sp u rukometu

SP-u u rukometu prijeti totalni debakl. Hoće li IHF spasiti stvar u zadnji trenutak?

ZA SAMO četiri dana počinje Svjetsko rukometno prvenstvo u Egiptu, a organizatori su u golemim problemima jer postoji realna mogućnost da na natjecanje ne odu neke reprezentacije koje su izborile nastup, da neke od njih usred turnira budu izbačene te da se zbog toga čak mijenja kostor prvenstva kao i da neke od najvećih zvijezda u svijetu rukometa odbiju otputovati na sjever Afrike.

Razloga za kaos u rasporedu i organizaciji je nekoliko, a svi su povezani s pandemijom koronavirusa.

Organizatori turnira uveli su izuzetno stroga pravila za reprezentacije. Odgoda utakmica zbog koronavirusa neće biti, a ekipama koje zbog određenog broja zaraženih igrača ne budu mogle igrati prijeti izbacivanje s natjecanja.

S druge strane, isti taj organizator je unatoč golemom riziku odlučio otvoriti vrata određenom broju gledatelja, čime dovodi u opasnost igrače, što može dovesti do izbacivanja nekih ekipa s prvenstva.

Pitanje je hoće li IHF u zadnji trenutak poslušati Hansena i Sagosena 

Neke od najvećih zvijezda, poput Bjartea Myrhola, Sandera Sagosena i Mikkela Hansena, pobunile su se protiv nelogične odluke organizatora, svakim danom je sve veći broj igrača iz europskog vrha koji iz ''osobnih'' razloga otkazuju nastup i samo nekoliko dana prije početka natjecanja ovaj SP mogao bi se pretvoriti u jedan veliki teatar apsurda.

Ipak, do početka turnira ostalo je još dovoljno vremena i lako je moguće da IHF postupi pragmatično, da posluša glas pobunjenih zvijezda te da u zadnji trenutak zabrani gledateljima ulazak u dvoranu. 

Već smo pisali kako postoji realna mogućnost da čak dvije reprezentacije iz iste skupine na SP-u možda neće otputovati u Egipat jer su posljednji testovi na koronu pokazali da imaju zaražene igrače i članove stožera. Radi se o reprezentacijama Švedske i Češke. 

Šveđani i Česi vise, Makedonci prvi u redu čekanja

Ipak, premda je korona dobro uzdrmala Skandinavce, teško je vjerovati da Šveđani neće otići u Egipat, što se ne bi moglo reći za reprezentaciju Češke koja ima čak deset zaraženih članova.

Na posljednjem testiranju pozitivno je bilo čak osam igrača te izbornički tandem Kubeš - Filip. U slučaju da na ponovljenim testovima zdravstvena situacija bude ista ili slična, izvjesno je da Česi neće u Egipat, što bi onda značilo da na njihovo mjesto upada prva zamjenska reprezentacija, a to je Makedonija.

IHF je odredio kriterij prema kojem rezervne reprezentacije čekaju u redu 

IHF je predvidio da zbog koronavirusa može doći do otkazivanja nekih reprezentacija pa je odredio kriterij po kojem bi na turnir upadale zamjenske reprezentacije. Kako aktualni prvak svijeta Danska dolazi iz Europe, Svjetska rukometna federacija odredila je da plasman s posljednjeg Eura bude kriterij prema kojem bi na SP upadale reprezentacije koje nisu izravno osigurale nastup.

S obzirom na plasman na posljednjem Euru, Makedonija je prva na listi čekanja, iduća je Švicarska, pa Nizozemska, Crna Gora, Ukrajina te Srbija.

U hrvatskom taboru svi su zdravi, zadnje testiranje bit će dan prije puta u Egipat

Pet dana prije prvenstva provjerili smo kakvo je stanje u hrvatskom taboru.

''Bogu hvala, svi smo zdravi. Testiramo se svaka dva dana, a jučer smo dobili nalaze svih članova reprezentacije. Nijedan test nije bio pozitivan, a posljednje testiranje odradit ćemo 11. siječnja, dan prije puta u Egipat'', kazao nam je Ivica Maraš, glasnogovornik hrvatske reprezentacije.

Postoji mogućnost novog ždrijeba i mijenjanja cijelog kostura natjecanja

S obzirom na zabrinjavajuću situaciju, IHF je ostavio mogućnost promjene rasporeda i kostura natjecanja te čak i posezanja za novim ždrijebom. To bi se dogodilo ako šest i više kvalificiranih reprezentacija ne bude moglo nastupiti na SP-u. Isti postupak bi se primijenio ako bi otpale četiri ili više ekipa koje se ne mogu zamijeniti.

