile teške od SP-a i koliko god igrači nisu u punoj natjecateljskoj formi, izgubiti 6:0 pa čak i od ovako savršene Španjolske je nedopustivo. Ne, ne treba sad pokopati trenera i igrače koje smo prije točno dva mjeseca slavili kao nacionalne heroje, ali moraju biti svjesni da više nisu bilo kakva reprezentacija nego viceprvaci svijeta. I ako su to nakon ovakve katastrofe shvatili, onda će najteži poraz u hrvatskoj povijesti imati kakve-takve svrhe.

Rezultati by SofaScore

Koliko god nevjerojatno zvučalo, u početku uopće nije izgledalo da će Španjolska pregaziti Hrvatsku koja će na kraju biti sretna sa ''samo'' šest komada. U prvih 20 minuta Hrvatska je visokim presingom užasno živcirala Španjolce, osobito De Geu koji je u dva navrata dodao loptu u noge Rakitiću, ali ga to nije koštalo. Onda je Vrsaljko u 15. i 17. minuti dvaput sjajno našao prvo Santinija, a onda i Perišića, ali hrvatski igrači nisu realizirali čiste šanse.

Vrsaljko se u 20. minuti ozlijedio, Saul, kojeg je Brozović pustio, a Mitrović uopće nije vidio, četiri je minute kasnije proletio šesnaestercom i glavom zabio za 1:0 na ubačaj Carvajala i Hrvatska se - raspala. U 33. minuti Kovačić je nonšalantno na 20 metara od gola dodao loptu u noge Asensiju koji izvana pogađa za 2:0. Rakitić je zakasnio u blok, Kalinić je malo slabo reagirao i Hrvatska se našla u situaciji u kojoj nije imala ni snage ni, što je zabrinjavajuće, volje da se pokuša vratiti u utakmicu.

Tri minute kasnije Asensio se riješio Pivarića kao da ga nema, još jednom raspaljuje s 20 metara i uz pomoć stative i Kalinićevih leđa zabija za 3:0. Izgledalo je kao da lošije ne može, a nakon što je Rodrigo u sudačkoj nadoknadi prvog dijela promašio još jednu dobru priliku predah je došao kao naručen jer je počelo ozbiljno curiti na sve strane.

Bez volje i energije za preokret

Očekivao se kakav-takav odgovor Hrvatske u nastavku, barem tračak neke energije i volje za preokretom, ali u prvom ozbiljnijem napadu Španjolska je zabila i četvrti gol. Priučeni desni bek Rog zakasnio je izaći na ofsajd, Rodrigo je majstorski pobjegao Vidi i onda kroz noge zabio Kaliniću za 4:0. U tom trenutku nestala je svaka šansa, ako je uopće postojala, za častan poraz i bilo je samo pitanje koliko će raspoložena Španjolska još zabiti. Zabila je dva, mogla je još dva, četiri ili pet…

Četiri minute kasnije Gaya bježi Rogu i ubacuje u peterac, ali Vida u zadnji trenutak izbija ispred Rodriga. U 57. minuti Asensio ubacuje iz kornera, Ramos i Nacho sjajnim kretanjem izbacuju cijelu hrvatsku obranu i Ramos glavom rutinski povisuje na 5:0. Samo četiri minute kasnije Rodrigo je ponovno pobjegao Vidi koji nekako izbija u korner i nakon te akcije izgledalo je da će Španjolci smilovati i spustiti gas.

I jesu, ali samo na 13 minuta. Završnu opsadu hrvatskog gola započeo je Asensio, koji je sjajno prošao Pivarića i našao Isca u kaznenom prostoru. Ovaj se sjajnom varkom tijela riješio Roga i fantastičnim udarcem u suprotne rašlje zabio za katastrofalnih 6:0. Do kraja je moglo biti i 10:0, ali prvo je Mitrović jedva izbio loptu s vrha peterca, onda se Asensio prošetao obranom i pucao pokraj gola pa je Kalinić obranio odličan udarac Isca s desetak metara. Kanonadu je zaključio Alcantara čiji udarac Kalinić brani, a odbijanac Rodrigo i Isco nisu uspjeli ugurati u gol.

Istaknuti krivca za ovakav debakl je nemoguće jer je cijela momčad, izuzev prvih 20 minuta, odigrala ispod svakog nivoa. Brozović, Modrić i Rakitić neshvatljivo su izgubili bitku sa španjolskom vezom, bekovi nisu imali nikakve šanse protiv Carvajala, Asensija i društva, a stoperski par Vida-Mitrović odigrao je jednu od najslabijih predstava u povijesti hrvatske reprezentacije.

Hrvatska nema zamjene za glavne igrače

Dobre vijesti su da će se vratiti Kramarić, Lovren i Rebić te da Vrsaljko nije teže ozlijeđen pa će u budućim reprezentativnim akcijama i oni biti na raspolaganju. Takvi igrači trebaju Hrvatskoj jer adekvatne zamjene za njih trenutačno nema.

Treba pohvaliti i Španjolsku koja je odigrala fantastičnu utakmicu te je i dalje jedna od najvećih enigma u posljednjih nekoliko godina kako ih je, dovraga, Rusija izbacila u osmini finala SP-a. Bila je to malo drukčija Španjolska kojoj je novi izbornik Luis Enrique ubacio neku novu energiju i koja je u Elcheu izgledala fantastično.

Puno im je u tome pomogla i hrvatska reprezentacija koja se, nadamo se, probudila iz ruskog sna i preko noći će se morati naviknuti na život viceprvaka svijeta protiv kojih će se svatko htjeti dokazati. Kad to rade Asensio, Isco i društvo može biti jako neugodno.

Pročitajte više