Srbi i Bugari dogovorili Istočnoeuropsku ligu: "Ovo natjecanje bit će kvalitetnije od SFRJ lige"

NAKON višednevnih pregovora u Sofiji je dogovoreno osnivanje regionalne Istočnoeuropske lige. Čelnici klubova iz Srbije, Rumunjske, Bugarske, Turske i Azerbajdžana dogovorili su osnivanje EEFL (Eastern European Football League) u kojoj se očekuje i nastup klubova iz Rusije, Grčke, Ukrajine, Cipra i Moldavije.

Do kraja godine predstavnici klubova trebali bi održati još barem dva sastanka na kojima će dogovoriti detalje oko osnivanja lige, a Upravni odbor bi u sljedeća tri mjeseca trebao pripremiti konačan oblik lige, a plan i program bit će poslani u Uefu pod čijim okriljem bi se liga trebala igrati. Iako se predstavnik Uefe očekivao na sastanku, iz krovne europske nogometne organizacije poručili su da sastanak nije pod njihovim pokroviteljstvom te da je rano za takvu inicijativu. Zbog Uefine odbijenice, mnogi su klubovi odustali od sastanka.

Uefa ne podržava inicijativu: Partizan odbio doći, Grci i Rusi pridružit će se kasnije

Inicijator sastanka bio je sofijski CSKA, a glavni direktor kluba Dragoljub Simonović objasnio je potrebu za suradnjom u regiji: "Balkan i Istočna Europa mnogo zaostaju za Zapadom. Ako sami sebi ne pomognemo, nećemo dostići njihov nivo. Mnogi klubovi iz Srbije, Bugarske, Grčke, Rusije, Rumunjske i Turske nisu se uspeli plasirati u europske kupove. Interes svih je da se igraju jake utakmice, a ne samo one u domaćem prvenstvu."



U Sofiju su stigli čelnici domaćeg CSKA, Crvene Zvezde, Dinama iz Bukurešta, Levskog, turskog Bursaspora, Beroa i Intera iz Bakua. Očekivao se dolazak klubova iz Grčke i Rusije no oni su poručili kako žele vidjeti izvještaj s prvog sastanka prije nego što se uključe. Sastanku su, međutim, prisustvovali i delegati ukrajinske i bugarske lige.


Partizan se protivi ovoj inicijativi jer smatraju da nije dobro pripremljena, a ne podržava je ni Uefa, dok mnogi ipak smatraju da je to zbog tradicionalno loših odnosa sa Crvenom Zvezdom. Vojvodina također čeka Uefin blagoslov kao i OFK Beograd.

"Želimo natjecanje u kojem će se moći natjecati svi oni koji nemaju 100 milijuna eura"

"Želimo donijeti nešto korisno i dobro nogometu u ovom dijelu Europe. Ne želimo raditi opstrukciju drugih natjecanja. Liga prvaka i Europa liga uvijek će nam biti prioritet, ali klubovi s Balkana i Istočne Europe bilježe loše rezultate u tim natjecanjima. U najjačim natjecanjima unaprijed se znaju kandidati za osvajanje naslova prvaka, a "mali" klubovi ne dobivaju ništa prilikom podjele financijskog kolača. Želimo natjecanje u kojem će se moći natjecati svi oni koji nemaju 100 milijuna eura koji žele i na proljeće igrati međunarodne utakmice", rekao je nakon sastanka predsjednik Crvene Zvezde Vladan Lukić i dodao kako je liga s klubovima Istočne Europe puno jača od one koju bi igrali s klubovima iz Hrvatske, BiH, Slovenije i Makedonije:

"Ovo natjecanje bit će kvalitetnije od SFRJ lige!".

Na sastanku je utvrđeno da će liga imati budžet oko 10 milijuna eura, a novac će dobiti od sponzora s kojima tek slijede pregovori. Ozbiljan interes pokazali su Gazprom i Turkish Airlines.

Sljedeći neformalni sastanak je 25. studenog u Beogradu, a službeni u Bukureštu 15. prosinca.

Pročitajte više