SRAMOTA Umirućoj Vladi prioritet je spašavanje gazde Mamića

Foto: Hina, Index

MINISTARSTVO znanosti, obrazovanja i sporta na čelu s tehničkim ministrom Predragom Šustarom pokrenulo je proceduru izmjene Zakona o sportu. Tri mjeseca do novih izbora umiruća vlada predlaže izmjene ili brisanje članaka koji su doneseni prilikom posljednjih izmjena i dopuna Zakona o sportu, a koje najviše smetaju USKOK-ovim optuženicima i njihovim financijerima na čelu Hrvatskog nogometnog saveza.

Za koga zakone donosi vlast koja nema povjerenje ni od koga? 

Podsjetimo, postojeći Zakon o dopunama i izmjenama Zakona o sportu u veljači je stupio na snagu. On propisuje i izmjenu izbornog sustava unutar nogometnog saveza koji zakon od starta opstruira i ne poštuje. Sve se to mjesecima događa uz odobravanje ministra sporta koji o sportu ne zna previše, ali zna da je zakon "donesen zbog Zdravka Mamića", pa stoga pristupa pisanju novih, podobnijih zakonskih propisa za hrvatski sport. Vlada koja nema podršku ni od koga mijenja zakone koji vrijede za sve, a to nije ništa drugo nego projekcija onog što godinama radi i duboko politiziran nogometni savez i zbog čega im se danas bacaju baklje u teren. Bakljaši i srednjoškolci koji uče ored ministarstvom stasali su pod istom čizmom.

Prošlog petka poslijepodne otvoren je proces e-savjetovanja i prikupljanja primjedbi na izmjenu tek donesenog zakona. Zadan je rok za primjedbe od svega 15 dana. Šustar je govorio da prethodne izmjene nisu dobre jer su donesene ishitreno, no njemu je dovoljno 15 dana, usprkos raspadu vlasti.

Sve se radi da opstane poredak HDZ-a i nogometnog saveza

Postojeći zakon mijenja arhitekturu HNS-ove moći i mehanizam izbora u županijskim bazama čiji glasači godinama daju legitimitet postavi koja vlada hrvatskim nogometom. Ministar Šustar na odlasku predlaže brzopoteznu izmjenu ili brisanje članaka koji ne odgovaraju nogometnim moćnicima.

"Ova vlast koja više nikoga ne predstavlja ima zakonsku snagu da donosi uredbe sa zakonskom odredbom, odnosno mijenja zakon, ali ja bi ih zamolio da se ostave izmjena te da primjenjuju one propise koje imamo i koji su dobri. Nakon što nisu proveli novi Zakon o sportu mijenjaju ga kako bi vladajuće strukture nogometa, duboko isprepletene s HDZ-om mogle i dalje raditi ovo što rade, umjesto da propuste transparentnost, izvrsnost i rezultat u svoje redove", pojašnjava Srđan Gjurković, splitski gradski vijećnik i jedan od predlagatelja Zakona o sportu izglasanog pred 11 mjeseci.

Ovo je nenormalno! Čiji su oni uopće ministri da nešto mijenjaju? 

HNS je tumačio da se postojeći zakon na njih ne odnosi, jer "nisu savez s 50 posto profesionalnih klubova", ako računamo nogomet na pijesku, ženski nogomet i futsal. Podnijeli su prijedlog za ocjenom ustavnosti pri Ustavnom sudu s prvim danom stupanja na vlast njihove stranke, no u međuvremenu se i ustavni sud umalo raspao, a HNS je dočekao anarhiju vlasti da profitira.

Suludo je i vulgarno, ali ministar policije Vlado Orepić danas je također najavio izmjene Zakona o sportu i Zakona o navijačima. Odjednom je tehničkim ministrima od iznimne važnosti temeljni akt hrvatskog sporta koji nitko ne poštuje i koji je mijenjala "ulica", jer je politiku više zanimala privatizacija klubova i predstečajne nagodbe. Godinama nikome nije palo napamet da se pozabavi krucijalnim problemom sporta i donese financijsku regulativu i nacionalnu strategiju resora. Godinama nitko nije reagirao na crne liste, koje je sukladno zakonu moguće aktivirati i danas. "Ulica" im je doslovno opalila šamar kada je lakoćom došla do Sabora i legalnim putem u nekoliko mjeseci napravila ono što oni nisu bili u stanju deset godina.

U  institucionaliziranom rasulu orepića i šustara opet će se zbog privatnih interesa silovati ključni dokument za regulaciju čitavog raspadajućeg resora sporta.

"Neki ministri u ovoj vladi ponašaju se sasvim nenormalno. Nenormalno! Oni imaju mandat da provode postojeće projekte, a samo u iznimnim situacijama pristupa se novim zakonskim aktima. Čiji su oni uopće ministri? Zaista ih molim da ne stopiraju provođenje zakona. Zeznuli su srednjoškolce, stopirali Kulikularnu reformu, opstruiraju Zakon o sportu", dodao je Gjurković.

Šustaru najprije smetalo što je zakon hitno, a sada zadao rok od 15 dana

Podsjetimo, ministar Šustar je dugo zavlačio javnost, manipulirajući da je zakon zbog nejasnoća poslao na tumačenje u Sabor.  Šustar ne samo da je zavlačio, on je i lagao kada je kazao da je od Sabora tražio tumačenje zakona koji u međuvremenu nitko nije poštivao. Šustar je od Vlade, štoviše, zatražio da sruši odredbe koje su žuljale nogometni savez i nakon mjeseci ruganja s propisima i šutnje prema javnosti poslao nam tu obavijest mejlom u petak u 21 sat. 

>>> VLAST UZ MAMIĆA: PADA ZAKON O SPORTU

Vlast je uvažila tumačenje Mamićevog nogometnog saveza, ujedno i podružnice vladajuće stranke i naredila izmjene izmjena zakona.

Postoji teorijska mogućnost da se one provedu. Zakonom o ovlastima Vlade previđeno je da od raspuštanja sabora do parlamentarnih izbora ona može preuzeti ovlasti Sabora i pisati akte sa zakonskom snagom. Tehnički premijer Tihomir Orešković morao bi staviti izmjene zakona na dnevni red.

Pročitajte više