Srbija u ratu s huliganima: Prijete smrću ministrici pravosuđa, na njih ide 4 tisuće policajaca

SUTKINJA koja je ubojice francuskog navijača Bricea Tatona osudila na dugotrajne zatvorske kazne, kao i ministrica pravosuđa Snežana Malović, pod pojačanom su policijskom zaštitom nakon ozbiljnih prijetnji huligana.

Ministrica je za sutkinju Mirjanu Ilić zatražila "svaki potreban vid zaštite", a o prijetnjama upućenih  objema obaviještena je upravo dok je davala intervju za Blic.

"Navikla sam na prijetnje, ali mora biti zaštićen svaki nositelj pravosudne funkcije koji je pokazao stručnost i hrabrost da osudi sve one koji su pokušali urušiti osnovne društvene vrijednosti", komentirala je tom prilikom.

Dodala je kako često dobiva prijetnje koje nisu nimalo ugodne, ali da joj je to postalo sastavni dio posla.

Postavljeno joj je i pitanje što Ustavni sud čeka kada je riječ o zabrani navijačkih skupina, za koje je utvrđeno kako funkcioniraju kao paravojne zločinačke organizacije koje se bave preprodajom droge, iznudama, prijetnjama i raznim drugim oblicima kriminala.

"Stječe se utisak da Ustavni sud bježi od 'osjetljivih predmeta'. Očekujem da na čelu s novim predsjednikom bude puno efikasniji u svom radu i da takvi predmeti koji se povlače godinama dobiju epilog."

Istovremeno, policija (čijih dosta pripadnika štrajka nezadovoljnih plaćama policajaca u Srbiji) je u pojačanom stupnju pripravnosti, jer današnji prosvjedni skup Srpske narodne stranke, kojim se zbog teškog stanja u zemlji poziva na izvanredne izbore, osiguravat će čak četiri tisuće pripadnika organa reda - policije i žandarmerije.

Toliki broj potreban je jer se očekuje da skup u organizaciji Šešeljevog nasljednika Tomislava Nikolića pohodi 70-ak tisuća ljudi, među kojima bi u velikom broju trebali biti i članovi huliganskih skupina koje prate nogometne klubove. Policija nema saznanja da navijači pripremaju izazivanje nasilja, ali poučena događanjima prilikom beogradskog Gay pridea odlučila je djelovati preventivno.

Pročitajte više