Sportski novinari prozvali MUP i RK Zagreb zbog nereda

ZBOG navijačkih nereda uoči uzvratnog dvoboja četvrtfinala Kupa pobjednika kupova za rukometaše između Zagreba i Partizana, te napada na novinare koji su se nalazili u dvorani kako bi obavili svoj posao, otvorenim je pismom reagirao predsjednik Hrvatskog zbora sportskih novinara Jura Ozmec.

U pismu stoji:

"Hrvatski zbor sportskih novinara dužan je ponovo oglasiti se s osudom divljaštva na sportskom terenu, ali i ne samo na njemu, nego i na ulicama glavnoga grada Republike Hrvatske, konkretno - prije i tijekom rukometnog susreta između RK Zagreb i RK Partizan.

U potpunosti podržavamo napore HND-a i njihovo javno obraćanje vezano uz napad na novinare iz SCG, te smatramo da je nedopustivo da u civiliziranoj zemlji, kakva bi Hrvatska htjela biti, bilo tko bude napadnut samo zato jer je iz SCG, a porazno je da je napad bio očito organiziran i izveden na novinare. Pri tome, naravno, grozimo se i ideje o napadu na vlak s putnicima iz Beograda, kao što osuđujemo pojedine učestale uzvike tijekom utakmice ili mimiku dijela publike u Domu sportova. Ujedno apeliramo, po ne znam koji put, da djelatnici nadležnih Ministarstava Republike Hrvatske konačno počnu u potpunosti primjenjivati tzv. Zakon o navijačima, jer upravo njegova neprimjena ili djelomična primjena omogućava da divljaštvo na sportskim terenima Hrvatske i oko njih ostane nekažnjeno ili da pojedini slučajevi zbog neučinkovitosti dođu u zastaru. Siguran sam da će i u HZSN-u i u HND-u naći suradnike u bilo kakvoj konkretnijoj akciji.

No, vezano uz utakmicu, koristimo priliku da javno prozovemo RK Zagreb kao LOŠEG organizatora i zatražimo svu moguću odgovornost nadležnih osoba u klubu. Takav sud temeljen je na činjenici da je Dom sportova prenatrpan gledateljima koji su ulazili djelomično i bez kontrole, da su u dvoranu sustavno prizivani huškači i divljaci, kojima su poklanjane ulaznice, da se fotoreporterima hrvatskih i SCG glasila uopće nije osigurao radni prostor, pa su kolektivno izašli iz dvorane, da novinarska mjesta nisu bila zaštićena od upada gledatelja i da se za takvu utakmicu (povećanog rizika!) nije napravio dodatni sigurnosni sustav akreditacija, pa je na mjesta predviđena za novinare ušao određeni broj osoba koje nemaju što raditi na novinarskim mjestima. To sigurno neće pomoći niti Hrvatskom rukometnom savezu niti gradu Zagrebu, a niti Hrvatskoj u kandidaturi za dobijanje Svjetskog rukometnog prvenstva. Naravno da ćemo i od Međunarodne udruge sportskih novinara zatražiti da osude novinarske kuće iz SCG koje su omogućile lažne akreditacije osobama koje su ušle na mjesta rezervirana za novinare - profesionalce i s njih, navodno, provocirale.

Ipak, molimo pojedince, kolege iz novinarskih redova, da se zapitaju kakvo su ozračje stvarali uoči ove utakmice i osjećaju li barem dio krivice za nastalu situaciju, ili su previše zabavljeni povećanom tiražom, gledanošću ili slušanošću? Neodgovornom i huškačkom pristupu svakoj budućoj utakmici, a posebice između sportaša Hrvatske i SCG, pa onda naglim čuđenjem - otkud sad divljaštvo? - treba oštro stati na kraj i smatramo da je došlo doba da strukovne organizacije i državna tijela počnu raspoznavati moguću eskalaciju i prije nego se ovako nešto opet dogodi. I zakon to, uostalom, raspoznaje!

Gluposti koje neki pojedinci u svrhu kakvog-takvog opravdanja plasiraju o sličnom ozračju u Beogradu, na prvoj utakmici, uopće ne želimo komentirati, nego te iste osobe molimo da kao uzor pokušaju uzeti neke druge, civiliziranije zemlje i njihov način ponašanja prema sportu i sportašima. Naime, smatramo da nije problem uspoređivati se s lošijim od sebe. Još. Jer, uskoro ćemo možda baš mi, baš Hrvatska, biti pojam za najveće barbarstvo vezano uz sport, sportaše i sportske utakmice?

Sa željom da do toga ne dođe, nadamo se da više nećemo morati pisati ovakva pisma", stoji u pismu Jure Ozmeca, predsjednika HZSN-a.

Pročitajte više