SPAŠAVANJE SP-a ZA IKONU NA KOKI Drogirana mumija nije mu pomogla, hoće li suparnički kapetani?

Foto: Getty Images/Guliver Images

NAJLUĐA PRIČA SP-a, iako prvenstvo još nije ni počelo, dobila je novi bizaran nastavak.

Ali, krenimo redom.
 
Jose Paolo Guerrero kapetan je i najbolji strijelac (32 zgoditka) u povijesti reprezentacije Perua. Njegovih šest golova u kvalifikacijama bili su ključni za odlazak na SP 2018., prvo za Peru nakon 36 godina.
 
Ali početkom studenog prošle godine, samo tjedan dana prije prve utakmice dodatnih kvalifikacija za SP protiv Novog Zelanda, šok za Peru.
 
Guerrero je suspendiran na 30 dana zbog "nenormalnog" dopinškog nalaza nakon kvalifikacijske utakmice za odlazak na Svjetsko prvenstvo protiv Argentine, odigrane početkom listopada prošle godine.
 
"Predsjednik Disciplinske komisije FIFA-e obavijestio nas je kako je Guerreru izrečena privremena mjera suspenzije od 30 dana. Trenutačna situacija je takva da je u njegovom uzorku pronađena nenormalna količina stimulativnog sredstva, ali za sada se on ne vodi kao pozitivan dopinški test", objavio je tada Peruanski nogometni savez.
 
Peru je uspio proći Novi Zeland za povijesni uspjeh, ali cijela zemlja sa zebnjom je čekala kaznu Disciplinske komisije FIFA-e.
 
I kada je došla, bila je užasna. Guerrero je suspendiran na godinu dana jer je nakon utakmice protiv Argentine bio pozitivan na kokain. 
 
S obzirom na to da je Guerrero početkom godine slavio 34. rođendan, bilo je jasno što ovako dugotrajna suspenzija znači: čovjek koji je jedan od najzaslužnijih za prvi plasman Perua na SP nakon tri i pol desetljeća, propušta zadnju priliku za nastup na Svjetskom prvenstvu.
 
Ipak, FIFA je nakon žalbe na prvostupanjsku "presudu" prepolovila kaznu Guerreru.
 
"Uzimajući u obzir okolnosti slučaja te stupanj igračeve krivnje, Komisija za žalbe zaključila je da je suspenzija u trajanju od šest mjeseci razumna kazna", navedeno je u priopćenju za javnost.
 
Guerrerova suspenzija na snagu je stupila 3. studenog 2017. i trajala je do 4. svibnja 2018. godine. Dakle, završavala je 40 dana prije SP-a i legendarni peruanski golgeter prema ovom pravorijeku ipak je mogao igrati u Rusiji protiv Danske, Francuske i Australije.
 
Zatim se otkrila nevjerojatna priča kako je Guerrero izborio da mu se kazna prepolovi i da ipak zaigra na SP-u.
 
Odvjetnici kažnjenog golgetera otkrili su "morbidnu obranu" kojom su se poslužili i pohvalili se da su FIFA-u natjerali na smanjenje kazne tako što su "cijeli svijet zaprepastili predočenjem nikada do sada viđenih dokaza i svjedočenja".
 
A to su tri barem pola milenija stara mumificirana leša iskopana u Andama i iskazi arheologa!

Radi se o tijelima pronađenima još 1999. u planinskom lancu, gdje su zbog visine i hladnoće ostali očuvani do te mjere da je u kosi jedne od tri mumije pronađen metabolit kokaina. Ista supstanca nađena je u Guerrerovoj mokraći 500 godina kasnije. 
 
Jasno, drevnom stanovniku Perua ostala je u tijelu jer je lišće koke žvakao, dok je Guerreru tamo zapela jer je derivat biljke konzumirao na "moderniji" način.
 
Guerrerovi odvjetnici nisu ni pokušavali pobiti da njihov branjenik uživa kokain. Uostalom, bivši nogometaš njemačkih (Bayern, HSV) i zadnjih godina brazilskih velikana (Corinthians, Flamengo) ima bogatu povijest nediscipline i nasilničkog ponašanja, a radi se i o nogometašu koji je zbog gađanja navijača bocom kažnjen najvišom kaznom u povijesti Bundeslige.
 
Nema odvjetnika koji će lika s takvom reputacijom prikazati kao nevinašce kojem je netko "stavio drogu u piće".
 
Umjesto toga, obrana se temeljila na gore navedenim nalazima i dokazu da supstanca može u tijelu osobe ostati ne samo mjesecima nakon konzumacije nego stoljećima.
 
"To nam je pomoglo postaviti obranu, ali ne bi nam koristilo da nismo priložili svjedočenja stručnjaka te nalaze studija i znanstvenih radova", otkriva Bichara Neto, jedan od odvjetnika nogometaša koji je pomilovan zahvaljujući lešini iz srednjeg vijeka. 
 
Međutim, prije tjedan dana novi šok za Peru i njegovog kapetana.
 
Guerreru se nakon spomenutog smanjenja kazne žalio Međunarodnom arbitražnom sudu (CAS-u) tražeći ukidanje suspenzije, dok je Svjetska antidopinška agencija (WADA) tražila povećanje kazne. 
 
Početkom svibnja u CAS-u je održano saslušanje, a prošlog ponedjeljka donesena je odluka koja je uništila Guerrera i navijače Perua.
 
CAS je povećao suspenziju sa šest na 14 mjeseci zbog pozitivnog nalaza na dopinškom testu. To dakako znači da Guerrero propušta SP.
 
Ali, peruanski kapetan zatim je dobio neočekivanu pomoć od kolega i suparnika.
 
Hugo Lloris, Mile Jedinak i Simon Kjaer, kapetani Francuske, Australije i Danske, reprezentacija koje se s Peruom bore za prolazak skupine na SP-u, poslali su pismo FIFA-i s molbom da Guerreru dopusti igranje u Rusiji. 

Pročitajte više