IHF je odredio kako odgoda utakmica zbog bilo kojeg razloga povezanog s koronom ne dolazi u obzir, tako da je složio niz pravila koja se trebaju slijediti u slučaju da neka od reprezentacija ne bude mogla igrati utakmicu.

U slučaju da neka od reprezentacija zbog razloga povezanih s pandemijom zakasni ili ne dođe na prvu utakmicu, ona će se registrirati rezultatom 10:0 u korist protivnika. Propusti li neka od ekipa i drugu utakmicu, bit će automatski izbačena s turnira te će, u skladu s osnovnim odredbama Plana zaštite od covida-19, morati što prije napustiti Egipat.

Kako je moguće da se neki od igrača zaraze na putu za Egipat ili na samom turniru, kad više ne bude moguće prijavljivati nove igrače, IHF je odredio da svaka reprezentacija u Egiptu u svakom trenutku mora imati 10 zdravih igrača i jednu službenu osobu s trenerskom licencom te jednog fizioterapeuta. Ako ne ispuni taj uvjet u dvije utakmice zaredom, bit će diskvalificirana, a utakmice će se registrirati rezultatom 10:0 za protivnika. Također, kao u odredbi koju smo spomenuli u odlomku iznad, ta će reprezentacija morati napustiti Egipat već idući dan nakon donošenja te odluke.

Kaos uzrokovan koronom, koji se događa samo nekoliko dana prije početka turnira, s obzirom na okolnosti i situaciju u svijetu, shvatljiv je i, nažalost, očekivan, u pitanju je viša sila, ali jedna od odluka organizatora turnira ne samo da nije logična već je opasna i zabrinjavajuća te bi mogla dovesti do kolapsa cijelog prvenstva.

Nevjerojatna odluka organizatora prijeti kolapsom turnira i otkazivanjem najvećih zvijezda

S obzirom na to da postoji realna mogućnost da se netko od igrača zarazi tijekom turnira, što bi moglo dovesti čak do izbacivanja neke od ekipa s turnira, odluka organizatora da dopusti određeni broj gledatelja u dvoranama je prilično neshvatljiva, čak i bizarna.

Organizatori su odlučili da će 20 posto kapaciteta svih dvorana u kojima će se igrati SP biti otvoreno za gledatelje, što je nagnalo Uniju europskih rukometaša (EHPU) da pošalje protestno pismo predsjedniku Svjetske rukometne federacije (IHF) Hassanu Moustafi.

Igrači traže od IHF-a da odustane od plana puštanja gledatelja na tribine jer to izravno utječe na zdravlje igrača, stručnih stožera i publike. Također, u pismu navode kako žele biti upoznati s protokolom koji će garantirati sigurnost ako IHF ne odustane od odluke da na tribine pusti gledatelje.

Hansen, Sagosen i Myrhol poslali jasne poruke IHF-u

Među potpisnicima je i kapetan norveške reprezentacije Bjarte Myrhol, a njegov suigrač iz reprezentacije te jedan od najboljih igrača svijeta Sander Sagosen bijesan je zbog bizarne odluke organizatora.

Najbolji igrač Danske i zvijezda PSG-a Mikkel Hansen zbog istog je razloga prije nekoliko dana poručio kako je rizik prevelik i da nije siguran hoće li uopće nastupiti na SP-u.

"Ne znam uopće treba li se to igrati. Ne smije biti navijača. Neka mi objasne koja je poanta da mi igrači budemo izolirani u hotelu, putujemo u posebnim autobusima, s maskama, a onda izađemo na teren pred toliko ljudi. Rizik je ogroman za sve. Itekako ću razmisliti hoću li uopće igrati na Svjetskom prvenstvu", rekao je Hansen.

Na početku smo napisali da je nekoliko reprezentativaca Švedske iz osobnih razloga otkazalo nastup, no Skandinavci nisu jedina reprezentacija koja zbog ''privatnih'' razloga ostaje bez igrača.

Hansen je pokrenuo val nezadovoljstva, Sagosen i Myrhol su se naslonili na njega i sve je više igrača koji pod uvjetima koji trenutačno važe ne žele ići u Egipat.

Ostanu li organizatori tvrdoglavi u inzistiranju na tome da otvore tribine, ovaj rukometni Mundijal bi mogao biti totalni debakl i natjecanje osiromašeno za neke od najvećih zvijezda ovog sporta.

Nejasno ostaje samo kome je to u interesu.

Pročitajte više