EUROLIGA

Srbin je pokorio Europu kao prvak i MVP. Vrijeme je za NBA, ali ima jedan problem

Foto: EPA-EFE

KOŠARKAŠI Anadolu Efesa proteklog su vikenda prvi put u povijesti postali europski prvaci, a najzaslužniji za to je 27-godišnji Srbin Vasilije Micić, koji je u pobjedi 86:81 protiv Barcelone u finalu postigao 25 koševa, baš kao i u polufinalu protiv CSKA.

Zbog toga je dobio nagradu za MVP-a Final Foura, kojom je samo nadogradio trofej za najkorisnijeg igrača sezone u Euroligi.

Micić je bez ugovora za iduću sezonu, a tijekom ove je odbio ponudu Real Madrida te Efesovu za produljenjem pa se glasno nagađa da planira u NBA ligu nakon što je pokorio Europu.

Micića su 2014. kao 52. na draftu izabrali Philadelphia 76ersi, iste godine kad i Darija Šarića. Međutim, hrvatski je as otišao u NBA nakon dvije godine, a srpski bek nije ni nakon sedam. U međuvremenu su njegova draft prava završila u Oklahoma Cityju, pa je Thunder klub u kojem bi trebao započeti karijeru, ne dođe li do nove razmjene.

Thunder je u potpunoj rekonstrukciji i u idućih pet godina ima više od 20 izbora na draftu te je vrlo upitno ima li ikakve planove s 27-godišnjim bekom koji je izdominirao Europom i u NBA želi ući ili na velika vrata ili nikako.

"On je spreman postati velik igrač u NBA ligi, ali nisam siguran hoće li se to dogoditi ove godine. Neću dopustiti da mu se dogodi isto što i Vassilisu Spanoulisu pa da sjedi na klupi", rekao je za Novosti Micićev agent Miško Ražnatović.

U prijevodu, ići će samo ako bude imao garanciju da će imati adekvatnu ulogu u momčadi. Ako to ne bude Oklahoma, morat će se dogovoriti s drugim klubom koji bi napravio trejd s Thunderom za prava na njega. Nasreću, to ne bi smio biti problem s obzirom na to da su franšizi iz Oklahoma Cityja u ovoj fazi privlačniji neimenovani budući pickovi na draftu nego konkretni, dokazani igrači.

Kao pick druge runde od čijeg je izbora prošlo već sedam godina, Micić će moći s NBA klubom pregovarati kao slobodan igrač, odnosno plaća mu neće biti unaprijed određena rookie ljestvicom, kao što je bila Šariću.

Pročitajte više