KVALIFIKACIJE ZA EURO 2020.

SRBIJA - PORTUGAL 2:4 Spektakl u Beogradu, europski prvak protutnjao Marakanom

Foto: EPA

PORTUGAL je u trećoj utakmici kvalifikacija za Europsko prvenstvo ostvario prvu pobjedu. Aktualni europski prvaci protutnjali su Beogradom, gdje su u golijadi srušili Srbiju i zadržali velike izglede za plasman na prvenstvo Starog Kontinenta.

Ni šesti put Portugalci nisu izgubili od Srbije, a nakon remija (1:1) u Lisabonu na startu kvalifikacija, večeras su u spektakularnom dvoboju sa šest golova slavili pogocima Williama Carvalha u 42., Goncala Guedesa u 58., Cristiana Ronalda u 80. i Bernarda Silve u 86. minuti. Na drugoj strani domaće su u utakmicu uporno vraćali golovima Nikola Milenković u 68. i Aleksandar Mitrović u 85. minuti, ali nisu uspjeli pomoći Orlovima da izbjegnu poraz. 

Reprezentacija s Pireneja osvojila je Ligu nacija i time s Nizozemskom, Engleskom i Švicarskom osigurala minimalno baraž za Euro ako se kroz kvalifikacije ne uspije plasirati. Večerašnjom pobjedom izbila je na drugo mjesto skupine B s osam bodova i dvije utakmice manje od vodeće Ukrajine te s bodom više od Luksemburga i Srbije, od kojih ima i susret manje.

No vratimo se prekrasnoj utakmici iz Beograda. 

Portugalci su na početku imali veći posjed lopte, ali nisu uspijevali stvoriti ozbiljnu priliku pred golom Srbije, koja se branila u formaciji 4-2-3-1, a napadala u sustavu 3-4-3 po planu novog izbornika Ljubiše Tumbakovića, koji je ipak na kraju izgubio u debiju na klupi.

Najviše je problema gostima s desne strane u prvom dijelu pravio Darko Lazović, a na drugoj strani, također zdesna, prijetila je zvijezda Manchester Cityja Bernardo Silva. I baš u 38. minuti Lazović je sjajno prošao po desnoj strani i ubacio povratnu loptu za natrčalog Aleksandra Kolarova, a on slabijom desnom nogom poslao loptu pored desne vratnice. To je bila najveća prilika domaćih u prvom poluvremenu, a nažalost za njih, i najava onoga što će se dogoditi pred njihovim golom četiri minute kasnije.

Nakon ubačaja s desne strane golman Srbije Marko Dmitrović istrčao je i neoprezno se sudario sa suigračem Nikolom Maksimovićem, a lopta je stigla do Williama Carvalha, koji je s par metara iskoristio poklon, poslao loptu u gol i donio vodstvo Portugalu pred odmor. 

Bio je to veliki šok za Srbiju, što se najbolje vidjelo na početku drugog poluvremena. Cristiana Ronalda su u 48. i 50. minuti centimetri dijelili od pogotka. Prvo je opalio s ruba šesnaesterca, a lopta prošla tik pored suprotne desne vratnice, nakon čega je probao i iz slobodnog udarca s 25 metara, a lopta je ponovno proletjela odmah pored iste vratnice. 

I onda, osam minuta kasnije - 0:2. Poslije nekoliko sjajnih dodavanja iz prve lopta je stigla do Guedesa na lijevoj strani šesnaesterca, a on prošao protivničkog igrača i pogodio gornji suprotni kut te povisio vodstvo. Činilo se u tim trenucima da je gotovo. Srbija je bila izgubljena na terenu, ali to je nogomet...

U 68. minuti, Orlovi su se ni iz čega vratili u utakmicu. Dušan Tadić ubacio je iz kornera s lijeve strane u srce peterca, a Milenković pobjegao svom čuvaru pa iz blizine glavom zakucao loptu u mrežu te probudio krcate tribine Marakane. 

Odmah nakon toga Adem Ljajić, koji je ušao u igru umjesto Lazovića, bio je blizu gola za 2:2, ali je njegov udarac s 20 metara pod gredu skinuo golman Rui Patricio. Srbija je vršila pritisak, otvorila se, a to je bio znak za goste da završe posao na stadionu Crvene zvezde.

U 80. minuti domaći su ostavili usamljenog Bernarda Silvu na centru, on je povukao prema naprijed i majstorski lansirao Ronalda u zicer, a kapetan i jedan od najboljih igrača svijeta iz prve je pored istrčalog Dmitrovića poslao loptu u mrežu za 1:3. 

Ipak, Srbija se ni tada nije predala pa je Aleksandar Mitrović u 85. minuti poslije dodavanja Tadića poslao loptu s desne strane šesnaesterca pod gredu, smanjio na 2:3 i najavio pravu dramu do kraja. 

No to je potrajalo tek minutu jer je Bernardo Silva već u sljedećem napadu dobio loptu s lijeve strane u srce šesnaesterca te je potom znalački po zemlji poslao uz desnu vratnicu za konačnu pobjedu Portugala u Beogradu. 

Europski prvak, koji će sljedećeg ljeta braniti titulu, ne zna za poraz u posljednjih 11 utakmica (šest pobjeda i remi), dok je Srbija prekinula niz pred svojim navijačima od četiri susreta bez poraza i maksimalno zakomplicirala odlazak na Euro. 

Pročitajte više