Srbi u šoku: 19 poraza, 2 remija, pobjeda i gol-razlika 15:60. U rangu smo Gibraltara

Foto: Profimedia

"NOVO kolo u grupnoj fazi u Europi i novi šamar koji bridi. Sva tri srpska kluba doživjela su poraze i nacionalni koeficijent strmoglavo pada", tako Telegraf piše nakon još jednog neuspješnog europskog tjedna za srpske klubove. Zvezda je u Ligi prvaka izgubila od Leipziga 1:2 na svojoj Marakani, TSC je primio pet golova na gostovanju u Freiburgu u Europa ligi, a Čukarički je u Leskovcu izgubio 1:0 od Fiorentine.

"Tužna slika... Očajna statistika koju srpski klubovi imaju ove sezone postala je tako još gora", piše Telegraf i podsjeća da je jedinu pobjedu ostvario Partizan u kvalifikacijama Konferencijske lige, a po jedan remi su izvukli Zvezda i TSC. 

"Po osvojenim bodovima ove sezone Srbija je tek na 42. mjestu, ispred Sjeverne Irske! Od Srbije su po osvojenim bodovima gori samo San Marino, Gibraltar, Crna Gora, Wales, Estonija, Gruzija, Litva i Sjeverna Irska."

Srbiji prijete Ukrajina, Grčka, Izrael...

Srbija, koja je sezonu započela na fenomenalnom 11. mjestu UEFA-ine tablice koeficijenata, tako se strmoglavila za čak pet mjesta. Trenutno je 16., čime od 2025. gubi dva mjesta u LP-u i pet klubova u eurokupovima. Od 30 najboljih liga Europe, nitko nema lošije rezultate od Srbije ove sezone. 

Jesen još nije završila, a Srbija je već pala ispod 15. mjesta. Pretekli su je Turska, Švicarska, Češka, Danska i Norveška. Spomenuto 15. mjesto važno je jer donosi dva mjesta u Ligi prvaka. No Srbiji to ostaje tek san. Naime, realno je da padne i ispod 16. mjesta koje sada drži. Jako blizu su joj Ukrajina, Grčka i Izrael. 

UEFA-ina tablica koeficijenata kreira se na temelju rezultata klubova tijekom posljednjih pet sezona. Stoga će Srbija, zahvaljujući starim zaslugama, još samo naredne sezone 2024./2025. imati pet predstavnika u Europi. Međutim, svih pet će biti u kvalifikacijama, bez izravnog plasmana prvaka u Ligu prvaka. Od 2025./2026., Srbija više neće imati pet klubova u Europi ni dva u Ligi prvaka.

Pročitajte više