BORBA ZA EURO

Srbi u Norveškoj love Euro nakon 20 godina. Zazivaju Boga u nikad viđenom sastavu

Foto: Getty Images/Index

HRVATSKA i dalje čeka četvrtog protivnika na predstojećem Euru u ljeto 2021. Nakon Engleske i Češke svjetski doprvaci čekaju pobjednika turnira između Srbije, Norveške, Izraela i Škotske.

Hrvatskoj je, dakako, najzanimljiviji ishod Norveške i Srbije. Te se reprezentacije susreću u Oslu od 20:45, a u slučaju da Srbija osvoji ovaj turnir Lige nacija (Final Four skupine C), susrest će se s Hrvatskom prvi put na nekom velikom nogometnom natjecanju.

 

Međutim, u Srbiji uoči "meča generacije", kako nazivaju ovu utakmicu, ne vlada pretjerani optimizam, barem se to da primijetiti iz izjava izbornika Ljubiše Tumbakovića, kao i naslovnica srpskih medija koje možete pogledati na kraju teksta.

Srpski izbornik se plaši Halanda i zaziva Boga

On je još ranije u tjednu identificirao Erlinga Halanda kao najveću prijetnju iz Norveške, a sada je dodatno potvrdio riječi kako ih samo Bog može spasiti protiv Halanda.

"Vjerujem u Boga i Bog će nas spasiti protiv Halanda. Bit će to otvorena utakmica, obje ekipe su došle daleko. Norveška ima malu prednost što igra kod kuće i poznaje teren", rekao je Tumbaković.

Ništa veći optimisti nisu ni čitatelji srpskog Kurira - njih čak 65 posto ne vjeruje da će Srbija otići na Euro prvi put nakon dvadeset godina. 

"Naši nemaju šanse i mnogo su slabi", odgovor je koji dominira.

Ostale naslovnice najčitanijih tamošnjih portala citiraju Tumbakovićevu "vjeru u Boga", a spominju se tu rat u Oslu, kao i činjenica da će Srbija zaigrati u nikad viđenom sastavu.

Na Telegrafu se pojavio i naslov - da su najgori na svijetu (a nisu) - naši su. Autor teksta pita se "dokle više animozitet prema Orlovima."

Srbi će možda zaigrati u nikad viđenom sastavu

Blic piše da će Srbija zaigrati u formaciji 3-4-2-1 kao što su pokušavali u prethodnom okupljanjima i to u sastavu koji nikada nije igrao zajedno.

Dmitrović; Milenković, S. Mitrović, Kolarov; Lazović, Gudelj, Maksimović, Radonjić; Milinković-Savić, Tadić, A. Mitrović

MozzartSport pak stiže s ovakvom idejom, također u formaciji 3-4-2-1:

Dmitrović; Milenković, S. Mitrović, Kolarov; Lazović, Maksimović, Milivojević, Mladenović; Tadić, Đuričić – Mitrović.

Norvežani će započeti u 4-4-2 formaciji, smatra Telegraf.

Jarstein; Elabdellaoui, Reginiussen, Ajer, Aleesami; Johansen, Berge, Henriksen, Odegaard; Haland, Sørloth

Norvežani se već pripremili za penale

Najveću opasnost Srbima predstavlja posljednji trojac ofenzivaca na čijim će krilima reprezentacija Šveđanina Larsa Lagerbäcka tražiti put u finale turnira.

"Vježbali smo penale. Razgovarao sam s momcima koji su određeni da ih izvedu, točno znaju tko je kad po redu i nemaju nikakvih problema oko preuzimanja odgovornosti."

Posljednji put Srbija i Norveška igrale su prijateljsku utakmicu prije 14 godina u Beogradu koja je završila 1:1 golovima Nemanje Vidića i Johna Carewa. U međusobnim susretima kojih je bilo 15 Srbija ima 10 pobjeda, a Norveška tri. Dva su završila bez pobjednika.

Kladionice pak smatraju da je Norveška mali favorit (koeficijent na pobjedu 2.40). Na Srbiju je kvota 3.10, isto vrijedi i za neriješen ishod.

Održat će se četiri mini turnira pobjednika Lige nacija s po četiri sudionika, a pobjednik sa svakog će dobiti kartu za Europsko prvenstvo. Polufinalni susreti su na rasporedu u četvrtak, a finala su 12. studenoga.

Naslovnice srpskih portala uoči Norveške


 

Pročitajte više