ŠPANJOLSKA U ŠOKU Predsjednik nogometnog saveza i potpredsjednik UEFA-e i FIFA-e uhićen zbog korupcije

Foto: Getty Images / Guliver Image

ANGEL MARIA VILLAR od svibnja odrađuje čak osmi mandat na čelu nogometnog saveza Španjolske, kojim vlada još od 1988. Uz to je prvi potpredsjednik UEFA-e i FIFA-e, a nakon pada Michela Platinija zbog korupcije, bio je privremeni predsjednik europske nogometne unije.

Pod njegovim predsjednikovanjem Španjolska je postala apsolutni vladar europskog i svjetskog nogometa u konkurenciji reprezentacija, dok su to isto na klupskom planu za to vrijeme Real i Barcelona.
 
Jasno je dakle zašto je veliku pažnju izazvala vijest da su ga jutros probudili policijski inspektori te priveli zbog osnovane sumnje da je počinio koruptivna nedjela. Jer radi se o jednom od najmoćnijih ljudi u nogometnom svijetu, koji je k tome neokaljan preživio čistke u obje najmoćnije i korupcijom do kraja zagađene najveće "svjetske nogometne obitelji".
Uhićen je i njegov sin Gorka, kao i Juan Padron, potpredsjednik saveza zadužen za financije. Antikorupcijsku akciju u kojoj se sve to dogodilo, naredio je sud, a provela policija. 
 
Villare se tereti za krivotvorenje dokumenata, korupciju i krađu. Predsjednik je optužen da je novcem saveza kojem je na čelu podmićivao dužnosnike na nižimi razinama i tako kupovao glasove u nebrojenim reizborima na mjesto predsjednika saveza. 
 
Nakon uhićenja izvedena je premetačina u prostorijama saveza, samo dva dana prije nego što je tamo trebala biti održana skupština i objavljen ždrijeb za novu sezonu La Lige. 

Pročitajte više