Sportska centrala napravila "mrsku usporedbu" hrvatskog i srpskog sporta

KAKO sami svoje uspjehe često nedovoljno cijenimo, zanimljivo je pročitati tekst koji je nakon četiri medalje Hrvata i neuspjeha srpskih sportaša na Olimpijskim igrama, objavio vodeći sportski site u Srbiji - Sportska centrala.

"Uspoređivati se treba uglavnom s boljima od sebe, često s većima ili bogatijima. Nekada, međutim, nije loše napraviti usporedbu i s manjima koji su tu u susjedstvu, pokraj nas, pogledati kako oni doživljavaju Olimpijske igre, kakva su im razmišljanja o onome što su do sada doživjeli u Ateni, postigli i čemu se nadaju ubuduće.

(...)

Međutim, da vidimo što drugi pričaju iz Atene. Kad kažemo drugi, mislimo na susjede, zemlju od pet milijuna stanovnika koja već ima četiri medalje s Olimpijskih igara u Ateni. Usporedbe s Hrvatima su nam vrlo mrske, ali su razlike prevelike da bi ostale bez komentara.

Uostalom, rekosmo na početku teksta da se uglavnom treba uspoređivati s boljima od sebe. I dok taktovi pjesme "Telo vreteno" još odjekuju u našim ušima, u glavi nam se miješaju cijene iz atenskih dućana, a oči još bole od "tresućih" kadrova s televizije snimljenih turističkom video-kamerom iz ruke, dotad glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Ivica Miočić-Stošić već razmišlja o sljedećim Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine, a ovogodišnje još nisu ni završene!

U gostovanju u studiju Hrvatske televizije u Ateni, koji je inače deseterostruko veći od studija RTS-a, Miočić-Stošić je izjavio kako je zadovoljan dosadašnjim učinkom hrvatskih sportaša, osvojenim medaljama, za koje se nada da će ih biti još. Pored toga, on je najavio da su već ostvareni kontakti sa sponzorima za stvaranje još jače ekipe za nastup na sljedećim Olimpijskim igrama u Pekingu, gdje Hrvati očekuju još više odličja.

Tako se drugi već bore za olimpijske medalje na nekim sljedećim igrama, dok se, s druge strane, mi odričemo i odličja koja su nam bila na dohvat ruke, poput onog u nogometu. Poslali smo najgoru moguću ekipu, devalvirano je sve ono što su mladi momci u Njemačkoj napravili na Europskom prvenstvu, momčad desetkovana, pojačanja starijim igračima zaboravljena - kao da nikoga nije briga.

Čemu usporedba s Hrvatima? Zato što je to država koja je gotovo dvostruko manja od nas, zato što smo se u velikoj mjeri bavili istim sportovima prije raspada zajedničke države i zato što kao rezultat svega, kada se podvuče crta, možemo zaključiti na osnovu svih ovih primjera da nam je sport u velikoj krizi. Ne samo sport, naravno, već i ukupan odnos društva prema Olimpijskim igrama u Ateni, koje su nevjerojatno velikom broju "faca" i "spodoba" bile samo prilika za osobnu promociju ili dobar provod o tuđem trošku. Sve to dokazuje koliko smo se srozali, koliko otišli nisko u odnosu na okruženje u kojem živimo.

Neki se još drže, odbojkaši i vaterpolisti bilježe i dalje sjajne rezultate, brane čast našeg nekada trofejnog sporta, na najbolji način predstavljaju našu zemlju. Bili su toliko ispred svih i ranije, da nažalost možemo i od njih očekivati kako će se u sljedećim godinama uklopiti u opće sivilo našeg stanja - kao što se ranije dogodilo s rukometom, pa nogometom, pa sada i košarkom...

I dok švedski kralj obučen u majicu, među ostalim gledateljima bodri svog stolnotenisača Waldnera u finalu olimpijskog turnira, dotad srpski prijestolonasljednik svoje "sudjelovanje" na Olimpijskim igrama u Ateni počinje sa "Fuck you". Welcome to Serbia..." - zaključuje tekst Sportska centrala.

Izvor fotografije: FaH

Pročitajte više