rat u ukrajini

Sportaši napuštaju Rusiju, klubovi se raspadaju. Što je s Hrvatima?

Foto: Profimedia

RUSKA agresija na Ukrajinu je, osim vanjskopolitičkih i ekonomskih, imala ogromne posljedice i na sport u toj zemlji. Preko noći se praktički raspala košarkaška momčad CSKA-a koju je u kratkom roku napustilo pet igrača. Tornike Shengelia poručio je da ne može igrati za ruski klub te se s obitelji vratio u Španjolsku, a to su učinili i Litavac Marisu Grigonis, Nijemac Johannes Voigtmann te Amerikanac Will Clyburn.

Zadnji koji je otišao bio je danski igrač Iffe Lundberg da bi vodstvo Eurolige jučer objavilo da izbacuju sve ruske klubove iz tog natjecanja te iz Euro Cupa. Svi rezultati ruskih klubova ove sezone su izbrisani i natjecanja će se nastaviti bez njih.

Danas je stigla vijest da je 52-godišnji Nijemac Markus Gidsol podnio ostavku na mjesto glavnog trenera nogometaša Lokomotiva iz Moskve. Ukrajinac Andrej Voronjin napustio je Dinamo iz Moskve u kojem je radio kao pomoćni trener te je s obitelji otišao iz Rusije.

Hrvatski nogometaši za sad ostaju u Rusiji

U ruskim nogometnim prvoligašima trenutačno se nalazi oko 130 stranaca među kojima je i nekoliko Hrvata. Dejan Lovren igra za Zenit, Nikola Moro za moskovski Dinamo, u Rubinu iz Kazanja igraju Filip Uremović te Silvije Begić, dok je Zoran Nižić član Ahmata iz Groznog.

Mario Hezonja igra košarku u Unicsu iz Kazana u kojem je glavni trener Velimir Perasović, a pomoćnik mu je Mile Karakaš. U Kazanu igra i hrvatska odbojkašica Samanta Fabris. Hrvatski nogometaši za sad se nisu oglasili o stanju u Rusiji, a neki koje smo kontaktirali nisu željeli ništa komentirati.

"Što se nogometa tiče, ovdje je sve u redu i regularno se sve održava. Ostale stvari ne bih komentirao", kratko nam je rekao Nikola Moro, dok je Filip Uremović poslao samo kratku poruku:

"Ništa vezano za politiku ne bih komentirao, nadam se da me razumijete. Ostalo je sve normalno, barem za sad".

Dejan Lovren, koji se na društvenim mrežama redovito oglašavao u pitanju aktualnih svjetskih tema, zadnji put je na Twitteru bio aktivan 31. siječnja kad je podržao prosvjednike u Ottawi, dok je zadnju objavu na Instagramu imao prije dva tjedna.

FIFPro traži raskide ugovora

Međunarodna udruga nogometnih profesionalaca FIFPro poslala je žurni prijedlog FIFA-i da se nogometašima u Rusiji omogući jednostrani raskid ugovora ako žele napustiti zemlju. To bi značilo da Lovren, Moro i ostali hrvatski nogometaši, ako žele, mogu raskinuti ugovore i vratiti se kući, ali o tome za sad nema novih informacija.

Dok FIFA ne donese takvu odluku, nogometašima je teško samo tako napustiti klubove jer su ugovorom vezani za svojeg poslodavca. Što bi se dogodilo da se nogometaši, pa tako i hrvatski, odluče na raskid ugovora prema sadašnjim pravilima objasnio je odvjetnik Davor Radić, stalni sudski vještak Županijskog suda u Splitu za sportsko poslovanje.

"Smatram da FIFA neće prihvatiti prijedlog FIFPro-a, iako kao regulator svjetskog nogometa kao sporta FIFA može napraviti što god želi. No ne smijemo zaboraviti činjenicu da događaj rata tijekom trajanja ugovora o radu između igrača i kluba može biti predviđen i dogovoren u njihovom ugovoru te ako su stranke takvu okolnost predvidjele, onda se primjenjuju učinci iz njihovog ugovora, tj. vrijedi ono što je dogovoreno. Iz iskustva znam da već dugi niz godina kineski klubovi u ugovore s igračima stavljaju odredbu da u slučaju rata igrač s kineskim klubom ne može raskinuti ugovor, nego se ugovor stavlja u fazu 'mirovanja' gdje klub nije dužan izvršavati prema igraču niti jednu obvezu iz ugovora. Zbog toga treba pažljivo pristupiti ovom problemu i vidjeti je li igrači u Rusiji imaju s klubovima dogovorene ovakve klauzule koji predviđaju slučaj rata", objašnjava Radić i nastavlja:

"Sadašnja praksa FIFA-e je takva da ako igrač želi klubu izjaviti jednostrani raskid ugovora, onda mora klubu prethodno poslati pisanim putem upozorenje u kojem će dati klubu rok od 15 dana za ispunjenje obveze. Ako klub svoju obvezu u tom roku ne ispuni, igrač može odmah jednostranom izjavom raskinuti ugovor pa čak i bez ikakvih posljedica, poput plaćanja novčane naknade i to baš ako se radi o raskidu zbog opravdanog razloga. A je li raskid opravdan ili neopravdan procjenjuje FIFA-a u kasnijem postupku između igrača i kluba te ako ocijeni da je raskid bio neopravdan, tada je igrač dužan isplatiti klubu naknadu štete sukladno kriterijima koji su određeni u članku 17. FIFA Pravilnika o statusu i transferima igrača".

Za razliku od ukrajinskog, koje je prekinuto iz razumljivih razloga, rusko nogometno prvenstvo traje i dalje te hrvatski nogometaši u Rusiji redovno idu na treninge, a prošlog vikenda igralo se i kolo ruskog prvenstva. Za sad nema nikakvih naznaka da bi se rusko prvenstvo prekinulo.

 

Pročitajte više